Neodoljivo ukusan i zdrav: Ove jeseni, menjamo kafu za kakao – evo zašto

Kakao je odlična zamena za kafu ili čaj, ugrejaće vas u trenutku, a postoje i mnogi benefiti za vaš organizam. A da li znate za šta je sve dobar kakao?

Prepun je antioksidanasa, hranljivih materija, podiže raspoloženje… Evo svih benefita ovog napitka, zbog kojih ćete ga rado pijuckati svaki dan.

Za šta je dobar kakao?

Šta je kakao?

Kakao je voće iz biljke Theobroma cacao, koja je poreklom iz amazonske prašume. Ovo drvo proizvodi mahune koje sadrže 30-60 zrna kakaoa od kojih nakon prerade nastaje čokolada. Uglavnom se proizvodi u tropskim regionima, sa vrhunskim proizvođačima u zapadnoj Africi, Latinskoj Americi, Aziji i na Karibima. Njegovu upotrebu kao hranu prvi put je zabeležila meksička civilizacija Olmeka između 1200. p.n.e. i 400. p.n.e. Drevne civilizacije su mu odavale počast, konzumirajući ga svečano i kao superhranu.

Istorijski gledano, kakao nije bio negovan samo zbog svojih energetskih svojstava, već je bio i duboko usađen u ritual i svakodnevni život, simbolizujući i božansku vezu i ekonomski značaj. Na poluostrvu Jukatan, kakao se često naziva hranom bogova među plemenima Maja, igrajući centralnu ulogu u lokalnoj tradiciji. Naziva se i “pićem ljubavi,” a prepun je hranljivih materija koje su korisne za telo i opšte blagostanje. Ima bogat, gorak i zemljani ukus. Dostupan u obliku paste, praha ili pločice, kakao se može dodati pićima i hrani za dodatni ukus i zdravstvene prednosti.

Kakao – sve koristi

Podiže raspoloženje: Kakao sadrži teobromin, prirodno jedinjenje koje podstiče oslobađanje endorfina, serotonina i dopamina, hormorna sreće koji popravljaju raspoloženje. Takođe sadrži malo kofeina, a visoki nivoi magnezijuma imaju smirujući efekat na telo. Za razliku od kafe ili čaja, koji mogu dovesti do nervoze ili pada energije, ispijanje podiže energiju bez neželjenih nuspojava.

Bogat hranljivim materijama i antioksidansima: Pošto je jedan od najvećih prirodnih izvora magnezijuma i pun je kalcijuma, cinka, bakra i selena (svi esencijalni nutrijenti koji podržavaju mnoge telesne funkcije), smatra se superhranom. Prepun je i antioksidanata (sadrži više antioksidanata po gramu nego borovnice, goji bobice i crveno vino) – posebno flavonoide i katehine. Kakao može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa (neravnoteža slobodnih radikala i antioksidanata u vašem telu koja dovodi do oštećenja ćelija ). Ovi antioksidansi podržavaju sve, od zdravlja srca i kože do imunološkog sistema.

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete kakao?

Kada kupujete kakao, pazite da ga ne pomešate sa kakao prahom kupljenim u prodavnici koji se obično koristi za pravljenje toplog napitka. Često se obrađuje hemijskim rastvorom kako bi se smanjila njegova kiselost i gorčina, a obično sadrži dodatne šećere sa mnogo nižim nivoom antioksidansa. Kakao se, s druge strane, minimalno obrađuje, i tako čuva hranljive materije.

Prilikom kupovine pokušajte da pronađete kakao sa najmanje 60-80%, po mogućnosti sa jednim poreklom i bez sojinog lecitina, kako bi se obezbedilo čistije, autentičnije iskustvo. Kakao koji se prodaje u rasadnicima ili prodavnicama može biti od proizvođača koji koriste agrohemikalije. Kada kupujete kakao, obavezno proverite na etiketi njegovo poreklo i sastojke i potražite proizvođača.

Za sta je dobar kakao

Saveti za pravljenje kakao napitka

Da biste pripremili kakao kod kuće, jednostavno rastvorite kakao pastu, štapić ili prah (koji možete sami da naribate) u vrućoj vodi. Možete eksperimentisati sa začinima, uključujući dodavanje začinskog bilja poput ruzmarina, cimeta ili čilija koji daje poseban šmek. Ako ne volite gorak ukus, u kakao dodajte mleko, kao i med ili javorov sirup.

Kakao se tradicionalno priprema u jutarnjim satima za miran početak dana, ali je super rešenje za večernje opuštanje. Iako može da se konzumira svakodnevno, generalno je uvaženo mišnjenje da je kakao bolje konzumirati povremeno, jer tako ima jače zdravstvene prednosti.  Prekomerna konzumacija kakaoa može imati slične efekte kao i velika konzumacija kafe, uključujući osećaj nemira, anksioznosti ili gastrointestinalne nuspojave.

Kako još možete da koristite kakao?

Kakao možete da koristite i u kuvanju, a obavezno dodajte pola kašičice u gulaš, jer će meso biti mekše. Može da se koristi za pripremu različite hrane ili pića.

Pročitajte i ovo: Hrana za mozak: Ovo su namirnice koje mogu sprečiti kognitivni pad

Naslovna fotografija: pixels.com

Sanja Belinić