Vežbajte kao Dženifer Lopez – otkrivamo šta podrazumeva njena fitnes rutina

Pedesetčetvorogodišnja Dženifer Lopez, glumica, pevačica i plesačica i dalje fantastično izgleda i svi joj se dive zbog njenih izvajanih mišića, zategnutih ruku, zadnjice i trbušnjaka.

Ona je nedavno objavila kratak pregled svoje fitnes rutine na Instagramu i omogućila svim ženama koje joj se dive, da pokušaju sa njenim programom vežbanja.

Imajte u vidu da Dženifer Lopez već godinama održava svoju figuru, jer to je deo njene posvećenosti poslu – i postavite realna očekivanja. Nećete se pretvoriti u Dženifer, ili izvajati svoje telo na magičan način, čak ni ako imate fizičke predispozicije, dobru građu i kondiciju, ali njena rutina vežbanja vam može biti korisna koliko i praktična – ne treba vam nikakva posebna oprema, ni odlazak u teretanu, ni lični trener. Sve što vam treba je dovoljno prostora (najbolje u dvorištu) i par bučica.

Pročitajte i ovo: Ishrana Jennifer Lopez: Ovako se hrani jedna od najlepših žena sveta

Fitnes rutina Dženifer Lopez

Ovo je odličan trening za celo telo, postavljen kružno i preporučljivo je da uradite deset ponavljanja svake vežbe, počev od istezanja (po pet sa levom i desnom stranom tela), i da zatim ceo krug vežbi ponovite tri puta.

Pre svega, uradite istezanje – počnite na sve četiri, zatim desnom nogom iskoračite, a levu ispružite iza sebe, održavajući ravnotežu oslanjajući se na levu ruku i prste leve noge. Desnu ruku podignite uvis, ka nebu, okrećući torzo tako da bude paralelan sa desnom nogom i glavu, tako da gledate uvis. Zadržite položaj brojeći do deset. Uradite to nekoliko puta za obe strane tela, što bolje možete (nemojte insistirati da postignete tačan položaj, samo ga naznačite i istežite se i okrećite torzo koliko možete – ovo je položaj mnogo zahtevniji od nekih joga položaja), da biste aktivirali kukove, gluteuse, grudi, leđa i ramena.

Nakon istezanja Dženifer Lopez uzima svoje personalizovane bučice i počinje sa bočnim podizanjem. Vama će poslužiti bilo koje bučice najmanje težine – ovo je odlična vežba za ramena i gornji deo tela, u kojoj stojeći pravo, sa stopalima u širini kukova, treba da odručite (raširite ruke) i podignete ih bez savijanja laktova ravno do visine ramena. Ona to radi sa lakoćom, jer je utrenirana, a vi podignite koliko možete u stranu, držeći ruke pravo. Ako vam je ovo suviše naporno, počnite sa ovim pokretom bez bučica, samo stisnite pesnice i zategnite ruke i telo, kao da zaista podižete neki teret obema rukama. Posle nekog vremena probajte isti pokret sa bučicama, da vidite kako vam sada ide. Izvedite deset ponavljanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Zatim se spremite za čučnjeve – stanite temeljno raširenih nogu, i podignite tegove iznad glave – ovo je kompleksna vežba, koja aktivira mišiće nogu, gluteuse i tetive, a Dženifer Lopez dodaje okretanje tegova, da bi uključila i vežbanje bicepsa i ramena. Spustite se u čučanj (koliko možete duboko) savijajući kolena, držeći leđa pravo i spuštaju tegove u visini grudi. Ustanite iz čučnja upirući petama o tle, da biste aktivirali i listove, potiskujući tegove sa grudi iznad glave. Tokom vežbe čučnjeva sa potiskivanjem tegova, uvicite stomak i zategnite trbušne mišiće, kako biste podržali donji deo leđa i učvrstili jezgro.

Sledeća vežba je iskorak sa tegovima – držite tegove uz telo i leđa držite ravno, praveći iskorak jednom nogom i spuštajući se kao da ćete da kleknete na koleno noge koja ostaje pozadi. Takođe, možete u početku raditi iskorake bez bučica – ova vežba je idealna za sagorevanje kalorija, mišiće gluteusa, tetive kolena butine i listove. Ponovite je po deset puta za obe strane tela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

U programu vežbi Dženifer Lopez, sledeća vežba je za zadnji deo ruku – onaj deo koji najbrže izgubi tonus i omekša i koji možete učvrstiti na ovaj način. Postavite stopala u širinu kukova i blago savijenim kolenima. Držite bučice rukama koje vise sa strane i dok isturate grudi ka tlu, hvatajte zamah gurajući ruke unazad i podižući ih do visine grudi (laktovi pod pravim uglom). Vežba je efikasna ako je izvodite pravilno – ne dozvolite da vam se laktovi udalje od tela, tokom zamaha unazad i podizanja bučica ka grudima, držite ruke tesno uz bokove.

I za kraj, Dženifer Lopez radi obrnute trbušnjake na prostirci, vežbu koja liči na joga položaj u kome prebacujete noge preko glave, koristeći trbušne mišiće i gluteuse da ih podignete i ispravljene prebacite koliko god možete (da dodirnete prstima pod iza glave). Dženifer unosi napredne elemente u ovu vežbu, koristeći mišiće trbuha i gluteuse da u zamahu podigne noge uvis (kao za sveću), spusti kolena ka grudima i zatim ih opet podigne. Pronađite za sebe varijantu ove vežbe koja vam je izvodljiva.

Pročitajte i ovo: Zdravstveni benefiti koje pruža joga

Naslovna fotografija: instagram.com/jlo

Brankica Milošević