Doručak pred školu: Recepti koje deca vole, a lako se prave
Doručak za školske dane treba da bude brz, hranljiv i ukusan. Prema istraživanju, deca i odrasli koji doručkuju svakog jutra doživljavaju manje stresa i imaju bolji kvalitet života u poređenju sa onima koji preskaču doručak. Dakle, ono što vam je mama uvek govorila – doručak je najvažniji obrok u danu – izdržava test vremena.
Ali sa svim dobrim namerama koje imate, pripremanje zdravog, toplog, zasitnog doručka svakog jutra može izgledati slično penjanju na planinu. Usred žurbe i gužve u predškolskoj rutini, kvalitetan doručak lako može pasti u zaborav – ali i ne mora.
Ovi recepti za doručak su tako dobri da će ih vaša deca rado jesti — a vama će biti drago da ih vidite da započnu svoj dan na najzdraviji mogući način.
Doručak za školske dane: Top recepti
Takosi sa jajima i slaninom
Sastojci
6 jaja
1/4 šolje izmrvljene kuvane slanine
2 kašike putera
3 kriške sira, iseckanog na kockice
kašičica soli
kašičica mlevenog crnog bibera
6 tortilja od brašna
1 šolja salse (opciono)
Priprema
Umutiti jaja zajedno u činiji; umešati slaninu. Rastopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte mešavinu jaja; kuvajte i mešajte dok se jaja potpuno ne stegnu, 2 do 3 minuta. Umešajte sir, so i biber.
Kašikom stavite mešavinu jaja u centar svake tortilje; pa savijte strane. Poslužite uz salsu.
View this post on Instagram
Ovsena kaša sa bananom i orasima
Sastojci
1/2 šolje ovsa
1/2 šolje mleka
1 kašičica lanenog semena
2 kašike seckanih oraha
3 kašike meda
1 banana, oljuštena
Priprema
Pomešajte ovas, mleko, laneno seme, orahe, med i bananu u posudi. Kuvajte na visokoj temperaturi 2 minuta. Zgnječite bananu viljuškom i umešajte u smesu. Poslužite toplo.
View this post on Instagram
Granola sa medom
Sastojci
4 šolje ovsa
2 šolje grubo seckanih badema
3/4 šolje meda
1/2 šolje putera
2 kašičice mlevenog cimeta
1 prstohvat soli
1 šolja suvog grožđa
Priprema
Zagrejte rernu. Pomešajte ovas i bademe u velikoj posudi. Kombinujte med, puter, cimet i so u šerpi; dovedite do ključanja 1 minut. Prelijte mešavinu meda preko mešavine ovsa. Raširite na pripremljeni pleh za pečenje.
Pecite u zagrejanoj rerni, mešajući svakih 5 minuta, dok granola ne porumeni, 15 do 20 minuta. Ubacite suvo grožđe i pecite još 2 minuta. Ohladite i izmrvite.
View this post on Instagram
Jaja i feta iz činijica
Sastojci
2 mala paradajza, narezana na kockice
2 kašike crvenog luka isečenog na kockice
1 češanj belog luka, mleven
1/2 šolje feta sira
2 kašičice maslinovog ulja
2 velika jaja
1/2 kašičice sušenog origana
soli i sveže mlevenog crnog bibera po ukusu
Priprema
Poprskajte uljem dve vatrostalne činijice, bezbedne za rernu.
Kombinujte paradajz, crveni luk i beli luk u maloj posudi i ravnomerno podelite između činijica. Pospite feta sirom, pokapajte maslinovim uljem i pospite origanom.
Pecite u zagrejanoj rerni 8 minuta. Uklonite iz rerne; ne isključujte pećnicu. Sa zadnjom stranom kašike napravite udubljenja u mešavini paradajza. U svako udubljenje razbijte po jedno jaje.
Vratite u rernu i pecite dok belanca ne postanu neprozirna, ali žumanca još budu tečna, ili kuvana po vašem ukusu, 10 do 14 minuta. Posolite i pobiberite, pa poslužite.
View this post on Instagram
Ovsena kaša sa kikiriki puterom
Sastojci
1 šolja
1 kašika šećera
1 prstohvat soli
1 prstohvat cimeta
1/2 šolje ovsa
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašika putera od kikirikija
2 kašičice meda
1 kašika seckanih oraha (opciono)
Priprema
Pomešajte mleko, šećer i so u šerpi na srednje niskoj vatri i stavite da proključa.
Dodajte cimet i ovas. Kuvajte na srednje laganoj vatri dok ovas ne omekša, oko 5 minuta.
Uklonite sa vatre; umešajte vanilu i puter od kikirikija. Poslužite u velikoj činiji, a prelijte medom i orasima.
View this post on Instagram
Pročitajte i ovo: Ideje za užinu koja je najzdravija za vaš digestivni sistem
Naslovna fotografija: pexels.com
Božica Luković