Brak bez seksa – period ili presuda?

Ako niste imali seks sa svojim partnerom u proteklih šest meseci, ili duže, uopšte niste usamljeni u tome. Parovi koji su celog života zajedno, svuda u svetu, suočavaju se sa ovom pojavom. Da li je brak bez seksa izvesnost, realnost sa kojom treba da se pomirite, ili samo period koji može da potraje, ali može i da prestane?

Činjenica je da u srednjim godinama prolazimo kroz zbunjujuće, zastrašujuće i naporne promene, koje nas temeljno potresaju, u svim životnim aspektima. Bračni problemi postaju mnogo kompleksniji, jer se svako od partnera suočava sa složenim i dubokim ličnim problemima – zdravstveni problemi, problemi na poslu, bolest i smrt roditelja, odlazak dece – svi ti faktori utiču na svakog pojedinačno i reflektuju se na bračne odnose. Imate osećaj da je život sve teži, umesto da bude sve jednostavniji i lakši, kao što ste očekivali. Imate više obaveza, umesto da se one smanjuju, ili ostajete bez obaveza koje su bile centar vašeg života i ravnoteže. Možda ste najzad sami sa partnerom, posle godina u kojima ste se posvećivali deci i niste imali dovoljno vremena jedno za drugo i pitate se šta sad da radite.

Šta imate od braka, koji je izgubio centar ravnoteže kad su deca otišla od kuće? Godine zanemarivanja i stavljanja bračnog odnosa u drugi, treći i poslednji plan, stižu na naplatu (pored svega ostalog). Ako tokom tih godina niste postali bliski prijatelji, saradnici posvećeni istom zadatku, koji se oslanjaju jedno na drugo, već ste se udaljili i izgubili jedno drugo iz vida, seks definitivno neće biti nešto što će vas zbližiti. Nećete ni želeti da ga imate. Brak bez seksa je u ovom slučaju verovatno vaša realnost već veoma dugo.

Ali, možda postoji bliskost, ljubav i poštovanje među vama i vaš brak ima svoje vrednosti i prednosti, nezavisno od seksa. Možda vam seks odavno više nije ni važan, ali dešava se povremeno, kad ste oboje posebno raspoloženi, ili kad pomislite da bi bilo zdravo i korisno da se malo pomazite. A možda imate probleme koji srozavaju libido (depresija, problemi sa prostatom, bolan seks zbog suvoće vagine, i drugi problemi vezani za zdravlje i klimakterične promene) i kojima morate da se pozabavite na drugi način. Brak bez seksa je tada posledica problema koje možete ublažiti.

Brak bez seksa je, dakle, slojevit problem i može biti dijagnoza, prognoza, presuda, kao i prolazni period. Ko, uostalom, može da odredi koliko često par treba da ima seks? Ili, da li seks isključivo podrazumeva snošaj? Prisnost i nežnost može se negovati i održavati i bez seksa, ali prilike da oživite i poboljšate svoj seksualni život ne treba propuštati – niti prepuštati slučaju. Ne morate prihvatiti brak bez seksa i pomiriti se sa tim, ali pokušaj da oživite seksualni život, može biti veoma zahtevan poduhvat, kroz koji ćete morati da se bavite rešavanjem svojih ličnih problema, osvešćivanjem svojih obrazaca i pogrešnih uverenja i njihovim odbacivanjem i prevazilaženjem.

Možda ćete morati duboko da zaronite u đubrište modernog načina života, koji vas je apsorbovao, a da niste ni primetili – antidepresivi, rijaliti program, hrana „obogaćena“ hormonima i pesticidima, nivoi testosterona i estrogena, pornografija, pametni telefoni, helikoptersko roditeljstvo, karijerizam, preopterećenost informacijama, anksioznost i strah zbog osećaja da neprekidno živimo na rubu smaka sveta, da smo nesposobni da zaštitimo svoju decu i da kontrolišemo svoj život… Verovatno se u svemu ovome možete takmičiti sa svojim partnerom i rezultat će na kraju biti „tesan“. I onda, kome je do seksa? Ali ako odlučite da život ipak ima smisla i da vaš brak ima smisla i da vi i vaša deca niste bespomoćne žrtve hirovite sudbine, možete ovaj emotivni i psihološki otpad razvrstati, reciklirati, bezbedno uništiti. Pokušajte na nekoliko jednostavnih načina.

Pročitajte i ovo: 34 saveta za najbolji seks posle 40.

Fokusirajte se na odnos

Možda je vreme da počnete da stavljate jedno drugo na prvo mesto – to se neće spontano dogoditi i neće biti lako. Ako su deca sa vama, onda su ona sigurno na prvom mestu. Istraživanja su pokazala da roditelji sa decom uzrasta od 6 do 17 godina imaju manje seksa, nego oni sa mlađom decom. Savremeni roditelji poklanjaju deci više pažnje nego ranije generacije, što je možda dobro za decu, ali njihov seksualni život je pogođen. Vreme odrastanja dece ispunjeno je intenzivnim zalaganjem, ispunjavanjem dečjih potreba, razvijanjem njihovih sposobnosti, usmeravanjem ka budućnosti – ostaje vrlo malo energije, a možda ni malo vremena koje bi roditelji posvetili jedno drugom, nezi i razvijanju svog odnosa van roditeljstva. Psiholozi savetuju da u tom slučaju razvijate kreativnost i da promenite stav prema seksu, kao i uverenja o tome kada i kako treba da ga imate.

Ako čekate da svi u kući zaspe, da biste se osećali bezbedno i mogli da se opustite, to će vam retko uspeti – sa manjom decom nikad niste sigurni, mogu sanjati nešto ružno i probuditi se i dotrčati kod vas, a tinejdžeri će verovatno biti budni duže od vas. Ako noć nije vreme, a bračni krevet nije mesto na kome možete imati seks (bez uznemiravanja), to ne znači da ste osuđeni na brak bez seksa, već da treba da se prilagodite – promenite vreme i mesto. To zahteva dovitljvost i kreativnost, ali donosi uzbuđenje i oživljava odnose, kao što donosi i zadovoljstvo koje delite samo vas dvoje – seks potvrđuje vašu vezu i vaš odnos nezavisno od roditeljstva, a ovu potvrdu (makar i retku i povremenu) podržaćete malim gestovima nežnosti i privrženosti, koje ćete svakodnevno razmenjivati. Zagrljaj, poljubac za doček i ispraćaj, izažavanje zahvalnosti, komplimenti i pohvale – male stvari imaju veću težinu i značaj (jer se sabiraju), nego velike stvari i veliki romantični gestovi jednom godišnje.

Brak bez seksa kada je uzrok zdravlje

Ako se neko od vas (ili oboje) bori sa anksioznošću i depresijom, ova stanja sama po sebi inhibiraju seksualnu želju. Ali mnogi antidepresivi rade to isto. I drugi lekovi i terapije mogu imati sličan efekat, pa zato, ako uzimate bilo kakve lekove, treba da istražite da li oni utiču na smanjenje libida – terapiju je moguće ublažiti i promeniti, ili napraviti drugačiju kombinaciju lekova, koja neće imati  porazan efekat na vaš seksualni život. Imajte u vidu da kontraceptivne pilule takođe mogu uticati na smanjenje libida, pa ako ustanovite da se radi o tome, razmotrite drugi način kontracepcije.

Izbacite tehniku iz spavaće sobe

Ovaj savet ćete sresti u različitim kontekstima – za bolji san, povećanje produktivnosti, bolje upravljanje vremenom, usvajanje zdravih životnih navika… Zdrav san je osnova za dnevni nivo energije – ako dobro spavate, imaćete više energije, ako imate više energije, bićete produktivniji, bolje ćete upravljati svojim vremenom i odredićete prioritete u okviru zdravih životnih stilova. A partnerski odnos mora biti u vrhu prioriteta, jer se neće razvijati i negovati sam od sebe.

Zato, ako ne želite brak bez seksa, izbacite TV iz spavaće sobe, a nemojte u nju unositi ni laptopove, ni telefone. Bilo da vas noću remete deca, gledanje serija i filmova, ili surfovanje po Internetu, nedostatak sna će uticati na vaš seksualni život. Postoji još jedan savremen problem – mnoga istraživanja se bave korelacijom između društvenih medija i nezadovoljstva svojim telom, a rezultati pokazuju da je upoređivanje sa osobama koje ističu svoj izgled (na Instagramu i drugim društvenim mrežama) pogubno za samopouzdanje, odnosno, da je pozitivna slika o sebi povezana sa boljim seksom. Što se manje upoređujete sa drugima, bolje se osećate u svojoj koži, a kada volite svoje telo, imate sve šanse da poboljšate svoj seksualni život.

Donja granica za brak bez seksa

Određene procene i mere moraju da važe, ali onda odaberite kvalitet, umesto kvantiteta. Zaista nije važno koliko često imate seks, već koliko u njemu uživate, onda kada ga imate. Učestalost seksa skreće pažnju, jer je merljiva i tada možemo uporediti brojke sa onima koje prijavljuju drugi (i možemo se zabrinuti). Mnogo forsiranog, nezadovoljavajućeg ili razočaravajućeg seksa nosi nula bodova u poređenju sa malo kvalitetnog i zadovoljavajućeg seksa. Nema razloga zašto ne biste imali mnogo kvalitetnog seksa, osim što možda nemate vremena i energije za to. Zaista možete biti zadovoljni i kad je seks redak, ali dobar.

Ako se bavite oživljavanjem seksualnog života, odnosno, prevazilaženjem problema koji utiču na vaš seksualni život, neka vam cilj bude donja granica – važno je da ste u seksu opušteni, razigrani, da uživate i da vam je drago i prijatno da uživanje delite sa svojim partnerom. Smanjite očekivanja, prestanite da brojite, izdvojte vreme da jedno u drugom uživate, i budite u redu sa tim da se to neće dešavati onoliko često koliko želite, ili smatrate zadovoljavajućim, ali održava vašu bliskost i povezanost.

Pročitajte i ovo: Kako da preradite svoj seksualni scenario

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.