Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 najčešćih grešaka na putu mršavljenja

Gubitak kilograma je ultimativni cilj za mnoge i razlog zbog kojeg se kreće na treninge i poseban režim ishrane. Međutim, u želji da što pre postignemo cilj, na tom putu često pravimo nekoliko grešaka i, umesto da ti koraci pomognu, oni nas odvlače dalje od cilja.

Ovo su najčešće greške na putu mršaljenja i evo kako da ih izbegnemo:

Praćenje modernih dijeta i trendova u ishrani

Preispitajte odakle ste saznali informaciju o ishrani koju primenjujete. Trendovi su najčešće samo to, a za dobar rezultat nije potrebno da ih pratimo. Pridržavajte se proverenih saveta, vodite računa o kalorijskom unosu i ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz svoje ishrane. Svaka dijeta u kojoj izbacujemo čitavu grupu nutrijenata može da dovede do gubitka kilograma, ali i da ugrozi naše zdravlje.

Fokusiranje samo na kilažu

To znači da ne treba da budemo na programima namenjenim samo za gubitak telesne mase, već da izaberemo nešto što uzima u obzir i naše zdravlje. Umesto praćenja rezultata samo na vagi, uzmimo u obzir odnos obima kukova i struka. Struk bi trebalo da bude najmanje 25 cm manji u obimu nego kukovi. I upamtite, ne postoji fizička aktivnost namenjena topljenju masti. Odaberite onu aktivnost u kojoj će najviše uživati.

Pročitajte i ovo: Kako da sagorite kalorije bez kardio vežbi

Poredimo se sa prethodnim iskustvima

Nisu važna prethodna iskustva, niti rezultati drugih ljudi. Da bi cilj bio održiv, potrudite se da uživate u ovom procesu i uradite sada sve što možete kako bi gubljenje kilograma teklo na zdrav način, bez negativnih efekata na krvnu sliku. Ono što je nekom drugom pomoglo na putu mršavljenja ne znači da će i nama. Trudite se da osluškujete šta se dogadja u vašem telu, koja hrana vam prija, a od koje osećate naduvenost ili ste pospani. Dobar način je da vodite dnevnik i pišete kako se osećate i na taj način uvidite koja hrana vam najviše prija, od koje imate više energije, posle kakvog obroka ste duže siti.

Žurite da izgubite kilažu

Imajte na umu da je telu potrebno 12 nedelja da se adaptira na nešto novo, kao što su promene u ishrani i fizička aktivnost. Dajte sebi vremena i setite se da kilograme koje želite da skinete niste dobili preko noći, pa će i ovaj proces zahtevati određeno vreme. Gledajte na ovaj put kao na maraton, pripremite se da budete dosledni i da imate kontinuitet. Niz manjih koraka vremenom daje veliki rezultat.

Krivite sebe kada izostanu željeni rezultati

Nema te količine samodiscipline koja će nadomestiti loš plan ishrane. Ako gladujete, preispitajte svoj jelovnik, prilagodite ga. Nema koristi od toga da krivite sebe za bilo šta. Vežbajte da gajite lepe emocije prema procesu, fokusirajte se na male pobede i nagradite sebe ne samo kada postignete rezultat, već i kada uradite nešto dobro za sebe. To može biti čaša voda više, naručena salata umesto sosa, voćka umesto slatkiša. Budite svoja najveća podrška.

Preterujete sa vežbama ili ih koristite kao kaznu

Koliko je važno da budemo aktivni, toliko je bitno i da ne preteramo. Dovoljno je da svaki dan imamo 30 minuta posvećenog vežbanja. Kažnjavanje treningom nije dobro ni za naše mentalno zdravlje, a mogu se i lakše zadobiti povrede. Da bi mišići bili jaki potrebno je i da rade, ali i da odmore. Preforsiranje, osim što može biti neprijatno kada se upale mišići, može nas dovesti do zasićenja odustajanja. Zato je balans od izuzetnog značaja.

Potcenjujete važnost sna

Mnogi ljudi ne shvataju koliko je san vredan u toku procesa skidanja viška masti. Ne zaboravite da date prioritet snu i dozvolite telu da se oporavi i pokrene sve potrebne metaboličke procese.

Pročitajte i ovo: Ovih navika se drže sve zdrave žene

Smanjujete sebi porcije

Često čujemo savet “probuši kašiku”, ali nekada nije sve tako crno ili belo. Apetit varira iz dana u dan i stalno uskraćivanje može dovesti do obrnutog efekta, a to je da budemo željni hrane, posebno one koju sebi zabranjujemo. Ne možemo uvek tako lako da se povežemo sa svojim apetitom i jedemo koliko nam je dovoljno, ali može da pomogne ako pratimo formulu 3S: Sedi i jedi, Smisleno biraj, Sporo jedi hranu.

Tražimo potvrdu kod drugih

Stvari koje sami primećujemo, poput sjajne kože, zdrave kose, regularnog ciklusa, smanjenja u obimu su stvari koje jesu napredak iako možda nisu vidljive svima oko nas. Važno je da nastavimo dalje i bez potvrde okoline. Fokusirajte se na unutrašnji osećaj, da li ste pokretljiviji, koliko imate energije, kako se osećate u svojoj odeći. Dobro je da sami pratimo napredak i preporučujem da na početku procesa napravite fotografije i da se periodično, na 2 do 3 nedelje slikate i pratite. Ako više volite brojeve, izmerite obime i pratite, tako nećete zavisiti od subjektivne procene drugih već ćete imati sopstvenu metriku. Kad god zaboravite zašto ste doneli odluku da smanjite telesnu masu, vratite se svojim fotografijama i merama, recite sebi bravo i samo tako nastavite!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju 🙂

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.