Inspirativni načini da organizujete doček Nove godine sa decom

Sećate li se Novih godina koje ste dočekivali sa svojim roditeljima, porodicom, prijateljima vaših roditelja i njihovom decom? Bilo je toliko uzbudljivo – i to ne najviše zbog poklona. Atmosfera je bila ustreptala, svečana, puna ukrasa i mirisa koji su bili karakteristični samo za taj poseban događaj. Kićenje jelke, ukrašavanje doma, spremanje hrane, sveće, prskalice, paketići – sve je bilo magično, zanosno, opojno. Čak i kad ste prestali da verujete u Deda Mraza, doček Nove godine je ostao čaroban, bolji čak i od raspusta, a vi niste mogli da zamislite lepšu proslavu.

Sada kada je toliko proslava u različitom društvu i svakakvom raspoloženju za vama, doček Nove godine sa decom, može vam opet doneti čaroliju – i to je ono najlepše. Sa svojom decom (i decom svoje dece), možete osloboditi unutrašnje dete i pustiti ga da se igra i zabavlja – možete ponovo proživeti sva ona prijatna osećanja kojima ste kao dete bili preplavljeni tokom pripreme i dočeka Nove godine (i danima posle). Možete osetiti priliv sveže energiju, neobuzdane radosti i razigranosti na nekoliko nivoa – kroz svoje sećanje, kroz svoju povezanost sa decom i osećanje njihove radosti i uzbuđenja i kroz predavanje sadašnjem trenutku.

Deca brzo porastu i počnu da pronalaze zabavu van kuće i zato će svaki doček Nove godine koji provedu sa vama, biti nezaboravan. Ideje i aktivnosti koje vam predlažemo, mogu biti inspirativne, bez obzira da li slavite Novu godinu sa malom decom (možda prvi put), koja će verovatno zaspati mnogo pre ponoći, ili sa decom školskog uzrasta, koja su uzbuđena u očekivanju tog magičnog trenutka kad se kazaljke poklope i vatromet počne da pršti na sve strane.

Porodični načini za doček Nove godine kod kuće

Možda ste već iscrpljeni u trci sa vremenom tokom praznične sezone, ali doček Nove godine sa decom može vas opustiti i osvežiti. Sve što radite sa decom može postati vaša porodična tradicija, ili je može proširiti. Zajednički doček je prilika koju vaša deca jedva čekaju (nikada ne možete provesti previše vremena sa njima), u kojoj ćete podeliti mnogo lepih emocija, a uspomene u vašim srcima biće trajnije od fotografija na društvenim mrežama. I eto prve ideje – napravite fotografije koje možete štampati na svom štampaču i prionite na pravljenje kolaža i aranžiranje – možda će vaša deca želeti da ih zalepe na vrata svoje sobe, ili da naprave pano, a ako imate kućnu tablu od plute, pričvrstite na nju svoje novogodišnje fotografije.

Priredite zabavu

Ako imate prijatelje sa čijom decom se vaša deca lepo slažu, ili više dece u porodici, možete napraviti žurku, ili veći porodični skup. To podrazumeva malo opsežnije pripreme, više hrane i poklone za svu decu, ali i to se može rešiti na praktičan način i dogovoriti uoči dočeka – neka svako ponese hranu i poklon koji je spremio za dete, i eto izobilja i veselja, bez komplikovanja. Naravno, žurku možete organizovati i sami sa svojom decom, ili detetom, nije važan broj ljudi, važno je raspoloženje. Šta se radi na novogodišnjoj žurci? Igra se i peva, nose se šiljate kartonske kape, jede se, isprobavaju se šareni kokteli (ima mnogo recepata za ukusne koktele koje možete napraviti bez alkohola), igraju se društvene igre, pale se prskalice… U zavisnosti od uzrasta dece i rasporeda spavanja (da li noće kod vas) žurku možete prirediti u vreme ručka i završiti je do večeri, dok sa nešto starijom decom možete dočekati ponoć.

Pročitajte i ovo: Najzabavniji porodični filmovi koje možete gledati sa decom

Obeležite svaki sat – bušenjem balona

Ako imate stariju decu, angažujte ih da naduvaju balone, a zatim svaki sat do dočeka ispratite bušenjem jednog ili više balona (neka svako dobije priliku da napravi buku), a za ponoć (ako deca izdrže budna) možete prirediti rafalno bušenje preostalih balona. Ima nečeg uzbudljivog i istovremeno oslobađajućeg u bučnom prasku – valjda zato deca (a i mnogi odrasli) vole da bacaju petarde – a bušenje balona je mnogo bezbednije, tiše i zdravije od bacanja petardi.

Doček Nove godine uz donošenje novogodišnjih odluka

Neka taj dan, ili veče u vašem porodičnom krugu bude posvećen donošenju novogodišnjih odluka, o kojima ćete svi raspravljati i imati pravo glasa. Povedite debatu o tome šta je za svakog pojedinca dobro i zašto, zatim, šta svaki pojedini član porodice treba da radi zbog dobrobiti porodice –  šta svako treba da čini za sebe i za sve ostale i oblikujete zaključke u rezolucije, koje ćete zapisati – možda na velikim papirima u različitim bojama, svetlucavim flomasterima i zalepiti na vidna mesta. Deca su sklona da igre shvataju ozbiljno i da ozbiljne stvari shvataju kroz igru, tako da je ovo idealna prilika da se ustanovi korisna porodična dinamika i odgovornost svih članova porodice za lično i porodično dobro. Doslednost u sprovođenju novogodišnjih odluka može biti pravo takmičenje, i može prerasti u porodični običaj, gde se na kraju godine bira i nagrađuje najistrajniji i najodgovorniji član porodice.

Gledajte stare fotografije

To može biti prava projekcija, jer svako od nas ima ogroman broj fotografija u folderima na svojim telefonima i laptopovima, a uz pomoć savremene tehnologije i aplikacija, možete ih gledati na računaru, pa čak i na TV-u. Vratite se na prošli doček Nove godine, pa krenite odatle i rezimirajte celu godinu – rođendani, letovanje, izleti, šetnje, vožnje i mnogi drugi obični i neobični trenuci, stvoriće porodičnu atmosferu u kojoj ćete uživati. I nemojte biti previše zaprepašćeni kad shvatite koliko su vam deca porasla i promenila se za samo godinu dana! Napravite nove fotografije, od kojih za sledeći doček Nove godine započeti rezimiranje godine za vama.

Porodični doček Nove godine uz pidžama parti

Možda imate uparene pidžame, ili svako ima svoju omiljenu odeću za spavanje, koju možete nositi cele večeri i noći. Raširite ćebad ili vreće za spavanje po podu i napravite priču – vi ste u visoko u planinama, u kolibi zavejanoj snegom (i nekom čarolijom) i čekate da dođe Nova godina, da vas oslobodi. Morate da ostanete na okupu, jer dok ste zajedno, čarolija ne može da vam naškodi. Možete rekreirati scene iz omiljenih filmova, glumiti omiljene junake i smišljati za njih nove izazove, kao što je izgovaranje brzalica, održavanje balansa na jednoj nozi, žmureći, možete se takmičiti u slaganju najduže reči od nasumice izabranih slova, možete gledati omiljene filmove i – možete spavati na podu, ili barem, ostaviti decu da tu prespavaju. Svako odstupanje od rutine i osmišljavanje posebnog doživljaja, predstavlja avanturu za pamćenje. Koliko god deci (i vama) bilo potrebno da imate čvrstu strukturu redovnog života, toliko su vam potrebne i prilike u kojima redovna pravila ne važe, koje su posebne i magične i pamte se celog života.

Uključite se u odbrojavanje

Veliki deo sveta odbrojava preostalo vreme do ponoći kada i vi – uključite se u neki prenos i odbrojavajte zajedno poslednje trenutke stare godine. Ovo stvara veliko uzbuđenje i vrlo je zabavno – kulminacija događaja je u ponoć, kad se grlimo i ljubimo i jedni drugima želimo sve najbolje i najlepše – doček Nove godine je vreme ljubavi i bliskosti.

Čarolija vatrometa

Jednostavan savet je da izađete na terasu, stanete na prozor, ili izađete na ulicu i gledate u nebo – mnogo ljudi sa svih strana ispaljuje novogodišnji vatromet i čarolija traje i po sat vremena. Ako ipak više volite da se sami angažujete oko vatrometa, učinite to uz sve mere opreza i naučite decu da budu oprezna i odgovorna – u upravljanju svojim čarolijama.

Šta god radite sa decom, za doček Nove godine, aktivno ili pasivno, za njih će to biti najlepše vreme u godini, a tih trenutaka ćete se sećati sa ljubavlju kad deca odrastu i počnu da uživaju u sopstvenim okupljanjima i sadržajima.

Pročitajte i ovo: Zašto je važna porodična tradicija za praznike – i u svako drugo doba godine

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.