34 saveta za najbolji seks posle 40.

Ne plašite se četrdeste – za mnoge žene, to je najbolje vreme. Deca su dovoljno odrasla, karijera je na vrhuncu, kao i samopouzdanje. Ako vas brinu promene koje osećate i vidite i ako ste zabrinute za kvalitet svog seksualnog života, ovo su saveti za najbolji seks posle 40. 

1. Prihvatite telesne promene 

Istina je da su najseksepilnije žene one koje se osećaju dobro u svom telu, bez obzira na godine i izgled. Promene koje se događaju treba da prihvatite i da nastavite da volite sebe, pa ćete time i partneru omogućiti da čini to isto. Slavite svoj život i budite zahvalne svom telu, što vam dobro služi svih ovih godina. 

2. Proširite definiciju seksa 

Vaša interesovanja i kapaciteti, verovatno su se menjali zajedno sa vašim razvojem i sazrevanjem. I sada ste tu gde je seks mnogo više od penetracije – sada se „računa“ ljubljenje, maženje, deljenje fantazija, istraživanje igračaka i načina uzbuđivanja, igra i zabava koju zajedno otkrivate i praktikujete. 

3. Obratite pažnju na lekove

Pojedini lekovi mogu umanjiti želju za seksom, pa je zato dobro da ispitate mogući uticaj lekova koje uzimate. Posavetujte se sa lekarom i nemojte na svoju ruku izbacivati lek, ili smanjivati doze. Lekar vam može prepisati adekvatnu zamenu, koja neće imati takav efekat, ili vam dati kombinaciju drugih lekova. Suvoća vagine je takođe problem koji treba da prijavite lekaru, ne ustručavajte se. 

4. Važan je položaj 

Određeni položaji mogu postati neprijatni ili bolni, pa je zato potrebno da pronađete koji položaji i tehnike stimulacije vam sada najviše odgovaraju – možda vam sada više prija nešto što ste ranije zanemarivali, ili vam više ne prijaju neke poze u kojima ste najviše uživali. Najčešće smetnje su bolovi u leđima i zglobovima, pa zato nađite udobnije poze, ili koristite jastuke da se poduprete i da vam bude udobnije. 

5. Koristite lubrikante 

Dobar lubrikant može povećati vaše uzbuđenje – isprobajte i one sa stimulativnim sastojcima, i koristite ih u erotskoj igri. 

6. „Proizvedite“ hormone raspoloženja 

Oksitocin, endorfin, serotonin i dopamin su hormoni sreće, koji se oslobađaju u ljubavnoj igri. Zato ih oslobađajte – u toku celog dana. Budite prisni sa partnerom kad god ste zajedno, grlite se i dodirujte, razmenjujte nežnosti i ljubaznosti zbog kojih ćete se oboje dobro osećati, a taj dobar osećaj će dovesti do boljeg seksa. 

7. Pružite partneru sigurnost izvan kreveta 

To znači da je važno da mu pokažete naklonost i da odvojite vreme koje ćete provoditi zajedno, da mu pokažete da ste zainteresovani za njega, da ga i dalje cenite, slušate, shvatate ozbiljno, da vam je prijatno njegovo društvo i da vam je privlačan. 

8. Ne ustručavajte se da pričate o seksu

Ako vi ili vaš partner imate poteškoća u krevetu, nemojte se ustručavati da razgovarate o vašim mogućnostima, u svim aspektima – medicinska pomoć, seksualna pomagala, igračke, razmotrite sve opcije. 

Pročitajte i ovo: Prednosti seksa posle 40.

9. Bezbedan seks je važan u bilo kom dobu 

Ako mislite da vam, u nekim godinama, ne treba zaštita sa novim partnerom, grešite. Ako ne zbog neželjene trudnoće, zaštita je potrebna zbog polno prenosivih bolesti, koje možete dobiti u bilo kojim godinama. Čuvajte svoje zdravlje, koristite kondome. 

10. Оdvojte vreme za seks

Odvajanje posebno vremena za intimnost bez žurbe i ometanja, omogućava vam da se opustite u bliskosti, poverenju, razmeni nežnosti, maženju, ljubljenju – plamen se budi lagano, ali zatim gori istrajno i pruža više zadovoljstva. Možda ste u dvadesetim voleli strastveni seks spontano i „na brzaka“, ali u četrdesetim ćete više ceniti kvalitet i duboku intimu vremena koje ste posvetili jedno drugom i sopstvenom zadovljstvu. 

11. Održavajte svoje samopouzdanje

Samopouzdanje koje imate u dvadesetim i tridesetim, verovatno će se razlikovati od onog koje imate u četrdesetim. To samopouzdanje dolazi iz drugih izvora, iz vaših dostignuća, iz svesti o tome ko ste i šta ste, iz ličnog integriteta i iskustva. Cenite sebe, volite sebe, volite svoje telo, nagradite sebe, da biste održali svoje samopouzdanje.

12. Razgovarajte o svojim potrebama

U početku vam može biti neprijatno, ali razgovor o potrebama u krevetu (koje se menjaju sa godinama), održaće poverenje i vaš ljubavni život će biti zdraviji, a vaš seks bolji. Komunikacija, kao najvažniji aspekt odnosa, važna je u svim aspektima odnosa, pa i u seksu.

13. Naspavajte se

Redovan i dobar san, može učiniti da sve u vašem dnevnom životu bolje funkcioniše, pa i seks. Kada ste neispavani i umorni, nije vam ni do čega, pa vam je i seks naporan i zamoran, umesto da bude rasterećujući, ispunjavajući i zadovoljavajući.

14. Probajte nove stvari

Istražujte i isprobavajte, radite zajedno stvari koje se niste usuđivali da priznate da vas zanimaju, upustite se u eksperimentisanje, probajte da jedno drugom ispunite seksualne fantazije. Raznolikost održava nivo zainteresovanosti i produbljuje prisnost i poverenje.

15. Posvetite seksu punu pažnju 

Kada se upustite u intimni odnos, budite u potpunosti prisutni, isključite sve distrakcije i usredsredite se na partnera. Što se više, temeljnije i opuštenije posvetite onome što radite, to ćete biti zadovoljniji učinkom.

16. Razbijte rutinu 

Rutina predstavlja deo strukture svakodnevnice i može biti udobna i utešna – zna se kojim danom kuvate, kada izlazite, kada gledate serije, kada ko izlazi sa svojim prijateljima… Promenite rutinu, ne tako što ćete uvesti neku novu, nego što ćete umesto zajedničkog kuvanja sredom, izaći na večeru u fini restoran, ili u šetnju tokom koje ćete usput pojesti nešto što ćete kupiti na ulici. Negujte navike koje volite i u kojima oboje uživate, ali povremeno uradite nešto što nije u planu i što je nekome od vas prosto palo na pamet.

17. Promenite rutinu i u krevetu 

Promena rutine van spavaće sobe će vas ohrabriti da to isto uradite u u krevetu – ili van kreveta, ako je to mesto na kome uvek imate seks. Promenite prostor, isprobajte nove položaje, pokušajte sa igračkama.

 

18. Vežbajte 

Vežbanjem poboljšavate kondiciju i opšte stanje zdravlja i nivo energije, jer i vežbanje navodi organizam da proizvodi hormone sreće. Svakako ćete vežbanjem poboljšati svoju cirkulaciju, a to može biti vrlo bitan faktor u kvalitetu seksualnog života (bolja prokrvljenost organa).

19. Podignite nivo libida 

Za nivo libida i kod muškaraca i kod žena zadužen je testosteron, a i njega ćete pokrenuti vežbanjem – naročito vežbanjem u teretani. Naravno, ne morati ići u teretanu, možete nabaviti, ili imprvizovati tegove i pronaći neki program vežbi koje možete i zajedno da radite.

20. Kоntrolišite glavne uzroke stresa

Stres zbog finansija je prvi na listi problema koji se odražavaju na odnos i utiču na vašu intimu. Možda ne možete značajno da popravite svoja primanja, ali možete razgovarati o tome kako da mudrije raspolažete novcem. Dogovor o budžetu će smanjiti jedan od glavnih uzroka stresa u odnosima.

21. Zdrava ishrana 

Kao i vežbanje, zdraviji režim ishrane je dobar za vaše telesno i mentalno zdravlje. Ishrana koja opterećuje organizam i čini protok krvi manje efikasnim, generalno je loša za vas, a ako se od nje i gojite, imate veće šanse za neku vrstu seksualne disfunkcije. Zato uvedite laganije obroke, konzumirajte afodizijačke namirnice, i osećaćete se lakše, bićete zdraviji i izgledaćete bolje.

22. Izjavljujte ljubav

Recite jedno drugom magične reči „volim te“ tokom seksa. Deluje jednostavno, ali istraživanja su pokazala da kod dugoročnih parova izjava ljubavi doprinosi seksualnom zadovoljstvu.

23. Zabavljajte se 

Seksualno zadovoljni parovi svedoče da im je seks zabavan i razitran, ne shvataju ga tako ozbiljno, već kao igru u kojoj je dozvoljeno i pogrešiti – i smejati se svojim greškama.  Primenite taj recept – igrajte se, neka bude zabavno, a kad je nespretno i smešno, smejte se.

24. Male stvari čine veliku razliku 

Predigra bi trebalo da počne mnogo pre nego što dođe do seksa.  To su sve one male, simpatične, slatke, romantične, šašave stvari, koje radite sa partnerom. Usputni poljupci, nežni dodiri, šale, simpatične poruke, slanje linka „vaše pesme“, ostavljanje ljubavne poruke da je partner pročita u nekom trenutku, kad niste tu. Mali gestovi, pohvale, komplimenti, značajni su za postizanje pravog raspoloženja, kada se jednom nađete u krevetu.

25. Neka redovan seks bude prioritet

Parovi koji češće imaju seks, imaju viši stepen intimnosti, bolje se slažu, osećaju dublju povezanost i poverenje. To ne znači da kvantitet znači kvalitet, ali potrebno vam je da imate redovan seks – u okvirima onoga za šta se dogovorite da je za oboje u redu – da biste imali više kvaliteta.

26. Јutarnji seks

Veće su šanse da ćete ujutru imati više energije i biti raspoloženiji za igru, nego kada dan prođe. Ne čekajte veče da biste imali seks, ustanite malo ranije i započnite dan aktivno i razigrano – dobićete podstrek za ceo radni dan.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da pojačate svoj libido

27. Ne bežite od sukoba 

Razgovarajte o svojim problemima, o osetljivim temama, sukobljavajte mišljenja i stavove, tako da ste otvoreni za dijalog i za nalaženje rešenja. Sve što vam smeta, a što ne iskomunicirate, pretvara se u otrov, koji kad – tad ispliva na površinu i narušava vaše odnose, podriva vašu bliskost. 

28. Cenite zajedničko vreme 

Važno je da provodite zajedno kvalitetno vreme, nezavisno od vremena koje ste odvojili da biste se posvetili seksualnoj igri. Zabavljajte se zajedno, radite zajedno – što više vremena provodite u zajedničkim aktivnostima, bićete povezaniji i bliskiji i stalno ćete „proizvoditi“ dobre hormone, kao što je oksitocin, hormon povezivanja, koji vam može doneti više nežnosti i zadovoljstva i u fizičkom odnosu.

29. Više se mazite 

Jedan od ključnih sastojaka bliskosti je vreme nakon seksa, kada ste opušteni, zadovoljni i jedno prema drugom najpozitivnije raspoloženi. Iskoristite to vreme da se grlite i mazite, da razgovarate i produžite to stanje prisnosti i initme koje delite u tim trenucima.

30. Ne zanemarujte moć dobre masaže 

Ništa ne podiže raspoloženje kao dobra masaža celog tela. Pružite je naizmenično jedno drugom, koristite mirišljava ulja, sveće, ambijentalnu muziku i uživajte u jedinstvenom zadovoljstvu koje jedno drugom možete pružiti, čak i ako seks nije u izgledu.

31. Uputite kompliment – na pravi način

Važno je da partneru date kompliment i da ga pohvalite. Važnije od toga je da to učinite u pravom trenutku. A najvžanije je kako upućujete kompliment – nemojte ga promrljati, ili saopštiti kroz šalu, uputite pohvalu i kompliment iskreno, sa divljenjem i pogledom u oči.

32. Isprobajte neke seksualne igračke 

One nisu izmišljene kao zamena za partnera, već su to što i jesu – seksualne igračke, koje možete oboje koristiti u svojoj intimnoj igri. Razgovarajte o tome šta biste voleli da isprobate, nabavite zajedno neke igračke i – igrajte se.

33. Dodajte neku seksi literaturu na spisak za čitanje

Naravno, možete pogledati i neki video sadržaj, ali pokušajte da pročitate takve stvari i videćete da više raspaljuje maštu i ostaje u vašoj glavi ono što ste zamišljali, nego ono što ste videli. Čitanje erotike je odličan način da se inspirišete i uđete u pravo raspoloženje.

34. Оstanite radoznali

Nikada nije kasno da nešto otkrijete, isprobate, promenite. Nećete znati da li je nešto prijatno i izvodoljivo, ako ne isprobate. Sigurno već imate neke ideje – podelite ih sa partnerom, podstaknite ga da kaže ono što je njemu na pameti. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.