Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da uklonite negativnu energiju i ispunite svoj dom prijatnim vibracijama

Negativna energija postoji svuda oko nas i često sa nakuplja i zadržava u našim domovima, koliko god pokušavali da ostanemo pozitivni u svom razmišljanju, stavovima i postupcima. Naš dom treba da bude utočište, mesto na kome obnavljamo energiju, povezujemo se sa sobom, opuštamo se i odmaramo, ali negativna energija može dovesti do svađa i razmirica, napete atmosfere i lošeg zdravlja. Pod njenim uticajem, možemo postati lenji i depresivni – negativna energija crpi pozitivnost iz uma i tela i čini da se osećate slabo i umorno.

Ako u poslednje vreme osećate da vam je atmosfera u kući ustajala i da vam je potrebno da se pokrenete, a nikako ne nalazite volje za to, znači da treba da sprovedete energetsko čišćenje prostora. S vremena na vreme svakako to treba da radite, ne čekajući da se pojave znaci nagomilavanja negativne energije.

Jednostavni načini čišćenja negativne energije

Moć svežeg vazduha i sunca

Otvorite prozore i omogućite svežem vazduhu da cirkuliše – napravite promaju u celom stanu, pustite sunčevu svetlost i vazduh unutra, a oni će poterati i očistiti nakupljenu lošu energiju. Steknite naviku da redovno otvarate prozore i dižete roletne, u bilo koje doba godine – pročišćavajuća moć svežeg vazduha je moćna i zimi i leti, a naročito je osvežavajuća posle kiše. Negativna energija će se razvejati i nestati na promaji, a svakodnevno provetravanje će onemogućiti njeno nakupljanje. Kad već luftirate, istresite povremeno pokrivače, ćebad, jastuke i ostavite ih da se sunčaju – sve što skuplja prašinu (a ne pere se tako često) skuplja i lošu energiju i treba ga izlagati suncu.

Negativna energija se zadržava u polomljenim predmetima

Sve polomljene stvari – od šoljica do nameštaja – trebalo bi da izbacite iz kuće. Predmeti koje ne upotrebljavate jer su oštećeni, ili oni koji vam i dalje služe, iako su oštećeni, nemaju estetsku vrednost, ali zato privlače i zadržavaju lošu energiju. Sentimentalna vezanost za stvari takođe nije dobra – to znači da se držite prošlosti i ne otpuštate je i to sprečava da se negativna energija očisti i da se pokrene dobra i isceljujuća energija.

Održavajte red

Opšta nonšalantnost i razbarušenost vašeg doma može biti vedra i prijatna, ako nije haotična. Održavanje reda, ne znači da mora biti sterilno i „pod konac“, već da stvari imaju svoje mesto i da nisu nabacane bez pažnje. Da, to znači i police u ormarima, to je svima bolna tačka. Lako nam je da časkom pospremimo vidljivi nered, a da u ormare samo natrpamo stvari, ne vodeći računa gde se šta nalazi. Neophodno je, dakle, da povremeno sredite ormare, kao i sav rusvaj koji ste negde nagurali da se ne vidi. Obično raskrčivanje funkcioniše donekle, ali negativna energija se nakuplja i zadržava tamo gde gurate stvari sa kojima ne znate šta ćete, ili nemate vremena da se njima bavite. Koristite manje i veće kutije i držače, da biste lakše organizovali male stvari, tako da se čarape ne mešaju sa donjim vešom, a peškiri sa posteljinom. Kada je sve odvojeno prema nameni, uvek vam je na dohvat ruke i izbegavate „kopanje“ da nađete nešto što je ispod pet slojeva nečeg drugog, unoseći dodatni haos.

Nakupljena negativna energija se čisti morskom solju

Morska so ima kvalitet apsorbovanja negativne energije u kući – kada ribate pod, dodajte u vodu morsku so. Držanje morske soli u staklenoj posudi zadržava negativnu energiju podalje od kuće i poželjno je da jednu takvu posudu držite u kupatilu, gde negativna energija ima tendenciju da se zadržava.

Čišćenje novog prostora

Kada se useljavate u novi prostor, obavezno očistite i obrišite sve površine, kako bi se eliminisala negativna energija prethodnih stanara. U svom domu povremeno napravite novi razmeštaj, kako biste pokrenuli energiju i iskoristili pomeranje stvari da očistite i oribate ćoškove i mesta koja su inače nedostupna i ređe se čiste.

Pročitajte i ovo: Feng Shui principi – nova energija u novom domu

Unesite sobne biljke

Sobne bilje dekorišu i oplemenjuju svaki prostor, ali osim što lepo izgledaju, one imaju sposobnost da pročiste negativnu energiju. Biljke apsorbuju toksine iz vazduha, pomažu u filtriranju negativne energije i podstiču protok dobre energije, donoseći spokoj i sreću. Bambus donosi sreću u ljubavnom životu, zdravlje i haromiju, aloe vera odoleva negativnoj energiji i privlači dobre vibracije, kao i jasmin i ljiljan.

Negativna energija se čisti kađenjem

Zapalite osušenu žalfiju, tamjan ili kamfor, da biste obavili energetsko čišćenje prostora. Aromatični dim ovih biljaka ima i antibakterijsko i energetsko dejstvo. Prođite kroz sve prostorije i okadite ćoškove – i otvorite prozore da negativna energija izađe. Sandalovina i lavanda takođe neutrališu loše frekvencije, imaju isceliteljske moći i doprinose prijatnoj atmosferi u domu.

Paljenje mirišljavih štapića je uobičajena praksa pokretanja pozitivne energije, a mirišljavi dim pomaže u stvarnju prijatnog ambijenta i meditativne atmosfere.

Poprskajte po kući aromantično ulje

Mirišljave sveće i aromatična ulja takođe efikano uklanjaju negativnu energiju. Miris narandže simbolizuje pozitivnu energiju sunca i popravlja raspoloženje – poprskajte esencijalno ulje narandže po kući, tako što ćete ga ukapati u prskalicu sa vodom i raspršiti okolo.

Osigurajte ulaz u kuću

Ulaz u kuću je tačka odakle pozitivna energija ulazi – vrata i prozori kuće služe kao ulaz za dobru energiju i zato je važno da ova mesta budu čista i lepo uređena. Očistite kvake na vratima i prozorima mešavinom limunovog soka, soli, sirćeta i vode. Kada završite, pospite liniju morske soli duž praga i pokrijte otiračem, da se ne vidi – ovo sprečava da negativna energija uđe u dom.

Dizajnirajte kućni oltar

Postavljanje kućnog oltara je efikasan način da se oslobodite loše energije i privučete dobru. Na oltaru treba da držite predmete koji privlače sreću, prosperitet i zaštitu – figurice, sveće, slike, kristali, cveće…

Negativna energija – čišćenje zvukom

Zvuk ima moć pretvaranja negativne energije u pozitivnu –  na mestima gde cirkuliše vazduh okačine zvona od šupljih cevčica koje sudaranjem stvaraju prijatan zvuk i pokreću energiju. Pevanje mantri i slušanje meditativne muzike će takođe energetski očistiti prostor vašeg doma.

Negativna energija i kristali

Kristali su moćni na mnogo načina, imaju pročišćavajuća, zaštitna i isceliteljska svojstva i mogu transformisati energiju tela, uma i okoline. Držite kristale u posudi na vidnom mestu, ili ih okačite po kući – za čišćenje energije najbolji je crni turmalin, a dobru energiju privlače i rozenkvarc, žad i ametist.

Koristite ogledala

Pravilno postavljena ogledala mogu udvostručiti pozitivnu energiju i apsorbovati negativnu. Ogledalo treba da bude na centralnom zidu, okrenuom ka spolja, kako bi se negativna energija odbijala i odlazila napolje. Vodite računa da ogledala ne postavljate jedno naspram drugog, jer tako mogu stvoriti negativnu energiju.

Kreativna upotreba boja

Boje kućnog dekora ne utiču samo na raspoloženje, već imaju i terapeutske moći i mogu odagnati negativnu i privući pozitivnu energiju. Izbegavajte preteranu upotrebu crvene, crne ili sive boje i koristite balansirajuća i opuštajuća svojstva zelene i ružičaste i umirujuće osobine bež, bele i svetlo plave boje. Žuta boja neutrališe lošu energiju i stvara živahan ambijent, a svetle i neutralne pozivaju pozitivnost. Plafon uvek treba da bude svetle boje, da bi se održala pozitivna energija.

Paunovo perje – amajlija kojom se tera negativna energija

Paun je raskošna ptica i njegovo perje ima zaštitnu moć – dodajte paunova pera u kućnu dekoraciju i imaćete moćnu amajliju koja sprečava svu negativnost da uđe u vaš dom i uklanja sve vrste negativnih efekata koje u domu već postoje.

Koristite umetnička dela da prizovete pozitivnost

Ukrasite zidove slikama i reprodukcijama na kojima preovlađuju žive boje, pejzaži i lepi prizori – izbegavajte one koje prikazuju ratne scene, zarobljene životinje i bol i patnju bilo koje vrste. Apstraktna dela koja su tematski neodređena, ali plene bojama i strukturom i izazivaju prijatna osećanja, odličan su izbor za dekoraciju prostora.

Pročitajte i ovo: Kako je čišćenje i sređivanje povezano sa mentalnim zdravljem

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.