Duhovni život i četiri sezone života žene

Žene su negovateljice i isceliteljke; ženska energija je stvaranje, rađanje i preporod; ženska priroda čuva ovaj svet i obnavlja ga. Da, žene su kompleksne, a naša složena priroda izražava se kroz životne faze i naš duhovni život kroz te faze napreduje u procesu upoznavanja i prihvatanja sebe, samoaktualizacije i osvajanja mudrosti.

Ženski životni ciklus je usklađen sa ciklusom majke prirode i naši životni krugovi se zatvaraju, energije menjaju i prožimaju – mi se budimo, bujamo, cvetamo, rađamo i gasimo se, u svakoj fazi nanovo otkrivajući svoju žensku moć i svoja ograničenja, slaveći svoje radosti usred isceljivanja svojih rana i mirenja sa gubicima.

Duhovni život žena nije uzvišen i odvojen od krvave stvarnosti života – mi smo visoke sveštenice Prirode kroz menstruaciju i rađanje, menopauzu i starenje, kroz davanje i gubitke. U savremenom društvu o ovim temema se retko govori otvoreno i iskreno, ali neophodno je da poznajemo svoju prirodu i da je koristimo, da bismo održale ravnotežu svetla i tame ovog sveta. Jer to je ono što žene rade, to je naš životni i duhovni posao.

Duhovni život i rad sa senkom

Četiri godišnja doba života predstavljaju veći ciklus unutar koga se odvijaju manji četvorostepeni ciklusi – ženski duhovni život, energija i priroda tesno su povezane sa četiri faze Meseca, četiri prirodna elementa i četiri faze menstrualnog ciklusa. Utelovljujući fazu u kojoj se nalazimo u skladu sa svojim godinama, prirodno prolazimo kroz sve četiri faze svakog meseca i svake godine, a svest o energijama ovih faza aktivira duboku vezu sa Izvorom i pomaže nam da se uskladimo sa sobom i majkom Prirodom.

Rad sa senkom je način da uravnotežimo i poštujemo svoje cikluse i koristimo njihove energije, zavirujući u lični i kolektivni duhovni i psihološki život. Ljubav i saosećanje su naši alati i koristeći ih unosimo svetlost u zatamnjene delove sebe i sveta, a to je bolan i težak proces kroz koji rađamo same sebe, oslobađamo se svojih zidova i pronalazimo svoje istinsko božansko biće.

Senka nije tama – ona predstavlja neravnotežu tame. Hrabrost da unesemo svetlost u skrivene oblasti svog života omogućava božanskoj tami i božanskoj svetlosti da se usklade u svom večnom plesu.

Prema Jungu, rad u senci je najviši oblik svetlosnog rada koji možemo obavljati – čuveni švajcarski psihijatar koji je živeo i radio u prvoj polovini 20. veka, posvetio je svoj život proučavanju ljudske ličnosti i uma i njegova neprocenjiva zaostavština uključuje i ideju jastva, sopstva u senci. To su delovi nas samih, koji su gurnuti u nesvesno, delovi zbog kojih smo nesigurni, kojih se stidimo, zbog kojih smo frustrirani i zato ih potiskujemo.

Koncept senke sopstva zasniva se na ideji da simbolično sahranjujemo one delove ličnosti za koje se plašimo da pokažemo, jer verujemo da neće biti prihvaćeni i da će nas zbog njih odbaciti i da nas neće voleti – zato ih držimo u senci. Naše senke su one verzije nas samih koje ne pokazujemo društvu. U tom smislu, rad sa senkom je praksa osvešćivanja i prihvatanja svega što jesmo, oslobađanje od sramote i straha od osude, tako da možemo da budemo pravi i autentični.

Četiri životne faze žene – Devojka, Majka, Maga i Kruna

Četiri glavne faze kroz koje žene putuju tokom svog života (i kroz koje prolaze kroz faze menstrualnog ciklusa), predstavljaju arhetipove ženskog bića i energija. Devojka, Majka, Maga i Kruna predstavljaju naš unutrašnji savez mudrih žena kome možemo da se obratimo za vođstvo, snagu, hrabrost, savet, mudrost, jasnoću i podršku. Kada se oslanjamo na sebe, oslanjamo se na četiri stuba svesnosti, koje nosimo u sebi genetski i iskustveno. Generacije mudrih žena žive u nama i ojačavaju naš unutrašnji savez, pomažući nam da povratimo sve aspekte onoga što jesmo kao žene – da se predamo onome što u nama raste i cveta, kao i onome što opada i gasi se.

Pročitajte i ovo: 5 faza kroz koje prolazite prilikom duhovnog buđenja

Faza Devojke (do oko 25 godina)

Devojka je mlada, puna entuzijazma, snažna, nezavisna, odlučna, puna nade, hrabra, energična, pozitivna… Ona nije ničim ograničena, život pun uzbudljivih mogućnosti je pred njom i iskustvo koje joj nedostaje nadoknađuje životnim žarom. Devojka u nama je devica Marija, Bogorodica, nevini deo nas koji vidi potencijal u svemu i svakome – u svemu vidi magiju i samo nebo je granica.

Kada završimo sa fazom devojaštva i dalje možemo pristupiti devojci u sebi, njenoj svežini i razigranosti – i možemo isceliti njenu senku.

A njena senka nosi naivnost, egocentričnost, neiskustvo, nedostatak samopouzdanja, previše ideja i previše vremena provedenog u razmišljanju. Ona je dobra u započinjanju stvari, ali joj nedostaje energije da ih završi, puna je nade i velikih ideja, ali se lako obeshrabruje zbog njihove neutemeljenosti, sklona je ka preteranom obavezivanju, previše se uzbuđuje i ne želi ništa da propusti.

Faza menstrualnog ciklusa koja odgovara Devojci je period pre ovulacije, mesečeva mena rastući Mesec, godišnje doba proleće, prirodni element vazduh.

Duhovni život Majke (od 25 do 50 godina)

Majka je arhetip reproduktivnog doba života žene, to je plodni deo nas koji rađa i stvara, materijalizuje. Ona je saosećajna, zaštitnički nastrojena, negujuća, predana, puna razumevanja, velikog srca koje nudi utehu i ohrabrenje. Majka voli i neguje i posvećena je tome da uradi sve što je potrebno, kako bi posao bio završen. Njen duhovni život je manifestacija, stvaranje i kreacija, ona uzima energiju i entuzijazam Devojke i pretvara ih u fokusiranu akciju, pretvarajući ideje, misli i koncepte u formu.

Ovaj period života je vreme da se posvetite svemu što raste i cveta u vama i da ga iznesete u svet.

Majčina senka je previše zaštitnički nastrojena, mučenica koja guši one o kojima brine, dok zaboravlja da brine o sebi, ona kontroliše, plaši se napuštanja, iscrpljuje se, ne zna kada da prestane i čini da se drugi osećaju krivim što im nije potrebna.

Odgovarajuća faza menstrualnog ciklusa je ovulacija, lunarna faza pun Mesec, godišnje doba leto i element vatra.

Maga, mudra žena (od 50 do 70 godina)

Mudra, divlja žena, kraljica, čarobnica – Maga je svest i savest zajednice i društva. Ona može da čuje i kaže istinu bez stida i krivice, da bude snažna kao stena i temelji Zemlje, a ipak nežna i brižna. Maga je nesputana i mudra, putovala je kroz devojaštvo i majčinstvo, zna ko je i ne plaši se da to pokaže. Poznata je i kao čarobnica i isceliteljka, ona je u kontaktu sa Izvorom i njen duhovni život je isceljenje i magija. Ona zna koliko vredi, vođena je intuicijom, u stanju je da okupi unutrašnji savez i u sebi pronađe snagu i hrabrost za sve što zna da treba da učini.

U njoj postoji izvesna nemilosrdnost, jer jasno vidi šta je važno, a šta nije. Nije ničim zaslepljena (pa ni sopstvenim osećanjima, kojih je svesna), ona zna svoju moć i zahteva poštovanje. Ako je neko ne poštuje, ona će reagovati i to će biti presudno i žestoko. Ona se ne plaši onog što ljudi misle i ne okleva da uradi ono što je potrebno da bi dobila ono što želi.

Ovaj period života je vreme da otpustite sve suvišno, da reorganizujete svoju unutrašnju strukturu i način života, da se usavršite i fokusirate. Radite sve ono što možete da izrazite kako biste transformisali svoja osećanja u strast. Možete preokrenuti svoj život u godinama Mage, žestoko pregovarati, zaštititi svoje granice i stvoriti moćna i autentična dela.

Senka Mage je nemilosrdnost, ljutnja, ljubomora i osvetoljubivost, nestrpljenje, tupost, posezanje za bilo kojim sredstvima (opravdanim ciljem).

Faza menstrualnog ciklusa je period posle ovulacije, lunacija opadajući Mesec, godišnje doba jesen i element voda.

Kruna, mudra starica (preko 70 godina do kraja života)

U drevnim društvima starice su često bile šamanke i sveštenice, čuvarke mudrosti i znanja, kojima se odavalo poštovanje koje zaslužuju. U savremenom svetu, starost se povezuje sa demencijom, teretom i gubitkom svake perspektive. I to je deo kolektivne (ne)svesti koji zahteva istrajan rad u senci i isceljenje, jer mudrost je u deficitu i čovečanstvu je potrebnija nego ikada.

Kruna više nema šta da dokaže – ona je u stanju da vidi sa apsolutnom jasnoćom i da pruži nesebične savete, jer nema skrivenih motiva. Stekla je dovoljno strepljenja i samosaosećajnosti i nije je briga šta drugi misle – oni vode borbe kroz koje je ona odavno prošla. Njen duhovni život je svest i mudrost, sposobnost da prodre kroz obrasce, da izdaleka prozre svaku neautentičnost. Na izvestan način, ona doseže čistotu i nevinost Devojke, na drugom kraju ciklusa. Ona je nabliža Izvoru i predaje se životu.

Senka Krune je u brutalnosti, pustinjačkoj izolaciji, neopraštanju, osuđivanju, ogorčenju, umoru, usamljenosti, samosažaljenju, poraženosti…

Odgovarajuća faza ciklusa je menstruacija, lunarna faza mladog Meseca, godišnje doba zima i prirodni element zemlja.

Okupite svoj unutrašnji savez, uzmite energiju i entuzijazam devojke i manifestujte ih snagom i ženskom moći Majke, prosvetlite svoj duhovni život moćima Mage i prihvatite brutalne istine života mudoršću Krune, šamanke. Osvetlite svoju senku, pronađite, izlečite i integrišite sve delove sebe i koristite svoju žensku moć usklađujući se sa cikličnim energijama ženske prirode. Sve što jeste vam je stalno na raspolaganju – iako morate zaroniti duboko u senku da sebe dosegnete.

Pročitajte i ovo: Šta znači raditi na sebi – rad sa senkom i unutrašnje isceljenje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević