Mršavljenje ili gubitak tečnosti

Verujem da ste čuli da se mršavljenjem, zapravo, prvo gubi voda i da je obično to razlog zašto brojka na vagi tako brzo pokaže manji broj, a onda krene da stagnira. Sa druge strane, mnogi zadržavanje tečnosti u organizmu krive za višak kilograma. Kako to zaista funkcioniše i kako sa tim gubljenjem, odnosno, zadržavanjem tečnosti, treba da se nosimo saznaćete uz kratko objašnjenje.

Naše telo se sastoji od kostiju, mišića, tkiva, organa, kože, vode, masti… Kada pričamo o smanjenju težine, samo pojedini činioci našeg tela će moći da imaju gubitak vidljiv na vagi, a to su masti, voda i mišići.

Masti su vrlo ozloglašene i najčešće želimo da ih se rešimo. Medjutim, važno je da imamo na umu da nam je određena količina masti potrebna i poželjna. Deficit masti može prouzrokovati disbalans hormona i nositi sa sobom razne posledice. Takođe, prekomerna količina masti u organizmu nije dobra i nastaje unošenjem više kalorija nego što nam je stvarno potrebno. Ona se nalazi ispod naše kože (parijetalna mast) ili obavija naše unutrašnje organe (viscelarna mast). Određena količina masti puni depoe ćelija masti (adipocite) čija se lokacija menja starenjem. Takođe, postoji više vrsta masti, a naš cilj je da smanjimo bele, a povećamo smeđe masne ćelije.

Bele se najčešće okupljaju u predelu stomaka, oblažu organe i uzrokuju različita zapaljenja.

Mišići su naši osnovni pokretači, svi ih imamo – kod nekoga su manji, a kod nekoga veći. U pogledu težine, treba imati na umu gustinu mišića. Naime, mišić je gušći od masti, tako da, na primer, 1 kg mišića zauzima manje mesta nego 1 kg masti. Na to se misli kada kažemo da je mišić “teži” od masti. Zapravo su iste težine jer je 1 kg masti podjednako težak kao 1 kg mišića. Ovo treba imati na umu kada radimo na rekompoziciji telesne mase.

Voda je raspoređena u našem telu, 80% vode se nalazi u mišićima i krvotoku, dok se 20% vode nalazi u mastima. Ona učestvuje u transportu hranljivih materija u organizmu. Potrebna je za regulisanje temperature tela, obezbeđivanje energije, kao i za funkcije varenja, apsorpcije i cirkulacije.

Šta utiče na našu težinu svakog dana?

Pre svega, to je hrana. Da li ste se pitali zašto se merimo ujutru kada ustanemo? Sve što unesemo od hrane nas čini za toliko težim. Isto važi i za tečnosti, ako se izmerite ujutru pre i nakon što popijete nekoliko čaša vode videćete razliku.

Kada se dešava zadržavanje vode?

Različiti su uzroci zadržavanja vode, čuvanje glikogena, hormonski problemi… Zavisi i koliko se dugo ta voda zadržava.

Kako mišić sadrži veliku količinu vode, dijetama se gubi voda iz njih. To je suprotno popularnom mišljenju da dijetom gubimo mišiće, ali je tačno da se gubi mišićna masa, posebno kada su u pitanju dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata. Za nivo glikogena su upravo ugljeni hidrati važni, oni čine da naši mišići izgledaju punije i definisanije. Međutim, ako preko mišića imamo višak masti, unosom ugljenih hidrata delovaće kao da su nam masne naslage punije. Dakle, nije do ugljenih hidrata, već do masnih naslaga. Upravo ugljeni hidrati čine da mišići budu vidljiviji.

Kada se voda zadržava u tkivima, ćelijama i akumulira na jednom mestu, dolazi do pojave otoka ili edema. Njihova veličina varira, kao i uzroci nastajanja koji mogu biti razni: alergije, problemi sa bubrezima, energetski disbalans, povrede…

U cilju prevencije možemo da uradimo nekoliko stvari:

  • Redovna hidratacija
  • Umereno treniranje i odmor
  • Unos dovoljno minerala: natrijuma, magnezijuma, cinka, kalcijuma i kalijuma
  • Voditi računa o zglobovima i mišićima

Zadržavanje vode usled hormona i stresa može biti prvi signal da povedete računa i sprečite moguće dalje komplikacije. Stres je deo svakodnevice i veoma je važno da znamo kako da ga se oslobodimo i ne zadržavamo u sebi. U smislu hormonalnih promena, žene su podložnije od muškaraca. Stres dovodi do disbalansa hormona i na taj način utiče praktično na sve u našem organizmu.

Tehnike otpuštanja stresa podrhtavanjem predstavljaju naš urođeni mehanizam i pokazuju značajne rezultate dugotrajnom primenom. Kako najčešće stres ne možemo potpuno eliminisati, možemo učiniti sve da što manje utiče na nas.

Kada imamo u vidu ova pojašnjenja, bolje ćemo razumeti zašto je brojka na vagi (ne)bitna i lakše ćemo uvideti šta nam se dešava. U cilju smanjenja telesne mase, povećanja mišićne mase i zdravog funkcionisanja organizma, veoma je važno da budemo aktivni, unosimo dosta tečnosti, imamo dovoljno odmora i kvalitetnog sna i hranimo se balansirano.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju 🙂