Šta znači raditi na sebi – rad sa senkom i unutrašnje isceljenje

Unutrašnje isceljenje zahteva ono što se neodređeno naziva radom na sebi – a osim odlaska kod terapeuta i prakse samopomoći koju možete naučiti na (onlajn) seminarima, ili pronaći smernice u zaista obimnoj literaturi, rad na sebi znači svesno i namerno samoposmatranje, traganje po skrivenim unutrašnjim sadržajima, preispitivanje, razmišljanje, kontemplaciju, meditaciju… Rad na sebi je korišćenje svih dostupnih alata za rad na senci, nesvesnom delu svoje psihe, na osvešćivanju i rasvetljavanju nesvesnih sadržaja. U senci – u nesvesnim sadržajima – nalaze se ključevi za obrasce koji se stalno ponavljaju i kojih ne možemo da se oslobodimo, zbog kojih se osećamo kao programirani i uslovljeni da se ponašamo na jedan način, koji nam očigledno nanosi štetu i ne daje željene rezultate.

Dakle, rad na sebi je „lovljenje“ senke – najpre posmatramo sebe i kada uočimo neželjeno ponašanje, reakcije, osećanja, onda pokušavamo da istražimo uzroke. Dublje istraživanje možemo obaviti sami, zapisujući svoje misli, ili razgovarajući sa nekim ko nam može pomoći da bolje razumemo sebe, a to može biti osoba kojoj verujemo i koja na nas deluje kao „katalizator“ ili razgovor sa kvalifikovanim stručnjakom.

Kada se nosimo sami sa svojim tokom svesti, najkorisnija praksa je vođenje dnevnika, slobodno pisanje (svega što nam pada na pamet), koje nam može pokazati put u veće dubine ličnih problema i omogućiti efikasniji rad sa senkom, odnosno, rad na sebi.

Meditacija je koristan alat, jer omogućava širenje svesti, jasnije primanje poruka iz nesvesnog i bolje tumačenje unutrašnjih sadržaja.

Takođe, vežbanje svesnosti u svakodnevnom životu omogućava dublju svest o obrascima ponašanja, a kada tu svest imamo, senke se pokreću i počinju da se osvetljavaju, umesto da se potiskuju i izbegavaju. Tako rad na sebi tokom vremena dovodi do značajnog ličnog rasta.

Ljudi često izbegavaju rad na sebi, jer je susret sa svojom senkom i kretanje kroz svoje potisnute emocionalne sadržaje neprijatno i bolno iskustvo, koje zahteva mnogo hrabrosti, motivacije za pronalaženjem istine, želje za oslobađanjem od ropstva uslovljenosti, koja upravlja našim ponašanjem, a nije deo našeg autentičnog JA. Svi osećaju taj pritisak i želju za oslobađanjem, u manjoj ili većoj meri, ali nisu svi spremni da se upuste u zahtevan rad na sebi, čak i kada znaju da je neprijatan rad sa senkom suštinski deo poboljšanja mentalnog zdravlja i ličnog razvoja.

Zašto rad na sebi treba da uključite u svoju dnevnu rutinu

Razumevanje negativnih osećanja

Takozvane negativne emocije nisu zaista negativne, već nose naboj koji ne volimo da osećamo, koji je snažan, preplavljujući i neprijatan – strah, bes, tuga, ljubomora, niko ne želi da proživljava ova osećanja, ali ona su realno prisutna u širokom spektru osećanja svakog ljudskog bića. Istražujući svoju senku, možete osvestiti i identifikovati izvor tih osećanja i naučiti kako da ih prihvatite umesto da ih potiskujete.

Haljina: XYZ Elisabetta Franchi, Torba: Cortefiel

Rad na sebi pomaže u odnosima sa drugima

Kada rasvetljavate svoju senku, stičete dublje razumevanje zašto radite neke stvari, ili zašto se ponašate na određen način, prema određenim osobama. Ova vrsta samosvesti doprinosi da bolje komunicirate i sa sobom i sa drugima, odnosno, da bolje identifikujete sopstvene potrebe i da ih bolje zastupate, kao i da bolje razumete potrebe drugih i način na koji oni pokušavaju da ih ispune. Na osnovu ovog razumevanja, težite da izgradite zdravije odnose sa važnim i bliskim ljudima, kao i da prekinete odnose sa toksičnim i manipulativnim osobama.

Pročitajte i ovo: Obrasci iz detinjstva – kako nezadovoljene osnovne potrebe utiču na naše emocionalne odnose

Razvijanje emocionalne inteligencije

Rad na sebi i suočavanje sa svojim negativnim osećanjima i obrascima, pomaže vam da upoznate, razumete i prihvatite sebe na najdubljem nivou, a to znači prepoznavanje i upravljanje svojim osećanjima, kao i sposobnost prepoznavanja i kanalisanja osećanja drugih. Vaša emocionalna inteligencija se povećava, empatija se produbljuje, a povezana sa razumevanjem, omogućava vam da pomognete drugima da bolje razumeju sebe (da budete „katalizator“), da lako vodite teške razgovore i ostanete smireni u neprijatnim, kompleksnim, izazovnim i konfliktnim situacijama u kojima se možete naći.

Rad na sebi omogućava samosaosećanje

Ljubav prema sebi, ka kojoj nas svi savremeni narativi brige o sebi upućuju, dolazi tek kroz dubok, težak i dugotrajan rad na sebi – možete negovati samosaosećanje, ali ono će cvetati i napredovati samo na tlu koje ste očistili od toksičnog emotivnog otpada, štetnih obrazaca i pogrešnih uverenja. Negovati samosaosećanje, znači oprostiti sebi greške iz prošlosti, dok istovremeno prihvatate sebe takvi kakvi ste sada, sa svim svojim slabostima i nedostacima. To znači stvarno biti prijatelj sebi i raditi za svoje dobro, bez osuđivanja kada slabosti prevladaju i kada nam ne uspeva da delujemo na svestan i zdrav način.

Rad na sebi smanjuje anksioznost

Možete se uhvatiti u koštac sa anksioznošću kada već imate dugu praksu rada na sebi i možete se izboriti, sami, ili uz pomoć osoba od poverenja, vaših mentora, učitelja, terapeuta (onih koji su bili uz vas i učestvovali u vašem radu na sebi). Ali možete i započeti rad na sebi zato što želite da smanjite i kontrolišete anksioznost. U ovom poduhvatu će vam sigurno biti potrebna stručna pomoć i vođstvo terapeuta ili nekog duhovnog praktičara, ako su vam alternativna znanja bliskija i prihvatljivija.

Izlazak iz zone komfora i lični rast

To nije prijatna pomisao, ali setite se da je rad na sebi uglavnom neprijatan, naročito na početku, dok ne naučite da rasuću neprijatnost prihvatite sa dobrodošlicom, jer ona znači da ste na pravom putu da rasvetlite nešto bitno, što se krije u senci. A lični rast i izlazak iz zone komfora su neraskidivo povezani – rad na sebi vas ohrabruje da izađete iz zone komfora (koju oklevate da napustite, iako shvatate da vas ograničava i sputava), a čim zakoračite i prihvatite rizik, dešava se kvantni skok – integracija delova sebe, koji su do tada bili potisnuti u senku. Veći rast omogućava vam češći izlazak iz zone komfora, dok vam najviši nivo ličnog razvoja omogućava da beskrajno proširite svoju zonu komfora i da se svuda i u svakoj situaciji osećate bezbedno i opušteno, šta god se događalo oko vas.

Dosledan rad na sebi i rasvetljavanju senke zaista dovodi do unutrašnjeg isceljenja – duboke spoznaje i nepokolebljivog uverenja da zaslužujemo najbolje za sebe, što iz najšire perspektive znači da su i teška iskustva kroz koja prolazimo deo onoga što je za nas najbolje i da je naše da učimo, rastemo i razvijamo se i da se sa svakim iskustvom suočavamo oslobođeni nepotrebnih briga i strahova.

Pročitajte i ovo: Viši nivo svesti – mudrost i blagostanje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.