Feng Shui 101: Najvažniji principi drevnog kineskog sistema koje treba da znate

Feng Shui je drevni kineski sistem koji se bavi uređenjem prostora tako da energija, ono što nazivaju “chi” ili “qi” (izgovara se “či”), slobodno teče i donosi sklad, sreću i blagostanje.

To je ujedno i drevna umetnost i nauka zasnovana na zakonima koji upravljaju protokom energije. Pozitivne promene koje napravite u svom okruženju stvaraju poboljšanje u nivou i protoku či energije u vašem životu.

Feng Shui nastao je pre oko 5.000 godina p.n.e. kao oblik akupunkture koje ujedinjuje polje energije doma (okruženje gde živimo ili radimo) i tela (vitalnost, zdravlje i stavovi). Aktiviranjem čitavog ili dela svog doma, vi pokrećete tok energije kroz svoje telo, um i dušu za više uspeha u karijeri, zdravlju, odnosima i rastu.

Kada poboljšate protok energije, jednostavno ste u boljoj poziciji da privučete ono što želite od Univerzuma. Evo nekoliko osnovnih principa koji čine sistem Feng Shui funkcionisanja.

FENG SHUI

FENG SHUI Elementi

Feng Shui se oslanja na pet osnovnih elemenata – drvo, vatru, zemlju, metal i vodu. Svaki element ima određene karakteristike i povezan je sa različitim aspektima života. Na primer, voda se povezuje sa prosperitetom, dok se drvo povezuje sa rastom i razvojem.

Yin i Yang

Ovaj princip predstavlja ravnotežu između suprotstavljenih, ali komplementarnih energija. Yin je pasivan, ženski princip (tama, hladnoća), dok je Yang aktivan, muški princip (svetlo, toplina). Feng Shui nastoji da stvori balans između ove dve energije u prostoru.

Bagua mapa

Ovo je energetska mapa koja se koristi da se proceni energija u prostoru. Bagua se sastoji od devet sektora koji se povezuju sa različitim životnim oblastima, kao što su zdravlje, bogatstvo, karijera, odnosi itd. Svaki sektor se povezuje sa jednim od pet elemenata.

Tok energije (Qi)

Feng Shui nastoji da obezbedi nesmetan i zdrav protok energije kroz prostor. Energija ne bi trebalo da bude blokirana, niti haotična, zbog čega se savetuju oblici koji usmeravaju energiju na blagi način.

Postavljanje nameštaja

Položaj nameštaja i raspored prostorija igraju ključnu ulogu u Feng Shui-u. Na primer, položaj kreveta u spavaćoj sobi je važan za miran san, a položaj stola u kancelariji može uticati na produktivnost, ulazna vrata na stepene i kod (eng.: code) sudbine.

Feng Shui se često koristi kako bi se poboljšali određeni aspekti života, kao što su bogatstvo, zdravlje ili odnosi, tako što se unose promene u prostoru koji nas okružuje ali i bira najbolja lokacija koja emituje dugoročne rezultate.

Sistem principa čini zbir od tri vrste sreće:

• Nebeska sreća – životne okolnosti u kojima ste rođeni.

• Ljudska sreća – vaši stavovi i ponašanja koji određuju šta ćete raditi u životnim okolnostima.

• Zemaljska sreća – pozitivan ili negativan uticaj sredine u kojoj živite i radite.

Svaki segment sreće čini jednu trećinu vašeg ukupnog bogatstva. Iako imate malo kontrole nad okolnostima u kojima ste rođeni, vi imate kontrolu nad svojim ljudskom i zemljom sreća. Poboljšanjem svoje sreće u ove dve oblasti i utičete na svoju nebesku sreću.

Za zemaljsku sreću zadužen je Feng Shui. Koristeći principe i znanje Feng Shui-a, naše edukacije, učenja, savete, vaše zalaganje jednostavno kreirate bolji protok energije u vašem okruženju i svesno usmeravate taj tok da postignete šta želite u svom životu. Sve je energija. Pozitivna energija dobrog feng shui-a utiče na vas 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, tokom celog života.

Danijela Marković, osnivač i kreator Diamond Consulting metodologije i obrazovnog studija u Beogradu koji inspiriše, edukuje i osnažuje ljude da koriste neograničene mogućnosti u prostoru u kom žive, rade i stvaraju. Danijela je feng shui majstor i praktičar, radiestezista i herbalista. Svoje šaroliko znanje i iskustvo primenjuje u oblasti energetskog uređenja, balansiranja i harmonizovanja. Radi i predaje kako u regionu, tako i širom sveta.