Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Briga o roditeljima – kada ni vi više niste mladi

Briga o roditeljima koji su ostareli, dolazi na red u vašem životu obično onda kada se i sami suočavate sa znacima starenja, kada definitivno više niste mladi i kada je vreme da više brinete o sebi. Malo prostora za više brige o sebi stvara se kad deca odrastu i možda odu od kuće, ali zatvaranje pojedinih životnih krugova nikada nije čist rez i završen posao. Iako vas deca više ne angažuju toliko, i dalje brinete o njima i pomažete im na razne načine i to će verovatno ostati tako, dokle god ne ostarite i dok vašoj deci ne počnu da brinu o vama.

Međutim, vi ste još uvek nečije dete i morate da brinete o svojim roditeljima, jer se njihov krug približava konačnom zatvaranju. To je zastrašujuća pomisao u svakom smislu – osim što ćete morati da se suočite sa gubitkom roditelja, moraćete da prihvatite i da ste, posle svojih roditelja, vi roditelj koji je na redu – da ostari i privede kraju sve svoje životne krugove. Dok ne dođe dotle, između vas i totalne izvesnosti prolaznosti stoje poput štita vaši roditelji i stajaće, dok su živi. Kao što ćete i vi, posle njih, za svoju decu.

Ako imate sreće, vaši ostareli roditelji se dobro drže, u stanju su da se pobrinu o većini svojih potreba, još uvek su samostalni i to mogu biti sve do kraja. Takođe, mogu stariti zajedno i jedno drugom biti društvo i podrška, ali ta situacija će se u jednom trenutku promeniti, neko mora otići prvi. U međuvremenu, dok pokušavate da ne razmišljate o tome, jer ne možete i ne želite ništa da predviđate, postoji mnogo toga što možete da učinite za svoje roditelje. Briga o roditeljima ne mora da bude ni zahtevna, ni naporna, radi se uglavnom o pažnji i sitnim uslugama.

Mnoge stare osobe najviše pate zbog usamljenosti i izolacije, koje su zbog otežanog kretanja – više nije jednostavno popeti se stepenicama, ako nema lifta, u jednom trenutku moraju odustati i od vožnje automobila i sve jednostavne radnje koje su do skoro obavljali (šetnja po parku, odlazak do prodavnice, vožnja) postaju teške i neizvodljive. Pored toga, umiru njihovi prijatelji, kolege, komšije i rođaci i oni se osećaju napušteno – svaki put kad neko blizak, ili poznat ode, oni pomišljaju „možda sam ja sledeći“. I to je razumljivo. Oni više ne osećaju da imaju ni snage, ni prilike da sklapaju prijateljstva ili da se povezuju sa drugima, pa usamljenost osećaju svakodnevno. I to je ono što treba da imate na umu i što briga o roditeljima znači, pre svega ostalog – njima je dosadno i nemaju sa kim da razgovaraju. Mnogi stari ljudi pronalaze načine da se zabave u raznim sadržajima na TV-u, igraju nagradne igre i lako postaju meta telefonske prodaje najrazličitijih usluga i su im stare osobe ciljna grupa, pa je potrebno da i o tome budete obavešteni i uključeni. Možda možete zaštititi svoje roditelje od prevara i iskorišćavanja, ako im posvetite malo više vremena i pažnje.

Briga o roditeljima znači da mislite na njih i da nađete vremena za njih

Češće ih zovite

Svakog dana možete zvati i redovno održavati kontakt sa roditeljima, savremena tehnologija omogućava video-poziv, pa možete i da vidite jedni druge dok razgovarate. Možda nemate tu naviku, i uglavnom vaši roditelji zovu vas, ne češće od nekoliko puta mesečno. Međutim, situacija se može promeniti, naročito ako jedan od roditelja ode, a drugi ostane suočen sa gubitkom i samoćom. Tada je potrebno da zovete svakog dana, pa i više puta dnevno, nezavisno od toga da li imate o čemu da razgovarate. Možete prokomentarisati emisiju koju oboje gledate, proveriti da li ne zaboravlja da uzima redovnu terapiju, pitati šta treba da nabavite. Roditelj koji je ostao sam da tuguje i potrebno mu je da prođe kroz taj proces (kao i vama, jer, izgubili ste roditelja) i stalni kontakt vam može doneti utehu, iako pričate kratko i o sasvim običnom stvarima. To je neizgovorena poruka koju razmenjujete – tu sam, zajedno smo u tome, nisi sam.

Pročitajte i ovo: Kako da održite bliskost sa svojom odraslom decom

Briga o roditeljima pored čestih poziva znači i češće posećivanje

Možda smatrate da često posećujete svoje roditelje, ali povećajte taj broj. Nijedan video-poziv ne može zameniti lični susret. Ukoliko ne možete da ih posećujete češće zbog udaljenosti, razumljivo je da ćete se više oslanjati na video-pozive, ali ako su vam roditelji blizu, uvek možete „skoknuti“ do njih u prolazu, jer to ne moraju da budu sadržajne posete – samo da se vidite. Ukoliko imate redovan aranžaman nabavke – vi idete u kupovinu i donosite im stvari koje su im potrebne – iskoristite priliku kada im donosite namirnice da se malo zadržite, nemojte samo projuriti. Roditelji znaju da ste zauzeti i da nemate vremena ni za sebe, oni vide da i vi starite i da vam nije lako, ali možete sa njima o tome i porazgovarati, umesto da ih pustite da posmatraju i sami donose zaključke.

Ako nikada niste bili dobri u intimnim razgovorima, imate priliku da postanete bolji – činjenica je da što ste stariji sve bolje možete razumeti svoje roditelje (i možete im oprostiti izbore i poteze koji su uticali na vaš život i koje im prebacujete), a možete oprostiti i sebi što niste bili bolji i strpljiviji sa njima. Svakako učinite to, iskoristite svaku priliku koja vam se pruža da se na sve načine pomirite sa svojim roditeljima (u sebi, i sa njima direktno), dok su živi. Jednog dana ćete biti zahvalni sebi zbog toga i bićete u poziciji da pomognete svojoj deci da urade to isto sa vama.

Briga o roditeljima koji stare, može da znači ohrabrenje da se uključe u zajednicu

U svim većim zajednicama postoje udruženja i grupe koje okupljaju starije članove i koje se aktivno druže, bave se kulturno-umetničkim radom, idu na izlete, razmenjuju posete sa sličnim udruženjima i grupama u okolini, organizuju izložbe, turnire i zabave. Ohrabrite svoje roditelje, ili roditelja koji je ostao sam, da se pridruži i uključi u aktivnosti jedne takve grupe. To može zaista ispuniti život starijih, jer će upoznati ljude koji su u istom položaju kao oni, a imaju i slična interesovanja i potrebe – osećaj pripadnosti ljudima je potreban celog života, pa u tom smislu pripadništvo grupi nikako ne treba zanemariti. Ove grupe obično predvodi najvitalnija među starim osobama i oni organizuju i kućne posete starima kojima je kretanje ograničeno i koji ne mogu da dođu u klub na druženje. Možete upriličiti jednu takvu posetu za svoje roditelje, da im članovi grupe lično predstave aktivnosti kojima mogu da se pridruže i da ih lično pozovu da učestvuju.

Pročitajte i ovo: Nova prijateljstva u zrelim godinama

Izađite sa svojim roditeljima

Zajedničko vreme može biti izlazak – koncert, bioskop, kupovina, restoran – odaberite nešto što vaši roditelji vole, ili što ste uvek voleli da radite zajedno sa njima. Vodite svoje roditelje na dešavanja na koja su oni nekada vodili vas, ili provedite posebno vreme sa jednim od njih u nekoj aktivnosti koja je uvek bila posebna za vas (odlazak u poslastičaru, šetnja u parku). Podržite interesovanja koja vaši roditelji imaju i uključite se u ono što ih zanima, barem povremeno. Ako to znači da zajedno pogledate epizodu neke serije ili kviz, uradite to.

Razmislite o angažovanju negovateljice, ili pomoći u kući

Ni vama više nije lako da obavljate kućne poslove i možda i sami imate nekog koga angažujete za temeljnija čišćenja, pa možete takav aranžman napraviti i za svoje roditelje, ukoliko ga prihvataju. Ako je potrebna posete geronto domaćice, ili medicinska pomoć, postoji sistem socijalnog staranja, u koji možete uključiti svoje roditelje.

Naučite roditelje da se služe savremenom tehnologijom

Mnogi stariji prihvataju tehnološka dostignuća i služe se mobilnim telefonima i internetom. Pokažite im kako da koriste određene aplikacije za sopstvenu razonodu, a naročito za video-pozive koje možete često razmenjivati. Oni se mogu pridružiti društvenim mrežama i pronaći svoje stare prijatelje i obnoviti i intenzivirati kontakte sa drugim članovima porodice, bez obzira na udaljenost. Možda će imati otpor prema savladavanju novih veština, ali kada shvate da im je to korisno i zanimljivo, usvojiće prednosti koje pruža savremena tehnologija.

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.