Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervju: Jelena Jovanović, instruktorka joge lica

Upoznajte Jelenu Jovanović, instruktorku joge lica, koja putem svog Instagram i YouTube kanala deli savete koji pomažu ženama da ovladaju tehnikama prirodnog podmlađivanja, i na taj način same povrate svoju mladolikost i svež izgled. U nastavku intervjua saznajte kako je Jelena počela da praktikuje jogu lica, kakve rezultate možemo očekivati ako praktikujemo njene vežbe, kao i koje osnovne vežbe preporučuje nekome ko se do sada nije susreo sa jogom lica.

Jelena Jovanović
Q

Za početak, kako si? Da li si već počela da radiš na ostvarenju planova za 2023. godinu ili ideš spontano, korak po korak?

A

Hvala na pitanju, spremna za nove avanture ove godine. Čini mi se kao da mi je ova godina počela od februara, i da sam se probudila tek kada sam jasno postavila svoje ciljeve za ovu godinu i zakazala termin svog prvog programa vežbe lica. Prošle godine sam imala godišnji plan, tako je i ove, jer sada znam kuda želim da idem i šta je cilj, bez plana ne bih znala da li sam stigla na željenu destinaciju.

Q

Baviš se jogom lica i svoje savete deliš sa pratiocima na Instagramu i YouTubeu. Kako si se upustila u praktikovanje joge lica, šta te je privuklo ovoj veštini?

A

Vežbe lica su bile mojih 5-10 minuta, u trenucima kad bi me preplavile obaveze oko dece, kuće, posla. Ponekad sam se osećala otuđeno od svog tela i osećaja, da nisam znala ni koja je to aktivnost koja bi mi prijala. U početku nisam bila redovna, ali sam promenila percepciju. Umesto da moram da budem disciplinovana, odabrala sam da želim da se posvetim sebi. Promene koje sam osetila – potreba da budem još nežnija prema sebi, fizičke promene, u smislu odmornijeg izgleda, sjajnijeg tena, bolja koncentacija, bile su moj pokretač da saznajem više i podelim naučeno sa ženama koje žele da urade nešto dobro za sebe, same, od kuće

Jelena Jovanović
Q

Osmislila si osmonedeljni online program joge lica pod nazivom “Obriši umor sa lica”. Kome je ovaj program namenjen i šta sve podrazumeva?

A

Pre osmonedeljnog programa radila sam puno individualnih konsultacija sa ženama i pratila njihov napredak na mesečnom nivou. Nakon toga sam snimila i video program. Ali sa video programom, žene su bile neredovnije u vežbi, i nisam imala uvid u njihov napredak. Zato sam na osmonedeljni program posebno ponosna, jer podrazumeva video treninge i online sastanke sa ženama jednom nedeljno gde zajedno usvajamo tehnike, i tu sam za sva njihova pitanja, nedoumice i podršku. Svake nedelje je nova tema treninga i žene do kraja programa ovladaju tehnikama vežbe mišića lica i vrata, samomasaže, limfno-drenažne samomasaže, akupresurnog fejsliftinga, i imaju alat da same neguju i održavaju mladolikost. Žena koja želi da povrati svežinu lica mnogo može da doprinese svom izgledu uz naučene tehnike.

Q

Koliko toga možemo postići redovnim vežbanjem mišića lica? Kakve rezultate možemo očekivati i posle kog vremenskog perioda? Da li oni zavise od godina u kojima smo počeli ili genetike?

A

Naravno, brzina postizanja rezultata dosta zavisi i od naše polazne tačke. Često hvalimo ili kudimo našu genetiku, ali naše navike i način života imaju mnogo veći uticaj naš izgled i zdravlje.  Ćelije naše kože se regenerišu u proseku na 28 dana i kada vežbom obezbedimo bolju cirkulaciju krvi i limfe kao ishranu, prvi efekti koji se uglavnom primete su lepši i sjajniji ten.  To je razlog zašto moj program traje 8 nedelja, jer želim da zajedno dođemo do prvih rezultata. Vežbama lica možemo postići efekat zategnutije kože, ublažavanje dubokih i eliminaciju plićih bora, podignutiji gornji kapak, ublažavanje podočnjaka, a lice dobija jasnije konture. Ali takođe posebno važan efekat je eliminacija toksina limfnom drenažom, bistrije misli i bolja koncentacija, kao i umirenje nervnog sistema.

Q

Mnoge žene tokom godina susreću se sa upornim linijama na vratu i dekolteu - da li i na koji način njih možemo umanjiti vežbanjem?

A

Ukoliko spavamo na stomaku ili na boku, neće nas zaobići ni linije na vratu i dekolteu, ali ni na licu. Takođe, dobro je obratiti pažnju i na položaj tela i glave tokom dana. Možemo da ih ublažimo, čak i eliminišemo, kombinacijom vežbe i samomasaže ovih regija uz primenu kinezio traka. Vežba i samomasaža će opustiti napet mišić, a kinezio trake sprečiti dalje “gužvanje” kože.

Q

Koje osnovne tri vežbe bi preporučila nekome ko se nikad do sada nije susreo sa jogom lica?

A

Prva vežba je Mačije oči u kojoj postavimo pete dlanova na slepoočnice i obgrlimo glavu šakama. Povučemo mišić dlanovima unazad i naviše, a onda zažmurimo. Zadržavamo ovaj polozaj 3 puta po 30ak sekundi. Ovom vežbom delujemo na gornju trećinu lica. 

Druga vežba je dobra polazna tačka za ublažavanje nazolabijalnih bora. Zatvorimo usne, zatim vrhom jezika kružimo sa unutrašnje strane, iznad gornje usne, duž nazolabijalnih bora, ispod donje usne i tako u krug, pružamo otpor jezikom 9 puta u jednu 9 puta u drugu stranu. 

Kao treću važnu stvar bih istakla položaj usana i jezika. Ovaj položaj će u velikoj meri značiti za opuštanje mišića i izgleda lica. 

Ne treba da zaboravimo da su nam uglovi usana uvek blago podignuti i jezik zalepljen za nepce, dišemo uvek na nos, ne na usta.

Jelena Jovanović
Q

Kako kažeš - lice je mapa naših organa. Gde se koji organ nalazi na našem licu i šta koja promena na licu predstavlja?

A

Ako posmatramo naše lice, promene koje se javljaju mogu nam puno otkriti šta se dešava unutar nas. Ako primetimo crvenilo na određenom delu lica najčešće se radi o nekoj upali, a bela prebojenost govori nam da postoji stagnacija. Takođe možemo posmatrati i jako izražene bore na isti način. Promene na vrhu nosa, vrhu jezika i čelu povezane su sa srcem, a bore mrštilice ili bol u mišićima vilice mogu ukazivati na stanje energije jetre, dok nazolabijalne bore na debelo crevo, i desni obraz na pluća. Naše lice i telo su čudesni.

Q

Na koji način su koža i mišići našeg lica povezani sa emocijama? I kako joga lica doprinosi regulisanju emocija?

A

Tačno određena emocija aktivira određenu grupu mišića lica. Nije bez razloga slučaj da kada preovladava emocija besa ili frustracije u nama, vrlo je verovatno da ćemo imati bore mrštilice, bol u vilici ili napetost u vratu i ramenima. Takođe ako smo stalno nasmejani, veća je verovatnoća da imamo bore smejalice. Od mišića lica zavisi naš izgled, a emocije se “skladište” u njima. Zato je važno da ih oslobodimo napetosti vežbom, samomasažom, akupresurom. Takođe stimulacijom vagus nerva utičemo na umirenje i balans u radu unutrašnjih organa.

Q

Da li jogom lica i vežbama vrata možemo ukloniti stres koji nam se svakodnevno nakuplja u telu - i koje vežbe su tvoja preporuka u ovom slučaju?

A

Mi uglavnom stres “gomilamo” u vratu, ramenima, žvakaćim mišićima i između obrva. Zato je dobro da kada god osvestimo napetost opustimo ove mišiće samomasažom. Ili na svakih sat vremena ustanemo iz sedećeg položaja, istegnemo se i kružimo glavom par puta. Vežba: Podignemo ruke u vis i uhvatimo se za laktove, bradu približimo ka ključnoj kosti. Ostanemo u tom položaju koliko na prija, zatim,spustimo šake i preklopimo ih na ključne kosti a glavu i pogled usmerimo ka plafonu.

Q

Na koji način je praktikovanje joge lica promenilo tvoj život i koji su tvoji dalji karijerni planovi?

A

Nisam zavisna od tretmana i salona, a sada znam da mogu mnogo sama da doprinesem svom izgledu i zadovoljstvu. Definitivno je promenilo moj život jer sam odustala od advokature i posvetila se radu sa ženama. Ne bih se na to odvažila da ovoliko snažno ne verujem u ovaj koncept nege. Plan je da radim i dalje na izgranji svog brenda. Usavršavam svoje programe sa edukacijama koje završavam i koje su u planu. Obzirom da su sada svi programi online, volela bih da se ponovo družimo i vežbamo više uživo. I da ova zajednica divnih žena bude što veća i tako dorinesemo svom izgledu na jedan potpuno prirodan način bez iglica.

Jelena Jovanović

Jovana Pantić
Naslovna fotografija: wannabemedia.rs

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.