Kako da pomognete svom odraslom detetu kome nedostaje ambicija

Dok su mali, jedva čekate da odrastu i da se osamostale i kada deca uspeju u tome i postanu dovoljno nezavisna, osećate prazninu, jer im više niste (toliko) potrebni. Ali u tom odrastanju i samostalnosti, oni su još daleko od zrelosti, a još je teže kad im nedostaje ambicija i nemaju volje da nešto učine sa svojim životom. Tada se i roditelji i deca osećaju neuspešno i besmisleno. Vi se preispitujete šta to niste radili kako treba i iskidani ste između ljutnje (na sebe i dete) i brige zbog njegove budućnosti, a ako ga kritikujete, zahtevate od njega da se pokrene ili donosite odluke umesto njega i gurate ga u nešto što nije samo izabralo, dete se još više udaljava od zrelosti i samostalnosti, ali i od vas – pruža otpor, sabotirajući i vas i sebe. Destruktivno ponašanje izaziva destruktivno ponašanje – motivacija i ambicija se neće pojaviti zato što vi to očekujete, tražite i zahtevate. Pojavljuje se jedino frustracija, bes, otpor, bespomoćnost – dete oseća da nije dovoljno dobro, da ne ispunjava očekivanja i zaglavljeno je u tome. Nema nikakav realan plan kako da stekne nezavisnost, a vaše planove odbacuje i sabotira, jer oseća da je nepoželjno i da samo pokušavate da ga što pre „skinete s grbače“. Možete i dalje pokušavati da ga gurate i vučete, ono će ostati ukopano u otporu i svi ćete se i dalje loše osećati – ovaj način nije od pomoći i nikuda ne vodi.

Šta možete učiniti kada detetu nedostaje ambicija

Slušajte svoje odraslo dete

Možete odustati od nasilnih metoda i postati roditelj koji podržava i podstiče (umesto da gura i vuče), čak i ako to do sada niste bili. Naučite da komunicirate – to, pre svega, znači da treba da slušate svoje dete, da budete otvoreni za njegove ideje, poštujete njegovo mišljenje i uverite ga da ste tu za njega i da želite da mu pomognete da pronađe rešenja za svoje probleme. Kada prestanete da namećete svoje savete i počnete da slušate sa razumevanjem i potvrđivanjem, ohrabrićete svoje odraslo dete da pronađe ono što mu zaista odgovara. Prestaćete da mu šaljete poruku da vas opterećuje i da više ne treba da se oslanja na vas, kada pokažete da želite da vaše dete pronađe sebe i bavi se nečim zbog čega se oseća dobro. U toj promeni stava i ponašanja, nalazi se prostor da se motivacija i ambicija vašeg deteta probude i pokrenu.

Pročitajte i ovo: Kako da isključite gaslighting koji primenjuju vaša odrasla deca

Prepoznajte kada niste podrška

Budite svesni kada se ne ponašate podržavajuće i ohrabrujuće. Možda verujete da uvek podržavate svoje odraslo dete, ali možete izražavati osudu i kritiku, verujući da izražavate zabrinutost. To se naročito često (i nesvesno) dešava kad vaše dete odustaje od puta kojim je krenulo, prekida studiranje, menja opredeljenje, menja posao – motivacija varira, a ambicija da nađe pravu stvar, pomešana je sa nesigurnošću i nestalnošću. U tim previranjima vi vidite samo nestabilnost i razloge za strah i brigu i propuštate da vidite napor svog deteta da se oproba i pronađe nešto što mu zaista odgovara. A vaša briga ima ton kritike i neodobravanja, iako to ne primećujete. Uhvatite sebe u takvim trenucima i promenite ton. Pokažite svom odraslom detetu da razumete njegovu borbu i da ga podržavate u svemu što odluči da uradi, koliko god to bilo različito od onog što je počelo da radi i koliko god vam delovalo neisigurno i rizično. Vaše dete koje pokušava da pronađe svoj put (i stalno menja smer) nalazi se na drugačijem mestu od vas – ono ne traži stabilnost i sigurnost, već traži sebe, a taj poduhvat zahteva rizikovanje. Ako želi da ostvari sebe i svoje snove, a još ne zna šta želi, imajte strpljenja i ohrabrite ga svojim poverenjem i postojanošću (vi ste stabilnost koja mu je potrebna) – treperava i nestalna ambicija je kao iskra koja traži pogodan materijal, da bi se razgorela i napravila postojan žar.

Ambicija kroz istrajnost

Primetite istrajnost i ohrabrite svoje odraslo dete – možda su njegove odluke i akcije promenljive, ali ako stalno pokušava nešto da uradi, to jeste oblik istrajnosti. Naročito je važno da ga podržite kada naiđe na prepreke i probleme – tada je potrebna hrabrost i istrajnost da kroz njih prođe i da ne odustane od cilja. Pomozite svom detetu da identifikuje prošle borbe i napore, da uvidi svoju snagu i prepozna slabe tačke koje treba da ojača. Nemojte ga kritikovati, već ga podstaknite da se preispita i analizira sopstveno iskustvo. Ponudite svoju perspektivu i podsetite ga kada je i kako neki problem rešio istrajnošću, sagledavanjem i istraživanjem – to su momenti kada se ambicija oslobađa i motivacija je nesputana, a ono što imamo u svom iskustvu, možemo svesno da „prizovemo“ i dovedemo sebe u isto konstruktivno stanje.

Ambicija i nezavisnost

Dajte svom detetu prostor i slobodu da donosi sopstvene odluke i uči na svojim greškama – tako ćete ohrabriti njegovu nezavisnost. Vi ne možete da mu olakšate izbore i da učestvujete u njegovoj borbi, koliko god želeli da pomognete i morate sa sobom to da raščistite. Ako vas brine što vašem detetu nedostaje ambicija, ne možete mu pomoći tako što ćete biti ambiciozni umesto njega, morate se povući i dozvoliti mu da istražuje i isprobava i morate ga podržati u tome. Umesto da mu kažete šta da radi, pitajte ga šta misli da radi. Pokažite poverenje u njegove sposobnosti da rezonuje i pravi izbore, komunicirajte otvoreno i slušajte aktivno. Svako životno doba nosi svoje krize i previranja i svako mora sam da se izbori sa tim – i svakom je potrebna podrška. Roditeljska podrška je u pokazivanju ljubavi, razumevanja i poverenja, u trenucima i periodima kada vaše dete prolazi kroz krize i oseća nestabilnost. Možda vi nemate slično iskustvo iz tog uzrasta i te životne faze i možda imate priliku da i sami nešto naučite i proširite svoje razumevanje – i svog deteta i svoje roditeljske uloge.

Gledanje sebe kao trenera emocija svog odraslog deteta, pomaže vam da se oslobodite obrasca ponašanja kritičkog ponašanja (koji ste možda usvojili iz ponašanja vaših roditelja prema vama). Roditeljstvo se celog života uči i unapređuje, a ako vašem odraslom detetu nedostaje ambicija i struktura, to znači da zajedno možete da učite, da menjate dinamiku odnosa i sopstvene stavove, kroz bolje razumevanje, podršku i poštovanje.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada vas odraslo dete optužuje i napada

Brankica Milošević