Svi načini na koje možete da koristite proteinski prah – a da to nije smuti

Načini na koje možete koristiti proteinski prah prevazilaze blendanje smutija i obogaćuju zdravu ishranu – a ima ih mnogo. Od doručka, do deserta, ukusne grickalice kojima ćete dotati više proteina u svoju ishranu, promeniće vaš pristup zdravoj ishrani.

Ali, da razmotrimo prvo vrednosti proteinskog praha – kao i mnogi wellness trendovi, proteinski prah nije bez kotroverzi – koliko je koristan i zdrav zavisi od više faktora, kao što su kvalitet sastojaka, odsustvo rafinisanog šećera, kako se uklapa u vaš način ishrane…

Zašto se proteinski prah smatra zdravim?

Proteinski prah je pogodan izvor esencijalnih hranljivih materija – ima koncentrisanu dozu visokokvalitetnih proteina, koji su neophodni za oporavak mišića, proizvodnju hormona i opšte zdravlje. Njegovo konzumiranje podržava fitnes ciljeve – bez obzira da li se aktivno bavite sportom ili samo rekreativno, može pomoći u oporavku i rastu mišića, u kombinaciji sa vežbanjem. Takođe, proteini povećavaju osećaj sitosti, što pomaže u dostizanju i održavanju idealne težine i ispunjava vaše dnevne potrebe za proteinima.

Nedostaci proteinskog praha

Visoka obrađenost proteinskog praha se smatra diskutabilnom – ovo osigurava koncentraciju proteina, ali takođe znači da ima niže ukupne hranljive materije, u poređenju sa izvorima proteina iz cele hrane. Neki proteinski praškovi sadrže veštačke zaslađivače i aditive, pa je potrebno da pažljivo pročitate etikete i kvalitet sastojaka.

Pored toga, postoji i potencijal za prekomernu potrošnju – lakše je preterati sa konzumiranjem proteina u prahu, a oni mogu izazvati i probleme sa varenjem. Neki ljudi doživljavaju nadimanje ili druge probavne nelagodnosti od nekih vrsta proteinskog praha.

Takođe, diskutabilno je i preterano oslanjanje na suplemente – kritičaru kažu da proteinski prašak može gurnuti u drugi plan uravnotežen način ishrane, a industrija suplemenata je manje regulisana od industrije hrane. Primećeno je i da proteinski prašak može ometati dejstvo nekih lekova ili uticati na apsorpciju hranljivih materija.

Pročitajte i ovo: Tri recepta za umirujuće Mesečevo mleko sa ašvagandom

Kome je potreban proteinski prah?

Sve dok u vašoj ishrani dominira raznovrsna minimalno obrađena hrana, proteinski prašak vam nije potreban. Proteini iz cele hrane bi trebalo da budu osnova vaše ishrane – nemasno meso, riba, jaja, pasulj, orašasti plodovi, semenke, nude širi spektar hranljivih materija, vitamine, minerale i vlakna koji proteinskom prahu nedostaju. Ali, ako imate povećane potrebe za proteinima, prah je koristan dodatak. On dopunjava – a ne zamenjuje – dobro uravnoteženu ishranu.

Ako ste razmotrili upotrebu proteinskog praha i rešeni ste da ga uključite u svoju ishranu – isprobajte neke super ukusne recepte.

Hrana u koju možete dodati proteinski prah

Palačinke – dodajte mericu proteinskog praha sa vanilom u smesu za palačinke i dobijate dodatnih dvadesetak grama proteina, na jednostavan i ukusan način.

Ovsena kaša se može prilagoditi svakom ukusu – puna orašastih plodova i semenki (koje sadrže proteine i zdrave masti), može se obogatiti mericom čokoladnog proteinskog praha na biljnoj bazi i obezbediti vam zdrav i hranljiv doručak.

Ubacite mericu proteinskog praha sa ukusom vanile, jagode, čokolade (ili koji najviše volite) u običan grčki jogurt – to će mu dati ukus, teksturu i značajnu zasićenost. Obavezno dobro promešajte, a možete dodati i orahe, semenke, bobice, ili bilo koje voće koje volite. Šolja ovako obogaćenog grčkog jogurta može biti doručak, užina ili brza poslastica.

Proteinski prah možete dodati i u granolu – koristite onaj koji dopunjuje ukus vaše granole (vanila ili čokolada) i kombinujte ga sa drugim suvim sastojcima, kao što su orasi, semenke, začini. Mešavina granole je prilično suva, pa možete dodati kašiku ili dve vlažnih sastojaka, kao što je med, javorov sirup, puter od orašatih plodova, kokosovo ulje.

Obogatite proteinskim prahom puding – izaberite puding sa čia semenkama  prosto umešajte mericu omiljenog proteinskog praha, dok mešate i mutite, na uobičajen način. Isto možete uraditi i kada spremate toplu čokoladu – ubacite čokoladni prah i uživajte u superhrani koja zadovoljava vašu želju za slatkišima.

Proteinski prašak možete upaciti u domaće supe i čorbe – povećajte unos proteina dodavanjem jedne ili dve merice nearomatizovanih biljnih proteina u lonac. Kada se umeša, nećete ni znati da je unutra, a vaša čorba će biti bogatija i hranljivija.

Spremate testo za picu? Zamenite četvrtinu šolje brašna četvrtinom šolje proteinskog praha od graška – ovo dodaje proteine bez promene ukusa i načina spremanja vaše omiljene pice.

Proteinska kafa je za sve ljubitelje kafe – vruća ili ledena, kafa je odlična za mešanje sa proteinskim prahom. Dodajte mericu praha bez ukusa, ili sa ukusom čokolade ili vanile u svoju toplu kafu, ili u hladnu, pre nego što je umutite mutilicom za kafu. Ili sipajte hladni napitak, led, mleko i proteinski prašak u blender i izmiksajte svoj omiljeni jutarnji napitak.

Saveti za kuvanje i pečenje sa proteinskim prahom

Ako niste sigurni kako će dodavanje proteinskog praha uticati na recepte koji se kuvaju ili peku, pridržavajte se nekih jednostavnih smernica.

Za testa koja se peku, jednu četvrtinu brašna zamenite proteinskim prahom. Pecite na malo nižoj temperaturi, 3 do 5 minuta kraće, kako biste sprečili isušivanje.

Mućenje i mešanje su bitan deo postupka – da se ne bi napravile grudvice. U mnogim slučajevima će vam biti zgodno da najpre dobro razmutite prah, a zatim ga dodate u recept koji spremate.

Eksperimentišite sa ukusima – prah sa ukusom može poboljšati slatke recepte, dok bez ukusa dobro funkcioniše u slanim jelima.

Pronađite inspiraciju u ovim primerima i isprobajte sve što vam padne na pamet – u skoro sva jela i poslastice možete dodati mericu proteinskog praha i obogatiti ih proteinima.

Pročitajte i ovo: Predlozi za ukusan proteinski obrok, koji možete jesti za doručak, ručak ili večeru

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević