Doručak pred školu: Recepti koje deca vole, a lako se prave

Doručak za školske dane treba da bude brz, hranljiv i ukusan. Prema istraživanju, deca i odrasli koji doručkuju svakog jutra doživljavaju manje stresa i imaju bolji kvalitet života u poređenju sa onima koji preskaču doručak. Dakle, ono što vam je mama uvek govorila – doručak je najvažniji obrok u danu – izdržava test vremena.

Ali sa svim dobrim namerama koje imate, pripremanje zdravog, toplog, zasitnog doručka svakog jutra može izgledati slično penjanju na planinu. Usred žurbe i gužve u predškolskoj rutini, kvalitetan doručak lako može pasti u zaborav – ali i ne mora.

Ovi recepti za doručak su tako dobri da će ih vaša deca rado jesti — a vama će biti drago da ih vidite da započnu svoj dan na najzdraviji mogući način.

Doručak za školske dane: Top recepti

Takosi sa jajima i slaninom

Sastojci

6 jaja

1/4 šolje izmrvljene kuvane slanine

2 kašike putera

3 kriške sira, iseckanog na kockice

kašičica soli

kašičica mlevenog crnog bibera

6 tortilja od brašna

1 šolja salse (opciono)

Priprema

Umutiti jaja zajedno u činiji; umešati slaninu. Rastopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte mešavinu jaja; kuvajte i mešajte dok se jaja potpuno ne stegnu, 2 do 3 minuta. Umešajte sir, so i biber.

Kašikom stavite mešavinu jaja u centar svake tortilje; pa savijte strane. Poslužite uz salsu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CP (@verdecosplay)

Ovsena kaša sa bananom i orasima

Sastojci

1/2 šolje ovsa

1/2 šolje mleka

1 kašičica lanenog semena

2 kašike seckanih oraha

3 kašike meda

1 banana, oljuštena

Priprema

Pomešajte ovas, mleko, laneno seme, orahe, med i bananu u posudi. Kuvajte na visokoj temperaturi 2 minuta. Zgnječite bananu viljuškom i umešajte u smesu. Poslužite toplo.

Granola sa medom

Sastojci

4 šolje ovsa

2 šolje grubo seckanih badema

3/4 šolje meda

1/2 šolje putera

2 kašičice mlevenog cimeta

1 prstohvat soli

1 šolja suvog grožđa

Priprema

Zagrejte rernu. Pomešajte ovas i bademe u velikoj posudi. Kombinujte med, puter, cimet i so u šerpi; dovedite do ključanja 1 minut. Prelijte mešavinu meda preko mešavine ovsa. Raširite na pripremljeni pleh za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni, mešajući svakih 5 minuta, dok granola ne porumeni, 15 do 20 minuta. Ubacite suvo grožđe i pecite još 2 minuta. Ohladite i izmrvite.

Jaja i feta iz činijica

Sastojci

2 mala paradajza, narezana na kockice

2 kašike crvenog luka isečenog na kockice

1 češanj belog luka, mleven

1/2 šolje feta sira

2 kašičice maslinovog ulja

2 velika jaja

1/2 kašičice sušenog origana

soli i sveže mlevenog crnog bibera po ukusu

Priprema

Poprskajte uljem dve vatrostalne činijice, bezbedne za rernu.

Kombinujte paradajz, crveni luk i beli luk u maloj posudi i ravnomerno podelite između činijica. Pospite feta sirom, pokapajte maslinovim uljem i pospite origanom.

Pecite u zagrejanoj rerni 8 minuta. Uklonite iz rerne; ne isključujte pećnicu. Sa zadnjom stranom kašike napravite udubljenja u mešavini paradajza. U svako udubljenje razbijte po jedno jaje.

Vratite u rernu i pecite dok belanca ne postanu neprozirna, ali žumanca još budu tečna, ili kuvana po vašem ukusu, 10 do 14 minuta. Posolite i pobiberite, pa poslužite.

Ovsena kaša sa kikiriki puterom

Sastojci

1 šolja

1 kašika šećera

1 prstohvat soli

1 prstohvat cimeta

1/2 šolje ovsa

1/2 kašičice ekstrakta vanile

1 kašika putera od kikirikija

2 kašičice meda

1 kašika seckanih oraha (opciono)

Priprema

Pomešajte mleko, šećer i so u šerpi na srednje niskoj vatri i stavite da proključa.

Dodajte cimet i ovas. Kuvajte na srednje laganoj vatri dok ovas ne omekša, oko 5 minuta.

Uklonite sa vatre; umešajte vanilu i puter od kikirikija. Poslužite u velikoj činiji, a prelijte medom i orasima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L O U I S E ? (@cookbyloulou)

Pročitajte i ovo: Ideje za užinu koja je najzdravija za vaš digestivni sistem

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković