Najpopularnije kućne biljke – šareno lišće je u trendu

Da, i kućne biljke mogu biti u trendu, iako gajenje biljaka u kući nije nikakva novost. Sa pojačanim interesovanjem za povezivanje sa prirodom, pronalaženje načina da se smanji stres, kao i da se dom uređuje po principima feng-šuija, kućne biljke su sve popularnije, a ljudi navode da im one oplemenjuju prostor, odmaraju oči i pružaju mogućnost da brinu o nečemu živom.

Bilo da se odavno bavite negom kućnih biljaka i imate svoje omiljeno cveće, kaktuse i fikuse, ili tek razvijate interesovanje za biljke u saksiji, razmislite o tome da neke kraljice popularnosti za 2023. godinu, unesete u svoj dom.

Burgundsko kaučukovo drvo

Burgundsko gumeno drvo je sorta fikusa (Ficus elastica) iz tropskih krajeva i ima divno prošarano lišće maskirnih boja – igra senki na svakom listu stvara dramatičan efekat, a ove godine je šareno i tamno lišće u trendu. Ovo je idealna biljka za popunjavanje uglova u domu ili kancelariji, koja voli jakru, ali indirektnu svetlost (ugao pored prozora će joj odgovarati) i spada u kućne biljke koje ne vole pomeranje. Uverite se da nećete morati da menjate mesto na koje ste stavili ovaj divni fikus, koji traži laganu i rastresitu zemlju i zalivanje tek kada je zemlja suva na dodir. U feng-šuiju, fikusi su simbol sreće i obilja i u mnogim verskim tradicijama imaju posebno značenje.

Biberovac ili paperomija

Biberovac je savršen za male prostore, ili držanje na radnom stolu – to je višegodišnja biljka koja raste do 20 cm visine i ima veoma karakteristične sočne listove okruglog i jajastog oblika. Paperomija sa belom ili srebrnom prugom na listovima ima nešto deblje lišće i bolje zadržava vlagu. Ona takođe traži dovoljno indirektnog svetla i leti je treba zalivati redovno, a zimi ove biljke pogodne za gajenje u nešto ređe i najbolje uspeva u rastresitoj mešavini zemlje i peska. Koren peperomije je ova biljka zadovoljna u ograničenom prostoru i manjoj saksiji, ali jednako će se dobro osećati (i divno izgledati) u žardinjeri sa drugaricama iz svoje vrste, koje imaju različite visine, oblike i boje listova. Paperomija neutrališe štetno zračenje i sama je osetljiva na promene temperature, kao i na promaju, pa joj treba obezbediti ujednačenu temperaturu i mesto zaklonjeno od strujanja vazduha.

Zebrina ili puzavac (Tradescantia zebrina)

Listovi ove atraktivne biljke izgledaju kao rascvetali bokor – sjajni, sa srebrnim i tamnim prugama na licu i ljubičasti na naličju. Ona brzo raste i žbuna se, veoma je otporna i lako se gaji. Da bi imala intezivne šare na lišću, zebrinu treba staviti na svetlo mesto, ali dalje od direktnog izvora sunca (pri slabom osvetljenju njene boje blede). Zebrina spada u kućne biljke, ali ne isključivo i leti se može izneti napolje, ali joj treba obezbediti dovoljno vlage i u vazduhu i u zemljištu. Zimi će biti zadovoljna na teperaturi ne nižoj od 10 i ne višoj od 15 stepeni. Treba je zalivati kada je zemlja u saksiji suva, a njeno lišće treba prskati za vreme letnjih vrućina, ali i zimi, kada je vazduh u kući suv. Kako raste, njeno lišće se sliva poput vodopada i zato će najbolje izgledati u visećoj korpi ili na visokom mestu sa koga će se lišće pružati u kaskadama. Vaša zebrina će s vremena na vreme proizvesti tolisne ružičaste cvetiće na vrhovima stabljike.

Pročitajte i ovo: Darovi prirode – lekovito bilje za emocionalno isceljenje, duh i telo

Tačkasta begonija

Tačkasta begonija spada u najatraktivnije kućne biljke i poznata je i pod nazivom “anđeoska krila” zbog stabljika sa dugim listovima koji podsećaju na krila i pored fantastičnog lišća ima i grozdove belih cvetova, koji se javljaju tokom proleća i leta. Za razliku od drugih vrsta begonija, nije toliko osetljiva, ali potebno je ispuniti određene uslove. Najbolje se oseća na toplom, svetlom mestu sa prosečnom ili natprosečnom relativnom vlažnošću, u rastresitoj peskovitoj ilovači. Zalivajte je tako što ćete je ostaviti da se potpuno osuši, a zatim potopiti.

Bromelija

Bromelija dolazi iz egzotičnih prašuma Brazila i uklapa se u trend šarenih listova i neobičnih oblika – njeni cvetni klasovi krunisanu vrhovima jarkih boja jednom formiraju cvet, ali onda traju mesecima. Biljka obično cveta u proleće, ali mogu joj biti potrebne godine da oformi cvet. Dešava se da se iz cveta razvije mali plod ananasa (retka atrakcija!) i zbog ovog fenomena, bromelija je poznata i kao mali ananas. Da biste omogućili ovoj prekrasnoj biljci da ostvari sav potencijal, važno je da joj obezbedite mesto sa idealnom količinom svetlosti i temperaturom (imeđu 13 i 26 stepeni, na jakom, ali indirektnom izvoru svetlosti). Idealne lokacije u stanu su južni, istočni ili zapadni prozor. Bromelija dobro zadržava vodu i zato je zalivajte tek kada je zemlja potpuno suva. Originalna biljka daje izdanke koji će je zameniti i koje možete ostaviti u saksiji u kojoj su nikle, ili ih premestiti u drugu saksiju.

Pročitajte i ovo: Kako oživeti uvele sobne biljke

Mačja palma

Mačja palma, slapovi, ili repovi, unose vibraciju džungle u vaš dom. Sa svojim visokim, gustim dlanovima, ova biljka je odličan način da napravite zelenu oazu u svom domu. Ova vrsta palme uspeva na jarkoj, ali indirektnoj svetlosti, zahteva rastresito zemljište i zaliva se kada je ono napola suvo. Mačja palma nije drvo i nema deblo – raste kao nakupina lisnatih stabljika iz zemlje, a njihovi dugi kaskadni listovi sjajni su i perasti. Što više raste, njen izgled postaje sve više grmolik i manje nalik palmi.

Valentinska hoja

Hoza kerrii je prelepna sočna vrsta vinove loze poreklom sa Tajlanda, koja ima oblik srca i zato se i naziva valentinskom, ili srcolikom biljkom, a ponata je i kao dva srca. Ova minijaturna biljka je najsličnija tropskim sukulentima i kada je uzgojite uz malo strpljenja i nege, biće izuzetno laka za održavanje. Izgledaće atraktivno, a zalivaćete je svega dva puta mesečno. Starija biljka daje još i prekrasan voštani cvet i treba je držati na mestu sa mnoo svetla, ali ne na direktnom izvoru (kao i sve prethodne kućne biljke). Valentiska hoja će lepo izgledati i kao deo vaše zen-baštice, sa ostalim malim kućnim biljkama.

Kalateja medaljon

Sjajni jajasti listovi čije se boje prelivaju od tamnozelene ka smaragdnoj i srebrnoj, sa ljubičastim naličjem, čine medaljon kalateje zadivljujućom biljkom, koja takođe toleriše slabo svetlo, pa je idealna za ukrašavanje doma, jer može stajati bilo gde. Jedna od njenih najzanimljivijih karakteristika je reagovanje na doba dana – noću se njeni listovi sklapaju i savijaju, a ujutru se otvaraju, kako bi upila svetlost. Ovo, zapravo, pomaže biljci da sačuva vlagu i da se zaštiti od prekomerne sunčeve svetlosti. Medaljon treba zalivati kada je gornji sloj zemlje suv.

Flamingov cvet

Anthurium superbum, Anturijum, flamingov cvet, prelep i za nas neobičan i izuzetno dekorativan, spada u najatraktivnije popularne kućne biljke – zapravo, voštani anturijum je možda kralj sobnog cveća. Odlikuje se sjajnim, srcolikim crvenkastim listovima sa klipovima i predstavlja „biljku dobrodišlice“, pa je idealna za poklon. Dobro uspeva na indirektnoj svetlosti, u laganom, dobro dreniranom zemljištu, koje uvek treba da bude vlažno (ali ne i natopljeno). Anturijum se dobro oseća kada ga često osvežavate prskalicom.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.