Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zašto treba da probate hidžama tretman

Hidžama tretman je veoma popularan u poslednjih nekoliko godina i svi opremljeniji i savremeniji fizioterapeuti ga praktikuju, ali to je drevna kineska tehnika tradicionalnog lečenja, poznata kao „ventuze“ koja se i kod nas primenjuje u narodnoj medicini. Razlika je u tome što vam ventuze može stavljati neko ko ima „ruku“ odnosno, dovoljno samopouzdanja da primenjuje tretman, i kod kuće, a hidžama tretman vam obezbeđuje stručnost i glamuroznost specijalnih aparata i terapeutskog pristupa. 

Dakle, u pitanju je postupak pravljenja vakuuma na koži leđa, uz pomoć čaša, ili aparata. Čaše za hidžamu se prave i od plastike i bambusa, ali staklene su najpogodnije. Pre nego što tretman počne, nanosi se ulje na kožu, kako bi se omogućilo klizanje čaša u toku terapije. Vakuum se postiže tako što se zapali kuglica vate i stavi u čašu, koja se zatim brzo okrene i pritisne na kožu – plamen se odmah ugasi i napravi se vakuum. Čaše usisavaju kožu i tkivo, tako da narasta kao testo i postavljaju se na linije meridijana na leđima, ili na druge terapeutske regije. Postavlja se paran broj čaša, četiri, šest ili deset i obično se ostavljaju na mestu do 20 minuta. Lekoviti i opuštajući efekti nastaju kao rezultat pojačanog protoka krvi i energije, a ovo su pojedini pozitivni efekti: 

Olakšanje bola 

Hidžama može pomoći kod artritisa, bolova u leđima, ali i kod migrene, bolova u zubima, upale mišića i drugih vrsta bolova. Pošto se postavlja na energetske meridijane, preko korespondentnih tačaka tretman utiče na olakšanje bola koji možete imati u raznim delovima tela, ali i direktnim putem, od lociranog mesta do mozga i nazad. Pomaže i kod migrenskih glavobolja, utičući na uzrok ovog, još uvek nedovoljno definisanog problema. 

Kozmetičko i relaksaciono dejstvo 

Vakuum poboljšava cirkulaciju i povećani protok krvi oslobađa mišićnu napetost i ubrzava regeneraciju ćelija. Postavljanjem na ugrožene regije, dovodi do smanjivanja celulita. Koža se energizuje i protok krvi reguliše u pogođenim područjima, dovodeći hranljive materije i kiseonik. Kao rezultat toga, organizam proizvodi više antitela koja podstiču regeneraciju i zarastanje, što podmlađuje kožu i daje joj blistav izgled. 

Pročitajte i ovo: Regulišite nadutost bez upotrebe lekova

Takođe utiče opuštajuće na celo telo, poput masaže. Naročito je delotvorna kod posledica hroničnog umora, od koga pati veliki broj ljudi, trpeći posledice dugotrajnog sedenja. Stres i anksioznost idu uz druge poremećaje zdravlja, a hidžama pruža olakšanje, uklanjajući napetost iz mišića, ublažavajući bol i podstičući cirkulaciju. 

Detoksikacija 

Hidžama utiče na poboljšanje cirkulacije, a pošto loša cirkulacija dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu, deluje detoksikaciono. Toksini se gomilaju u tkivima, pa se postavljanjem vakuumskih čašica „izvlače“ i lokalno. Telo se oslobađa toksina na prirodan način, bez ikakvih posledica, kroz krv, kao i kroz limfni sistem. 

Pomaže i kod proširenih vena 

Proširene vene se obično stvaraju na nogama i stopalima, usled loše cirkulacije i zgrušavanja krvi, koja stvara ružne izbočine. Kada se koristi lokalno, hidžama tretman obnavlja protok krvi i kiseonika u problematičnim regijama. 

Umiruje probavne smetnje 

Hidžama pomaže da se rešite zatvora i nadimanja. Njeni pozitivni efekti čine da sistem za varenje ponovo funkcioniše normalno. Smiruje teskobe kod raznih digestivnih poremećaja, kao što je iritabilnost creva, gubitak apetita, gastritis, zadržavanje vode, dijareja… Ovaj tretman se koristi za ublažavanje blokade digestivnog trakta, koja se dešava zbog nagomilavanja vode i masnoće, podsticanjem slobodnog protoka telesnih tečnosti i energije. 

Ublažava sindrom karpalnog tunela 

To je progresivno stanje koje remeti osećaj u rukama i obavljanje različitih funkcija. Hidžama smiruje bol i nelagodnost, i posle jedne seanse dovodi do značajnog olakšanja. Efekat ove tehnike traje oko nedelju dana, pa tretman treba ponavljati. 

Pomaže kod raznih upalnih procesa 

Upala se javlja kao jedan od glavnih odbrambenih mehanizama u telu, koji pomaže da se povrede brže zacele. Kada su mišići upaljeni, ili postoji određeni proces na koži i u tkivima, detoksikacioni efekat istovremeno smiruje i upalu. Brže kretanje trombocita, razmena hranljivih materija i belih krvnih zrnaca, odnosno, dovođenje krvi u delove tela zahvaćene upalom, podstiče izlečenje i umanjuje tegobe. 

Pročitajte i ovo: Minerali i sve što treba da znate o njima

Čišćenje pluća 

Terapija stimuliše pluća i druge vitalne organe u telu da izbace nakupljenu sluz. Kod hroničnog kašlja postoji prekomerna količina sluzi, kao i kod jake prehlade, ili alergija koje utiču na respiratorni sistem. Podstičući čišćenje pluća, hidžama poboljšava ukupni imuni sistem. 

Neželjeni efekti 

Sama terapija nije ni neprijatna, ni bolna, ali dugotrajno držanje vakuuma na određenim delovima kože može napraviti modrice, kojima treba vreme da se povuku. 

Takođe, potrebno je da čaše koje se koriste (ili aparat) budu propisno dezinfikovane, kako bi se sprečilo prenošenje infekcija koje se mogu preneti preko kože. Zato bi trebalo da odete kod stručnog lica, koje je upućeno u medicinske procedure. 

Ako se pri terapiji ne koristi aparat, već se pali kuglica vate, može doći do manjih opekotina, kao prilikom dodira sa plamenom sveće, koje nisu opasne, ali stvaraju osećaj peckanja i neprijatnosti. 

Ukoliko se odlučujete za „kućnu radinost“, rizik od opekotina možete izbeći koristeći male, okrugle i pljosnate sveće, koje dolaze u aluminijumskim posudicama (i kupuju se u pakovanjima od desetak i više komada). Zapaljenu svećicu postavite na određeno mesto (posuda sprečava direktan kontakt sa kožom) i poklopite čašom od debljeg stakla (debele čaše imaju zaobljene rubove, pa se neće neprijatno useći u kožu, kad se stvori vakuum). Bez vazduha, sveća se vrlo brzo ugasi i čaša počinje da „vuče“, odnosno, da stvara vakuum. Pošto se čaše postavljaju prvenstveno na leđa, duž kičme sa obe strane (gde se pružaju energetski meridijani), to ne možete uraditi sami sebi – ali možete se uvežbati sa partnerom ili drugom osobom od poverenja. 

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.