Ideje za užinu koja je najzdravija za vaš digestivni sistem

Ideje za užinu su uvek dobrodošle – posebno kada su u pitanju mali obroci koji su zdravi za naša creva. Briga o crevima je važnija nego što mnogi ljudi shvataju.

Zdravlje creva je povezano sa vašim imunološkim sistemom, zdravljem mozga, srca, pa čak i vašim mentalnim blagostanjem. Hrana koju konzumirate ima ogroman uticaj na digestivni sistem. Hrana bogata vlaknima, nezasićenim mastima i probioticima može poboljšati mikrobiom vašeg creva (ekosistem bakterija koje u njima žive). Nasuprot tome, ultra-obrađena hrana sa visokim sadržajem šećera i zasićenih masti, kao i alkoholna pića, mogu oštetiti zdravlje creva.

Evo zdravih ideja za užinu koja je odlična za varenje.

Ideje za užinu koja je zdrava za digestivni sistem

Jogurt i bobičasto voće

Jogurt je užina pogodna za creva zbog bogatog sadržaja probiotika, koji uvodi korisne bakterije u sistem za varenje. Probiotici igraju ključnu ulogu u balansiranju mikrobioma creva, pomažu u varenju i jačaju imuni sistem.

Možete jesti svoj jogurt sa dodatkom omiljenih bobica, koje su bogate antioksidansima zvanim polifenoli, a istraživanja pokazuju da polifenoli mogu pozitivno uticati na mikrobiom vašeg creva i pomoći u smanjenju upale.

Humus i šargarepe

Humus uparen sa štapićim šargarepe je još jedna zdrava užina za zdravlje creva. Humus, prvenstveno napravljen od leblebija, tahinija, maslinovog ulja i belog luka, nije samo ukusan i kremasti namaz, već je i moćan izvor hranljivih materija.

Vlakna u leblebijama deluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u crevima, što je ključno za održavanje uravnoteženog digestivnog trakta. Šargarepa ima mnogo vlakana i biljnog pigmenta zvanog beta-karoten.

Bademi

Bademi su jedna od najzdravijih namirnica koje možete grickati. Bez obzira na to da li ih jedete samostalno, ili ih stavljate u jogurt, ovaj orašasti plod može biti od koristi za zdravlje vaše kože, pomoći u mršavljenju i poboljšanju zdravlja creva.

Prema studiji objavljenoj u Current Developments in Nutrition, bademi sadrže dobre količine nezasićenih masti, vlakana i polifenola (vrsta biljnog jedinjenja koje deluje kao antioksidans), što ih čini izuzetno korisnim za zdravlje vašeg crevnog mikrobioma. Druga studija, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da konzumiranje badema može pomoći u povećanju masne kiseline zvane butirat, koja može pomoći u zaštiti sluznice debelog creva i direktno poboljšati zdravlje creva.

Smoothie od kefira

Kefir je mlečni proizvod sa teksturom negde između mleka i jogurta, a pošto je fermentisan, sadrži gomilu probiotika zdravih za creva u kojima možete uživati. Proces fermentacije ne samo da povećava sadržaj probiotika, već i čini kefir bogatim izvorom laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu, čime se smanjuju simptomi netolerancije na laktozu kod pojedinaca.

Zato je odlična ideja da uključite kefir u svoje užine kada možete. Jedan od načina na koji to možete da uradite je da napravite smoothie od kefira. Zamenite mleko za ovo fermentisano piće i dobićete kremasti smoothie punog ukusa.

Kokice

Ljubitelji kokica mogu da se raduju što ova slana grickalica može imati veoma moćne koristi za zdravlje creva. Kokice su prirodno bogate rastvorljivim vlaknima, što može pomoći u regulisanju i poboljšanju zdravlja vašeg crevnog mikrobioma.

Chia puding

Chia semenke su bogate vlaknima i zdravim mastima, pa mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva. Ove male semenke su moćne, ali ne možete ih jesti same!

Neki ljudi ih stavljaju u jogurt, smoothie ili čak u vodu, ali je najukusniji chia puding – posebno zato što možete da ga napravite unapred i sačuvate ga kada vam je potrebna brza i zdrava užina. Možete napraviti puding koristeći svoje mleko, jogurt i prelive kao što su orasi, puter od orašastih plodova i voće.

Pečeno sočivo

Kada želite malo hrskave užine koja vašem telu i dalje obezbeđuje hranljive materije za creva, možete da ispečete malo sočiva. Pečeno sočivo je odlična užina za poboljšanje zdravlja creva zbog visokog sadržaja vlakana i gustine hranljivih materija.

Sočivo je takođe odličan izvor biljnih proteina i esencijalnih minerala kao što su gvožđe i magnezijum, koji doprinose opštem zdravlju.

Pročitajte i ovo: Tri iznenađujuće ukusne poslastice koje možete da jedete dok ste u procesu mršavljenja

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković