5 antikvarnih trendova kojima ćete osvežiti svoj dom za leto

Ako više razmislite o trendovima u savremenom dizajnu enterijera, veoma je teško uhvatiti šta je zapravo aktuelno, jer novine sve češće isplivavaju na površinu, možda i češće nego u svetu mode i konstantnih mikrotrendova. Imajući to u vidu, traganje za trendovima na tržištu antikviteta je, neki bi rekli, nemoguće.

Možete provesti čitavu večnost učeći o različitim načinima na koje su stolari vekovima koristili bor, metalostrugari gvožđe, a duvači stakla staklo – da ne pominjemo to što pojedinci posvećuju ceo život proučavanju stipendija umetnika, aukcijskih zapisa i rasprava. Srećom, mi volimo da istražujemo upravo ove teme, tako da ne morate sami da se mučite kako biste saznali kakvi antikvarni trendovi nas očekuju. U nastavku smo izdvojili naše omiljene trendove koji su se našli na velikim sajmovima i izlaganjima sličnog tipa, kao i zbog čega ih toliko volimo.

Antikvarni trendovi za 2023. godinu

Sve u vezi sa Jozefom Hofmanom

Na velikim svetskim izložbama često mogu da se vide primeri vrhunskog nameštaja, predmeta i “titana” dekorativne umetnosti. Ali najupečatljiviji komad bio je vitrina Jozefa Hofmana napravljena 1914, prikazana u londonskoj galeriji Yves Macaux — i u pitanju je jedan od samo dva koja su ikada napravljena.

Jozef Hofman je bio austrijski arhitekta koji je bio deo pokreta zvanog Bečka radionica (nem. Wiener Werkstätte), a najpoznatiji je po stolicama koje je dizajnirao 1907. godine za poznati bečki prostor Cabaret Fledermaus. Za razliku od drugih Hofmanovih radova, ovaj secesijski komad nameštaja prikazuje njegove sklonosti ka dekorativnom, kojima je težio u kasnijem periodu svoje karijere, sa detaljno i pažljivo osmišljenim i izrađenim ramom u kome se nalaze stakleni paneli (na vrhu kabineta) i fiokama (na dnu).

Hofman je jedan od onih dizajnera koji su bili poput mesije, i čiji rad je nekim čudom ostao moderan čak više od jednog veka, tako da sa sigurnošću možemo reći da bi investiranje u komade, koji su inspirisani njegovim radom, izdržati test vremena.

Tifani rasveta

Ukoliko izdaleka sagledate nekoliko Tifani lampi, delovaće kao da potiču s početka dvadesetog veka iz nešto finije vezije filma Mad Max. Odaju utisak post-panka sa teškom dozom istorijske strogoće. Naravno, Tifani staklo nije ništa novo u svetu antikviteta, ali ovaj tip stakla koji je predstavljen samostalno, tj. u malim količinama, definitivno je antikvarni trend o kome treba da razmislite.

Ukoliko niste sasvim sigurni o čemu se radi, Tifani staklo se odnosi na mnoge vrste stakla koje su nastale u periodu između 1878. i 1933. godine u studiju Tifani u Njujorku, a osmislili su ih Luis Komfort Tifani i tim drugih dizajnera. Tifani je bio dizajner enterijera, a 1878. godine njegovo interesovanje se okrenulo ka stvaranju vitraža, kada je otvorio sopstveni studio i livnicu stakla, jer nije mogao da pronađe vrste stakla koje je želeo za potrebe unutrašnje dekoracije.

Pročitajte i ovo: Kako da uklonite negativnu energiju i ispunite svoj dom prijatnim vibracijama

Savijajući stolovi kao antikvarni trendovi

Na nedavno održanom Sajmu evropske likovne umetnosti (TEFAF – The European Fine Art Foundation), našli su se i nešto jednostavniji oblici nego malopre navedeni. Britanski diler Pol Džekson prikazao je jedinstven par savijajućih stolova koji se, zapravo, veoma lako mogu uklopiti u bilo koji savremeni enterijer. U pitanju su stolovi od bora koje je 1906. godine napravio švedski arhitekta Alfred Grenander za svoj letnjikovac – Vilu Tangvalen – u Švedskoj. Koristili su se kao sofa stolovi ili konzole, kad bi bili zatvoreni, a stolovi kad bi bili otvoreni.

Neobični ćilimi

Na popularnom izložbenom sajmu u Filadelfiji našli su se razigrani i neobični tepisi koji su bili iznenađujuće humoristički za predmete koji su nastali pre 200 godina. Jedan od njih prikazivao je slatkog psa u samom centru, dok su drugi primeri imali mačke na apstraktnim pozadinama. Zapravo, mnogi od starih američkih tepiha koji se generalno mogu naći na antikvarnom tržištu su veoma zanimljivi, prikazujući scene iz prigradskog života, drage kućne ljubimce i slične motive. Zabavna stvar kod njih je to što jednako lepo izgledaju na zidu kao i na podu, opet služeći savremenoj potrebi za multifunkcionalnim životom.

Farbanje u Trompe l’Oeil stilu

Trompe l’Oeil (srp. optička varka) je umetnički termin za visoko realističnu optičku iluziju trodimenzionalnog prostora i objekata na dvodimenzionalnoj površini. Potiče iz Francuske, a kako je nameštaj, pored umetničkih dela, iz tog vremena veoma popularan, mogao se videti i na velikom sajmu u Filadelfiji. To su bile komode iz 18. i 19. veka u vidu lažno oslikanih stolova i fiokara. “Lažno oslikavanje” je posebno bilo popularno u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. veku.

Majstori su farbali drvo, često bor, da bi imitirali zrno skupljih vrsta drveta, a ponekad i mermera. Danas je taj stil urađen skoro kao crtani film, na način koji deluje sveže i zabavno. Jedan od primera u Filadelfiji je bio i osamnaestovekovni fiokar sa teksturiranim sgraffito efektom, korišćenim na vibrantnocrvenoj i žutoj površini.

Pročitajte i ovo: Najpopularnije kućne biljke – šareno lišće je u trendu

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski