Prolećni deserti sa šargarepom – od pločica do kolačića

Deserti za šargarepom su uvek neodoljivi, zato vam donosimo zanimljive recepte sa ovim zdravim povrćem. Torta od šargarepe nam je omiljena tokom cele godine, ali proleće je vreme da eksperimentišete. Predstavljamo vam nekoliko ideja.

Deserti sa šargarepom: Prolećne ideje

Pločice sa šarparepom

Ove pločice su savršeno slatke i nežne, sa glatkom glazurom zbog koje ćete zaboraviti da nemaju rafinisani šećer.

Sastojci

1 + 1/2 šolje brašna
1/4 šolje javorovog šećera
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice sode bikarbone
3 jaja
2 kašike putera, omekšanog
1 + 1/2 šolje šargarepe, iseckane
1/2 šolje orasa, seckanih

Za glazuru:

220 gr krem sira, omekšanog
3 kašike putera, omekšanog
2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 kašičice soli
1 kašičica limunovog soka

Priprema

U velikoj posudi pomešajte brašno, javorov šećer, cimet, mleveni đumbir, so i sodu bikarbonu. Pomešajte jaja i puter u posebnoj posudi. Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Umešajte šargarepu i orase. Rasporedite testo u tepsiju i pecite 25 do 30 minuta ili dok se ne stegne.

Za glazuru, u velikoj posudi pomešajte krem sir i puter i umutite ili koristite mikser dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte javorov sirup, ekstrakt vanile, so i limunov sok. Dobro izmešati da se sjedini i preliti.

Indijski puding sa šarparepom

Ukusan je uz šoljicu čaja. Ovaj recept je veoma popularan u severnoj Indiji i pravi se tokom zimskih meseci, zabava i festivala.

Sastojci

2 kašike putera
4 šolje šargarepe, oljuštene i narendane
1 + 1/2 šolje punomasnog mleka
1/2 kašičice kardamoma u prahu
5 kašika šećera
1/2 šolje indijskih oraščića neslanih, seckanih
1 kašika seckanih pistaća

Priprema

Ogulite i narendajte šargarepu. Zagrejte vok na srednjoj vatri, kada je vruć, dodajte 1 kašiku putera. Dodajte narendanu šargarepu i dinstajte oko 8 minuta dok šargarepa ne promeni boju. Nastavite da mešate da ne zagori.

U narendanu šargarepu dodajte mleko. Kuvajte šargarepu i mleko 6-7 minuta dok šargarepa ne upije sve mleko. Nastavite da mešate kako biste izbegli lepljenje i sagorevanje. Kada se sve mleko upije, dodajte šećer. Odmah zatim dodajte još 1 kašiku putera. Nastavite da mešate dok se ne upije sva voda koja je ostala iza šećera. Ovaj proces će trajati oko 5-6 minuta. Kada završite, dodajte kardamom u prahu. Dodajte seckani indijski orah. Možete dodati i bademe, pistaće i suvo grožđe.

Kolačići od šargarepe

Ova preukusna poslastica kombinuje dva kultna deserta — mekanu tortu od šargarepe i klasične ovsene kolačiće.

Sastojci

Za kolačiće:

3/4 šolje putera, omekšan
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje šećera
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 + 1/2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
1/4 tašičice. mlevenog muškatnog oraščića
1/2 kašičice košer soli
1 šolja iseckane šargarepe (od 2 srednje šargarepe)
3/4 šolje kokosa
1/2 šolje suvog grožđa
2 šolje ovsa

Za glazuru:

1 šolja šećera u prahu
1 šolja krem sira, na sobnoj temperaturi
4 kašike mleka
1/4 kašičice ekstrakta vanile

Priprema

U činiji umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i glatki. Dodajte jaja, jedno po jedno, a zatim i vanilu. U posebnoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i so. Dodajte suve sastojke u mešavinu putera dok se dobro ne sjedine.

Stavite iseckanu šargarepu u krpu i iscedite višak tečnosti. Umešajte šargarepu, kokos, suvo grožđe i ovas i mešajte dok se ne sjedine. Izvucite krugove testa na lim za pečenje. Zamrznite kolačiće 10 minuta. Pecite do zlatne boje, 15 do 18 minuta. Ostavite da se ohlade.

Napravite glazuru: Umutite krem sir, šećer u prahu, mleko i vanilu dok se ne sjedine. Svaki kolačić prelijte glazurom i ostavite da se stegne pre serviranja.

Pročitajte i ovo: Tri iznenađujuće ukusne poslastice koje možete da jedete dok ste u procesu mršavljenja

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković