Najzabavniji porodični filmovi koje možete gledati sa decom

Porodično filmsko veče je jedna od boljih zabava koju možete prirediti kod kuće u predstojećim hladnim danima, kad god vam je zgodno – i dokle god deca žele da se druže sa vama na ovaj način. Savremeni izbor filmova koje možete gledati sa decom zaista je veliki i njima može biti čudno i dodatno zanimljivo da gledaju stare filmove iz šezdesetih i sedamdesetih, koji se nalaze na našoj listi klasika – u kojima ćete uživati, koliko god puta ih gledali.

Neprevaziđeni filmovi za porodično filmsko veče

Škola roka (School Of Rock, 2003)

Uloge: Jack Black, Mike White, Joan Cusack i Miranda Cosgrove

Radnja: Gitarista biva izbačen iz benda i pod pritiskom besparice ubacuje se na mesto nastavnika, umesto svog cimera, u jednoj privatnoj školi. Posao nastavnika ga dovodi do očajanja, sve dok ne otkrije muzički talenat svojih učenika i pretvori svoj razred u rok bend.

Neviđeni (The Incredibles, 2004)

Uloge: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell i Samuel L. Jackson

Radnja: Animirani, superherojski film, u kome nekoliko superheroja pokušava da živi „normalnim“ životom, krijući svoje moći. Radnja se odvija u (izmišljenim) šezdesetim, nakon što se pedesetih javno mnjenje pobunilo zbog kolateralne štete, koju superheroji prouzrokuju, boreći se protiv kriminala i gospodin Neviđeni i gospođa Elastična, sa svoje troje dece, žive prema Vladinom programu za zaštitu identiteta. Zaplet nastaje zbog njihove želje da pomognu prijatelju, a deca otkrivaju moći svojih roditelja i svoje sopstvene.

Šašavi petak (Freaky Friday, 2003)

Uloge: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan i Mark Harmon

Radnja: Ana je u osetljivom tinejdžerskom uzrastu i u odnosu sa majkom Tes stalno izbijaju varnice. Njihov odnos se dramatično menja kada im kolačić sudbine zameni tela – u paničnom nastojanju da se vrate u svoja tela, majka i ćerka moraju da sarađuju (u krajnje komičnim situacijama) i tako stiču razumevanje koje im je nedostajalo.

Priča o igračkama (Toy Story, 1995)

Uloge: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney i Annie Potts

Radnja: Prvi od četiri animirana filma upoznaje nas sa ekipom igračaka, koje se pretvaraju da su beživotne kad su ljudi prisutni. Kauboj Vudi i njegov konkurent, astronaut Baz Svetlosni, kreću u vratolomne avanture.

Vili Vonka i fabrika čokolade (Willy Wonka & The Chocolate Factory,1971)

Uloge: Gene Wilder, Peter Ostrum, Julie Dawn Cole i Paris Themmen

Radnja: Mladi Čarli Beket dobija jednu od pet Zlatnih karata, pozivnicu u fabriku slatkiša Vilija Vonke, gde otkriva da je vlasnik fabrike čokolade stvorio sopstveni magični svet – i želi da mu se Čarli pridruži.

Zaleđeno kraljevstvo (Frozen, 2013)

Uloge: Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff, Josh Gad i Jennifer Lee

Radnja: Kad ledena čarolija snežne kraljice Elze zarobi kraljevstvo u beskrajnoj zimi, njena sestra Ana udružuje se sa Kristofom, kako bi jednom zauvek prekinula kletvu. Animirani film inspirisan pričom „Snežna kraljica“ poznat je po divnoj muzici, uz koju ćete pevati zajedno sa decom.

Princeza nevesta (The Princess Bride, 1987)

Uloge: Cary Elwes, Robin Wright, Mandy Patinkin i Chris Sarandon

Radnja: Klasična ljubavna priča zasnovana na istoimenom romanu Vilijama Goldmana, fantastična avanturistička komedija, govori o tome šta se dešava kada se najveća lepotica u kraljevstvu (Ljutićka), zaljubi u sirotana Vestlija. On odlazi u svet kako bi se obogatio, obećava joj da će se vratiti, a ona se zavetuje da nikada neće voleti drugog – i avanture počinju, dok se njih dvoje bore da ostanu zajedno, uprkos svemu.

Pročitajte i ovo: Retro romantični filmovi koji nas podsećaju na to šta je prava ljubav

Šrek (Shrek, 2001)

Uloge: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow i Cody Cameron

Radnja: Priča počinje kada glavni junak kreće u avanturu da spase živahnu princezu Fionu, koja ima mračnu tajnu (koja će ih životno povezati i dati obilje materijala za nastavke). „Šrek” je prvi dobitnik Oskara za najbolji animirani film. Postao je fenomen dugometražnog filma i zaokupio je maštu publike „najvećom bajkom koja nikad nije ispričana”.

Gospođa Dautfajer (Mrs. Doubtfire,1993)

Uloge: Robin Williams, Sally Field, Pierce Brosnan, Mara Wilson i Matthew Lawrence

Radnja: Danijel Hilard dobija papire za razvod i tek tada shvata koliko mu deca i porodica znače. Da bi im se približio, prerušava se u dadilju (Robin Vilijams je bravurozan i neodoljiv u ovoj ulozi) i počinje redovno da se druži sa decom. Dirljiv, presmešan i predivan film, koji ćete uvek voleti!

Meri Popins (Mary Poppins, 1964)

Uloge: Dick Van Dyke, Julie Andrews, Karen Dotrice, Matthew Garber i David Tomlinson

Radnja: Najčuvenija (i najstarija) filmska dadilja na svetu, Meri Popins (divna Džuli Endrjus) doleće pred vrata porodice Benks, nošena vetrom, koji je istovremeno oduvao sve ostale kandidatkinje koje su stajale u dugom redu. Praktična, superkalifradžilističnaekspialidocijalna Meri, donosi red, lakoću, avanturu i ljubav, uz nezaboravne pesme i čarobne reči, koje će deca sa oduševljenjem učiti da izgovaraju (i pevaju).

Briljantin (Grease, 1978)

Uloge: John Travolta, Olivia Newton-John, Didi Conn, Stockard Channing i Jeff Conaway

Radnja: Neprevaziđen mjuzikl o zaljubljenim tinejdžerima, čija se radnja dešava 1959. u  Kaliforniji, prati priču Danija Zuka (Travolta) i Sendi (Olivija Njutn Džon), koji se tokom leta sreću i zaljubljuju. Dani je vođa grupe koja nosi crne jakne, a Sandi se druži sa Ružičastim damama, devojkama koje se odevaju u ružičasto (što se naročito ističe u grupnim plesnim numerama). Mladi ljubavnici se bore sa raznim preprekama, sve do hepienda!

Koko (Coco, 2017)

Uloge: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal i Benjamin Bratt

Radnja: Animirana, muzička, fantastična avantura, u kojoj mladi Migel kreće na divlje putovanje u zemlju mrtvih, dok ostvaruje svoj san da postane muzičar, poput svog idola Ernesta de la Kruza.

Banda iz peščanika (The Sandlot, 1993)

Uloge: Tom Guiry, Mike Vitar, Patrick Renna i Chauncey Leopardi

Radnja: Trodelni filmski serijal (nastavci su iz 2005. i 2007. godine) počinje pričom u kojoj se Skoti Smols seli u novi kraj, sa majkom i očuhom. Kada se sprijatelji sa grupom dečaka koji igraju bejzbol u peščaniku, brzo shvata kolika je cena impresioniranja prijatelja.

Povratak u budućnost (Back To The Future, 1985)

Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson, Crispin Glover

Radnja: Još jedan trodelni serijal (nastavci iz 1989. i 1990), koji će se sviđati i tinejdžerima koji imaju vrlo visoke standarde – kad je u pitanju tehnologija i specijalni efekti. Marti odlazi u prošlost kad ga njegov prijatelj, ekscentrični naučnik, doktor Braun, angažuje za eksperiment. Zaplet se kreće oko napora da se ne poremeti redosled događaja u prošlosti kako bi mogli da se vrate u sadašnjost kakvu poznaju.

Grozni ja (Despicable Me, 2010)

Uloge: Steve Carell, Jason Segel i Elsie Fisher

Radnja: Kompjuterski animirana franšiza, koja uključuje i „Malce“ (Minions), počinje pričom o superzlikovcu koji smišlja kako da ukrade mesec. Ali, svi planovi se izvrću naglavačke kad ga okolnosti nateraju da usvoji tri devojčice. Komična i dirljiva priča o tome kako ljubav sve menja.

U potrazi za Nemom (Finding Nemo, 2003)

Uloge: Albert Brooks, Ellen DeGeneres i Alexander Gould

Radnja: Kompjuterska animacija u kojoj drama počinje u okeanu – Marlin (riba-klovn) pokušava da zaštiti svog sina Nema, i kad konačno odluči da ga pusti na školski izlet, ronilac ulovi Nema i odnosi ga u akvarijum zubarske ordinacije u Sidneju. Nemo se tamo sreće sa drugim morskim  stvorenjima i počinje da im pomaže u dugo planiranom begu. Marlin će preći ceo okean da bi vratio sina, a tokom potrage susreće Dori, plavu tang ribu koja pati od amnezije. U početku, njena zaboravnost dovodi Marlina do očajanja, ali do kraja se pokazuje kao presudni faktor uspešne potrage.

Kuka (Hook, 1991)

Uloge: Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts i Maggie Smith

Radnja: Spilbergov Kapetan Kuka u tumačenju Dastina Hofmana – jedan je od najboljih filmskih zlikovaca, dok je Robin Vilijams najneočekivaniji Petar Pan, a Džulija Roberts najlepša Zvončica – čuvena bajka, koja se može videti u više igranih i crtanih verzija (prvi animirani film o Petru Panu potiče iz 1953. godine), neprevaziđena je avantura, koju ćete obožavati i vi i deca. I neće vam biti ništa manje uzbudljiva (u bilo kojoj verziji), zato što znate kako se priča odvija i završava.

Pročitajte i ovo: Ovo su porodične serije koje možete gledati sa svojom decom

Deda Mraz (The Santa Clause, 1994)

Uloge: Tim Allen, Judge Reinhold i Wendy Crewson

Radnja: Božićna komedija (jedna od nekoliko koje vam preporučujemo), u kojoj Deda Mraz pada s krova i Skot Kalvin biva primoran da preuzme njegovu ulogu, sviđalo mu se to ili ne. U početku mu se uopšte ne sviđa, ali njegov sin Čarli je oduševljen!

Vilenjak (Elf, 2003)

Uloge: Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel i Bob Newhart

Radnja: Još jedna božićna komedija u kojoj čovek koji je odrastao na Severnom polu i koga su odgajili vilenjaci, odlazi u Njujork da pronađe svog pravog oca.

Čudovišta iz ormara (Udruženje monstruma, Monsters Inc. 2001)

Uloge: John Goodman, Billy Crystal i James Coburn

Radnja: Četvrti animirani film slavnoga Pixar Animation Studios postigao je ogroman uspeh u celom svetu i od četiri nominacije osvojio je Oskara za najbolju originalnu pesmu. Priča govori o devojčici koja slučajno upada u svet fabrike koja proizvodi energiju, koristeći plač uplašene dece (koju njihovi zaposleni prestrašuju) i u kojoj su Mat i Sal nerazdvojni prijatelji i kolege. U ovom svetu, takođe, važi i uverenje da su deca otrovna i da se sa njima ne sme doći u dodir i kada se devojčica pojavi, nastaje panika. Ovaj duhovit i zabavan film, sa smešnim, slatkim i simpatičnim likovima baziran je na poznatom dečjem problemu – noćnim starhovima, a prema predlošku crtaća, napravljena je i serija kompjuterskih igara.

Matilda (Matilda, 1996)

Uloge: Mara Wilson, Danny DeVito i Rhea Perlman

Radnja: Fantastična komedija koju je režirao i u kojoj glumi Deni Devito, zasnovana je na priči Roalda Dala, o Matildi, koja ima telekinetičke moći i koristi ih da se odbrani od svoje porodice i zle direktorke. Pogledajte i savremeni mjuzikl (2022), snimljen po istim motivima.

U mojoj glavi (Inside Out, 2015)

Uloge: Amy Poehler, Phyllis Smith i Richard Kind

Radnja: Kompjuterski animirana drama/komedija, koja je nagrađena Oskarom i Zlatnim globusom, govori o mladoj devojci i njenim osećanjima (koje su animirana bića), kada joj selidba preokrene život. Nastavak ovog animiranog remek-dela, najavljen je za 2024.

Pravna plavuša (Legally Blonde, 2001)

Uloge: Reese Witherspoon, Luke Wilson i Selma Blair

Radnja: El Vuds, koja je na početku filmu „obična, slatka plavuša“ postaje dovitljiva iz inata i povređenih osećanja, kada je dečko ostavi. Upisuje pravni fakultet i uprkos podsmehu i čuđenju na koje nailazi, pretvara se u vrednu studentkinju i postaje vešta pravnica.

Velika, mrsna, pravoslavna svadba (My Big Fat Greek Wedding, 2002)

Uloge: Nia Vardalos, John Corbett i Lainie Kazan

Radnja: Kada Grkinja iz brojne i veoma patrijarhalne porodice, najzad sretne onog pravog, on ima jednu ozbiljnu manu – nije Grk. Par se iz komične u komičniju situaciju, bori da ozakoni svoju vezu.

Sam u kući (Home Alone, 1990)

Uloge: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara i John Heard

Radnja: I za kraj ove liste, najčuveniji božićni fim „Sam u kući“, čiji nastavak iz 1992. godine ispunjava očekivanja (a zatim su snimljena još 4 nastavka, sa drugim glumcima i radnjom koja se ne fokusira na porodicu Mekalister), u kome mali Kevin nadmudruje provalnike na urnebesno domišljate načine, koji će vam uvek iznova biti uzbudljivi i zabavni.

Naslovna fotografija: unsplash.com 

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.