Razbijamo mit: Retinol možete koristiti tokom leta – evo kako da to uradite na bezbedan način

Retinol je jedan od najmoćnijih skincare sastojaka koji može da se nađe u vašoj rutini nege kože – ali, možda ste čuli da ga treba izbegavati tokom leta, jer čini kožu osetljivijom na sunce. Međutim, u pitanju je mit i došlo je vreme da ga “razbijemo”! 

Poznato je da retinol, derivat vitamina A, otvara pore, stimuliše proizvodnju kolagena, ubrzava obnavljanje ćelija i poboljšava ukupan izgled kože. Postoji uobičajeno verovanje da se retinol i sunčeva svetlost jednostavno “ne vole” (jer koža postaje preosetljiva), što postavlja pitanje: da li je u redu koristiti retinol tokom leta?

Ukratko, odgovor je – da, bezbedno je koristiti retinol tokom leta, ali postoje određena pravila koja treba da pratite dok ga koristite. O čemu se zapravo radi?

Kako koristiti retinol tokom leta na bezbedan način

Retinoli su sami po sebi osetljivi na svetlost, tako da, ako izložite kožu suncu odmah nakon nanošenja, retinol se u izvesnoj meri degradira. Zato ga uvek koristite u večernjoj rutini. Ako ste tek počeli da ga koristite, vaša koža može biti osetljivija dok mu se prilagođava, ali je rizik od opekotina mali. 

Korišćenjem retinoida noću, obezbeđujete efikasnost sastojka na svojoj koži. Uprkos tome što retinoidi ne izazivaju oštećenja od sunca, svakodnevno nanošenje SPF kreme na lice, sa ponovnim nanošenjem na svaka dva sata, jeste od suštinskog značaja za zaštitu celokupnog zdravlja vaše kože.

Da biste podigli zaštitu svoje kože na viši nivo, izbegavajte direktno sunce što je više moguće. Potražite hlad, nosite šešire, kačkete i naočare, i pokušajte da izbegnete sunčevu svetlost između 10 i 16 sati.

Ne bi trebalo da koristite retinol ako imate opekotine od sunca. Pošto je koža crvena, upaljena i pomalo bolna nakon prekomernog izlaganja UV zracima, želite da je održite što “mirnijom”. Iako je retinol bezbedan za kožu, ujedno može izazvati blagu iritaciju, tako da se ne preporučuje za upotrebu na već iritiranoj koži. Dajte retinolu pauzu nekoliko dana dok vam koža zaceli

Generalno se preporučuje nanošenje hidratantne kreme nakon retinola, kako bi se umanjila potencijalna suvoća, ljuštenje ili osetljivost.

Uz sve ove savete, važno je odabrati i odgovarajući proizvod – kvalitetan retinol koji će biti efikasan za vašu kožu. Izbor poznatih ličnosti poput Gwyneth Paltrow, ali i brojnih influensera širom sveta, jeste A313 retinol krema!

A313: Otkrijte najbolje čuvanu francusku beauty tajnu

A313 krema ima moćnu formulu koja efikasno deluje na kožu, zbog pažljivo odabranih sastojaka. Komponente A313 kreme “rade” tako što pomažu koži da efikasnije apsorbuje retinoičnu kiselinu (vitamin A). Zahvaljujući makrogolu koji je magnet za vlagu, privlači vodu na površinu kože, što doprinosi zdravijem i punijem izgledu tena, a pritom omogućuje vitaminu A da što bolje prodre u dublje slojeve kože.

Ključni sastojak A313 kreme je retinol, koji važi za jedan od najmoćnijih sastojaka u beauty industriji. Retinol podstiče regeneraciju ćelija kože i proizvodnju kolagena i upravo zbog toga će bore biti umanjene, a koža zategnutija. Takođe, retinol sprečava da se kolagen razgradi zbog štetnih uticaja iz okoline.

Još jedno moćno dejstvo A313 kreme je posvetljivanje kože, jer redovnim korišćenjem sprečava fleke i čini da budu manje vidljive. Takođe, krema ima ulogu antioksidansa koji neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuju oštećenja kože uzrokovana sunčevim zracima ili zagađenjem. 

A313 krema umiruje kožu, jer deluje protiv upala – smanjuje akne sprečavanjem mrtvih ćelija kože da začepe pore. Koža će nakon nanošenja dugo ostati hidrirana, zbog guste konzistencije kreme, koja deluje kao “pečat” na koži, zadržavajući vlažnost i zaustavljajući transepidermalni gubitak vode tokom noći. 

Kako se koristi A313 retinol krema?

A313 kremu je najbolje koristiti u večernjoj rutini nege – nanosi se na očišćenu i suvu kožu, dok područje oko očiju treba izbegavati. 

Ukoliko se pojavi crvenilo, osetljivost ili suvoća, smanjite učestalost upotrebe do povlačenja simptoma. Dok koristite A313, preko dana obavezno koristite zaštitni faktor, odnosno, kremu sa SPF. A313 ne smeju koristiti trudnice, dojilje i deca.

Verujte Francuskinjama – najbolja rešenja za blistavi, mladoliki ten uvek su sasvim jednostavna, baš poput A313 kreme!

U Srbiji, A313 kremu možete pronaći u apotekama Galepharm, Benu, Srbotrade i Dr.Max. Uverite se zašto je brzo postala TikTok senzacija!