Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervju: Danijela Nikolić, magistar farmacije i specijalista kozmetologije

Upoznajte Danijelu Nikolić, magistra farmacije i specijalistu kozmetologije, koja je na društvenim mrežama poznatija po nadimku glam prescription. Sa Danijelom smo porazgovarali o tome kako je odlučila da odabere baš farmaciju kao svoj karijerni put, kako pristupa savetima koje deli online sa svojim pratiocima, kao i koliko je važno da i influenseri, iako nisu stručnjaci, dele svoja iskustva o pojedinim proizvodima. Danijela nam je otkrila i sve o svojoj GLAM rukavici, izdvojila osnovne skincare savete, kao i kako bi trebalo da pristupamo nezi kože u određenim starosnim decenijama. Sve detalje saznajte u nastavku intervjua.

Danijela Nikolić, glam prescription
Q

Desile su ti se velike stvari prethodne godine, a kakva očekivanja imaš od 2023?

A

U prethodnoj godini sam se ostvarila kao majka, upoznala novu sebe, doživela najlepše trenutke. Život mi je nametnuo i lekcije koje nisam tražila, ali sam iz borbi izašla za nijansu mudrija, pa sam zahvalna i na tome. Ne želim ni jedan tren da zaboravim, ali ni da živim u uspomenama tako da od ove godine očekujem da posao donese nove projekte koji će me motivisati da budem još uspešnija.

Q

Magistar si farmacije i specijalista kozmetologije - zašto si se odlučila baš za ovaj karijerni put i šta te je posebno privuklo kozmetologiji?

A

Farmacija i kao poziv i kao nauka jeste kompleksna disciplina. Duh mora da bude istraživački i neumoran, da biste bili uspešni, ali i odgovorni, kako prema sebi, tako i prema drugima, koji od vas očekuju savet. Kozmetologija spaja ono što volim, nauku i dokaze sa jedne strane, lepšu i zdraviju kožu sa druge strane. Pored toga što sam zdravstveni radnik koji nekome može da olakša put ka ozdravljenju, ja sam kozmetolog koji može da realizuje ideju za savršen negujući proizvod, ali možda i neki inovativni lek za jedan od problema na koži.

Danijela Nikolić, glam prescription
Q

Jedan si od prvih farmaceuta koji je 2017. godine pokrenuo Instagram stranicu na kojoj na stručni način sagledavaš negu kože i daješ savete. Kako si došla na ovu ideju, da li si primetila potrebu za stručnim savetima na društvenim mrežama?

A

Spojila sam svoje govorničke veštine i znanje o pravilnoj nezi, ženama se to dopalo, i moj Instagram kanal je zaživeo. Primetila sam da postoji potreba za stručnim savetima, jer preneti lični utisak o proizvodu je dobar prvi korak, ali koža je organ, i nešto što zavoli tvoja koža – možda stanju moje kože neće odgovarati.

Q

Koliko je važno da upravo stručnjaci javno govore o nezi kože, umesto da to rade drugi influenseri?

A

Kao što napomenuh, koža je najveći organ u ljudskom organizmu, kompleksne je anatomske strukture, i različita stanja kože iziskuju različit pristup nezi. Još ukoliko koža ima neko oboljenje i uključenu terapiju od strane dermatologa, nega postaje preduslov da lek deluje, a da ozdravljenje ide svojim tokom. Influenseri koji nisu zdravstveni radnici mogu i treba da dele lične utiske o kozmetičkim proizvodima, o svojima navikama i rutini nege, ali ne i da savetuju i preporučuju drugima na koji način da uključuju proizvode u negu, a nikako ne bi smeli da savetuju upotrebu nekog leka olako. Lek pored željenih može imati i neželjene reakcije kod pojedinaca. Treba biti odgovoran, a ne po svaku cenu u pravu.

Danijela Nikolić, glam prescription
Q

Jedan od tvojih izuma je GLAM rukavica - kaži nam nešto više o ovom jedinstvenom proizvodu, njegovim namenama i šta te je inspirisalo da ga osmisliš?

A

Kako sam imala dve operacije očiju, a omiljeni makeup proizvod je maskara, zbog sredstava za uklanjanje maskare, tj. supstanci koje se nalaze u umivalicama, a na koje su moje oči reagovale, dobila sam savet da ne stavljam maskaru. Logičan sled je bio da pronađem rešenje, to je rukavica od specifičnog materijala, koji nežno uklanja maskaru uz pomoć vode. Nekoliko godina je trebalo da podelim svoju malu tajnu sa drugim ženama, ali sada GLAM rukavica predstavlja obavezni deo nesesera onih žena koje vole maskaru i šminku, ali I koje vode računa o koži.

Q

Šta bi izdvojila kao osnovne skincare savete kojih bi svako trebalo da se pridržava i kojih se i sama pridržavaš?

A

Krema sa zaštitnim faktorom je obavezan korak u dnevnoj rutini svih tipova kože, svakog dana. Čišćenje kože je nezaobilazan korak u večernjoj rutini svih tipova kože, mora da bude efikasno i mora da bude blago. Najbitnija je očuvana kožna barijera; tek kada smo sigurni da je barijerna funkcija kože očuvana uvodimo aktivne principe poput vitamina C itd.

Volim da naglasim da ženama nije potrebno previše proizvoda i koraka da bi nega bila potpuna, više koncentracije supstanci u proizvodu ne znači uvek i veća efikasnost. Nije sve što je na mrežama ozloglašeno zaista loše za tvoju kožu, niti su svi proizvodi o kojima se mnogo bruji toliko savršeni. Treba biti umeren, racionalan i imati osobu od poverenja od koje tražiš savet. Jedno je koristiti kozmetiku, potpuno drugačija dimenzija sagledavanja stvari je kada izučavaš o koži, kozmetici, procesu proizvodnje, kada imaš uvid u istraživanja i kada veruješ činjenicama koje se baziraju na dokazima. Kritički stav je presudan.

Danijela Nikolić, glam prescription
Q

Kako bi trebalo da pristupamo nezi kože lica nakon tridesete, četrdesete i pedesete godine? Koji su ključni saveti za svaki od ovih perioda?

A

Pored bora, gubitak volumena kože i pad elastičnosti su ciljana područja nege. Ostajem pri tome da je krema sa zaštitnim faktorom najbitniji korak u nezi. Kao savet žena ženi bih izdvojila i uvođenje zdravijih životnih navika. Formulacije sa hijaluronskom kiselinom, vitaminom C i retinolom su nešto na šta se možemo osloniti. Dobar kozmetičar i dermatolog, i mudar odabir tretmana, saveznici su na putu zvanom negovana koža.

Q

Koje skincare trendove predviđaš za 2023. godinu, a za koje smatraš da bi trebalo da ostanu zaboravljeni?

A

Hajde da zaboravimo negu “iz kuhinje”, upotrebu limuna i sode bikarbone u nezi, ili jogurta na licu koji ničiju kožu nije podmladio. Volim dobre proizvode sa kiselinama, pa dobrih formulacija sa ovim supstancama nikad dosta. Volela bih da se više govori i piše o peptidima, ali i da nauka pokaže koji peptidi su poželjni i odgovorni saveznici u nezi, koji će raditi sve ono što piše na toj luksuznoj bočici. Takođe, u nezi volim i antioksidanse, pa nam svima želim pouzdan i stabilan antioksidans.

Danijela Nikolić, glam prescription
Q

Pored nege, fokusiraš se i na makeup savete. Bez kojih makeup proizvoda ne možeš da zamisliš svoj neseser?

A

Otkad sam postala mama, imam vremena (i preke potrebe) za korak broj 1 – korektor i eventualno korak 2 – maskaru. Inače, obožavam sve vezano za šminku, i fanatično prikupljam karmine i palete senki.

Q

Mama si malog Vasilija. Na koji način je majčinstvo promenilo tvoj pogled na svet i kako uspešno balansiraš između aktivne karijere i porodice?

A

Bila sam uspešna i ostvarena na svim poljima kad sam postala mama. Pet dana pre porođaja sam odbranila specijalistički rad. Ali ljubav i spokoj koji sam spoznala se ne može meriti ni sa čim. Organizacija je ključna za uspeh, pored pravog partnera sa kojim ravnopravno delim obaveze. Da se ne lažemo, ključno je i da se odreknete slobodnog vremena.

Q

Na koji način su prema tvom mišljenju skincare i self-care povezani? Šta ti činiš u onim danima kada želiš da se osetiš bolje i vratiš sebi?

A

Briga o sebi podrazumeva svesnost o prevenciji kao takvoj, bilo da se radi o preventivnom pregledu kod ginekologa ili stomatologa, nošenje kreme sa zaštitnim faktorom kao korak prevencije bora i hiperpigmentacija na licu. Danas uvedi sitne korake, poput seruma u nezi, mlake limunade sa kurkumom i đumbirom, idi stepenicama umesto liftom, rezultate možda nećeš videti za 2 nedelje, ali za nekoliko godina ćeš biti svesna šta su ti sitni koraci učinili za dobar osećaj i dobro zdravlje. Kad želim da se osetim bolje, sredim životni prostor, proverim rokove kozmetici i bacim ono što duže ne koristim, odem do pijace po sveže cveće, otvorim onaj skupi proizvod koji dugo čuvam, i – od kada sam mama – dam sebi luksuz da odspavam popodne.

Q

Koji su tvoji dalji planovi, šta možemo očekivati od tebe u ovoj godini i bliskoj budućnosti?

A

U narednom periodu ću biti prisutna na nekoliko velikih projekata o kojima još uvek ne smem da pričam, vezano za kozmetičke proizvode i zvučne brendove. Što se sadržaja na mojim mrežama tiče, odlučila sam da uvedem promene, koji će ljubiteljima nege dati jasan uvid u to šta znači efikasnija i bezbednija nega.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.