Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Autoritarno roditeljstvo – za i protiv

Često strogi i kruti roditelji očekuju da njihova deca poštuju pravila u svakom trenutku. Međutim, da li je to moguće? Deca su deca. To, naravno, ne znači da im sve treba dozvoliti, ali ne znači ni da ih treba tretirati kao robote koji će bespogovorno izvršavati svaku roditeljsku naredbu. Ipak, zapitali smo se da li autoritarno roditeljstvo ima i neke dobre strane…

Da li ste stroži roditelj od svojih prijatelja? Da li je vaš frižider prekriven papirima i tabelama sa spiskovima obaveza i kućnim pravilima, umesto otiscima dečjih prstića? Da li očekujete da će vaša deca slepo pratiti pravilo koje ste postavili, čak i ako im ne obrazložite razlog zbog kog je to pravilo tu?

Ako je tako, vaš stil roditeljstva je verovatno najvećim delom autoritaran. Vi imate velika očekivanja od svoje dece i ne želite da čujete nikakav izgovor.

Šta je autoritarno roditeljstvo?

Autoritarni roditelji imaju tendenciju da budu vrlo strogi i potpuna su suprotnost roditeljima koji sve dozvoljavaju. Oni imaju tendenciju da postave mnogo pravila i propisa, ali nisu voljni da se upuste u bilo kakvu diskusiju o tim pravilima, niti da prihvate povratne informacije ili mišljenje svoje dece o njima. Iako ovo zvuči grubo, većina autoritarnih roditelja misli dobro svojoj deci, ima dobre namere i čvrsto veruje da će njihov stil roditeljstva od dece napraviti ljude koji su sposobni, zreli, odgovorni i uspešni članovi društva.

Ovo, međutim, vrlo često ima svoju cenu. Stručnjaci iz oblasti dečje psihologije kažu da deca čije ponašanje u velikoj meri zavisi od strogog roditeljskog režima koji im govori šta treba i šta ne treba, kasnije i sopstvenu vrednost procenjuju u odnosu na to da li su poštovala ili nisu pravila koja su postavili njihovi roditelji. Pored toga, ovo ometa i razvoj prirodne sposobnosti deteta da samo donosi izbore – izbore koji mogu imati veliki uticaj na izgradnju njegovog samopoštovanja.

Osobine autoritarnih roditelja

Imaju ogroman broj pravila i očekuju da ih deca poštuju.

Njihova deviza je: Decu treba videti, a ne čuti.

Od najranijeg uzrasta uključuju svoju decu u kućne poslove.

Veoma su fokusirani na bezbednost svoje dece.

Dosledni su u sprovođenju strogih kazni ukoliko deca prekrše neko pravilo.

Ponekad koriste pretnje ili kazne kako bi održali disciplinu.

autoritarno roditeljstvo, žena pravi planove

Prednosti autoritarnog roditeljstva

Nema sumnje da su deca koja odrastaju uz autoritarne roditelje najčešće najmirnija deca u grupi mališana, ona za koju se kaže da bi ih svaki roditelj poželeo. Takvi su jer znaju da će biti velikih problema ako budu nestašni. Šta god mislili o ovome, postoje pojedine prednosti autoritarnog stila roditeljstva, koje bi svaki roditelj trebalo da ima na umu.

Dobro ponašanje

Sa ovim tipom roditeljstva stvari su prilično čvrsto postavljene, pa su tako i pravila ponašanja koja se odnose na decu kristalno jasna. Kao rezultat toga, deca odlično razumeju šta je prihvatljivo, a šta nije. S druge strane, takođe im je jasno i koje negativne posledice mogu očekivati za nedozvoljeno ponašanje, pa se deca ne usuđuju tako lako da probijaju postavljene granice.

Sigurnost

Autoritarno roditeljstvo stavlja u prvi plan bezbednost dece – i emocionalnu i fizičku, što u izvesnom smislu svodi na minimum šansu da se njihova deca upuste u određene rizike i rizično ponašanje. Naime, deca koja shvate koliko problema može da im prouzrokuje i kakav ishod može imati određena štetna radnja, držaće se podalje od toga.

Usmerenost na ciljeve

Deca koju odgajaju autoritarni roditelji su naučena da se pridržavaju detaljnih planova koji uključuju i precizna uputstva. Kroz ovu strukturu deca mogu da razumeju koje korake treba preduzeti da bi se postigao cilj, što ih čini i uspešnijima kasnije u životu.

Nedostaci autoritarnog roditeljstva

Tokom godina, bezbrojne studije su pokazale da ovaj stil roditeljstva može da učini da se kod dece razviju anksiozni poremećaji i depresija. Pored toga, tu su još neki nedostaci autoritarnog roditeljstva o kojima treba da razmislite, ukoliko je to vaš stil vaspitanja.

Zavisnost od pravila

Autoritarno roditeljstvo zasniva se na postavljenim pravilima kojih se deca moraju stalno pridržavati. Nažalost, to utiče na stvaranje određene vrste zavisnosti od tuđih instrukcija, pa će se deca, kada se jednog dana suoče sa situacijama koje još nemaju utvrđene smernice, osećati nesigurno i neće im biti jasno kako treba da se ponašaju.

Manjak samopouzdanja

Insistiranje na krutim pravilima i uzročno-posledičnom poretku ometa prirodnu sposobnost deteta da donosi izbore, što može imati direktan uticaj na njegovo ili njeno samopouzdanje. Deca čije samopouzdanje zavisi od tuđeg mišljenja, imaće problema kasnije u životu – kada bude bilo potrebno da se priviknu na novonastalu situaciju ili na neku novu sredinu.

Pobuna

Pre ili kasnije, ova deca će se umoriti od, naizgled, beskonačne liste pravila koja im se nameću. Shodno tome, može se desiti da namerno prkose svojim roditeljima, testirajući njihove granice i čineći stvari kojima dovode sebe u opasnost.

Emocionalna povučenost

Deca koju odgajaju autoritarni roditelji obično izbegavaju da izraze svoje emocije. Zatvaraju se u sebe, postajući emocionalno nedostupni čak i bliskim osobama.

Primeri autoritarnog roditeljstva

Na osnovu svega što smo do sada rekli o autoritarnom roditeljstvu, predstavićemo vam i nekoliko primera iz svakodnevnog života, čisto da vidite kako bi to izgledalo u praksi.

Vreme koje dete provede koristeći digitalne uređaje

Autoritarni roditelji će najverovatnije postaviti ozbiljna i apsolutno jasna ograničenja u vezi sa vremenom koje dete može da provede ispred ekrana.  Druga opcija je da ga potpuno zabrani, što ne bi bilo ništa čudno.

Druženje sa ostalom decom

Deca koju odgajaju autoritarni roditelji veoma su odgovorna i najverovatnije će unapred znati šta sme, a šta ne sme da se radi, pre nego što izađu da se igraju sa drugarima. Uz to, sigurno im je jasno stavljeno do znanja i sa kojim će se posledicama suočiti ukoliko se ne budu ponašali na prihvatljiv način.

Hrana i slatkiši

Kada je hrana u pitanju, autoritarni roditelji će se strogo pridržavati pravila jedi ili gladuj. Neće vas moliti i ubeđivati da jedete i nećete imati pristup hrani kada vam je volja.

Možda će vas interesovati i: Balansiranje između posla i porodice (i sopstvenih potreba) se ne završava kad deca odrastu

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.