Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervju: Jelena Matić, osnivačica i menadžerka Paolla Hair Style studija

Jelena Matić je osnivačica i menadžerka Paolla Hair Style studija i najbolje je možemo opisati kao umetnicu čije je platno – kosa. Sa Jelenom smo razgovarali o njenim počecima, ali i poslovnim uspesima i izazovima, balansiranju između majčinstva i salona, kao i o frizurama i bojama koje će biti popularne u narednom periodu. Takođe, osvrnuli smo se i na temu kako tretirati kosu, ali i na koji način uz pomoć frizure i kolora možemo da postignemo mladalački izgled, ali i da sakrijemo bore na licu.

Jelena Matić
Q

Prošle godine si osvojila nagradu na 50. jubilarnom Belgrade Fashion Weeku. To je dokaz tvoje istrajnosti i posvećenosti. Kako si uspela da ostaneš svoja i posebna u moru konkurencije?

A

Osvojila sam nagradu za najbolji hairstyle na 50. jubilarnom beogradskom Fashion Weeku za Neo dizajn. Učešćem u ovom projektu ispoljila se moja ljubav prema umetnosti i crtanju. Kreativni deo moje ličnosti uvek me gura da stvaram nešto novo i lepo, a moje “platno” je kosa. Izražavam se kroz frizure i kolor. Smatram da me od konkurencije izdvaja to što se trudim da uvek budem inovativna u svom poslu.

Q

Da se sa uspeha nadovežemo na početak Paolla salona. Koliko si dugo u poslu i kako su izgledali ti počeci? Šta je prelomilo da kreneš u preduzetničke vode?

A

Kada sam pre devet godina otvarala studio, prvenstveno sam imala ideju za brend, pre nego za salon. Želela sam veliki kolektiv koji radi pod istim imenom. Paolla kao brend privlači svaku kreativnu i poslovnu ženu. U to vreme saloni su nosili ime frizera, tj. vlasnika, a ja sam uradila suprotno. Čak ispod logoa, koji sam sama skicirala i koji je osvanuo na vratima salona, nije ni pisalo “frizerski salon”. U to vreme to je bio vrlo hrabar potez.

Jelena Matić
Q

Sa kojim preprekama si se tada susretala, a na koje sada nailaziš? Šta ti je najteže bilo u početku i da li si mislila da nećeš uspeti u tome što si zamislila?

A

Kao žena nailazim na mnogo prepreka. Majka sam dvoje dece. Treba izneti dve trudnoće uz biznis, uklopiti majčinsto i preduzetništvo. Veliki su to izazovi za svaku ženu. Radila sam do poslednjih dana trudnoće i vrlo brzo se vratila na posao nakon porođaja. Svaka žena koja je prošla kroz to zna da mi nije bilo lako, ali privatan biznis je nepredvidiv i uvek traži prisutnost. I danas mi najveći izazov predstavlja da pronađem balans između preduzetništva i majčinstva, a svaka žena koja kroz to prolazi zna koliko je potrebno truda i rada. Takođe, izazov predstavlja biti žena preduzetnica u muškom svetu, jer je uvek potrebno više truda i rada kako biste se dokazali.

Q

Koliko se promenilo tržište u odnosu na period kada je salon otvoren? Kako uspevaš da istrajavaš među najboljima, s obzirom na to da novi saloni stalno niču? Koja je tajna tvog uspeha?

A

Tržište se mnogo promenilo. Digitalizacija je donela mnoge promene i u skladu sa tim i mi stalno unosimo novitete u naše poslovanje. Salon Paolla je prvi pokrenuo blog o kosi i među prvima smo otvorili online shop. Takođe smo prvi salon koji je počeo da informiše žene koliko je važna nega kose. Mi smo ispratili ovu promenu u svim aspektima. Žene sada uz boju žele i adekvatnu negu i boje koje su negujuće, kao i preparate. Kreativnost i matematika ne idu zajedno. Da sam mnogo računala, ne bih uspela u tome što sam sanjala. Tajna je u tome da si ti na kraju dana zadovoljan, jer si radio nešto što voliš. Pa onda zamisli da uzivaš, a još te za to i plaćaju. Ništa lepše.

Jelena Matić
Q

Jednom prilikom si spomenula da je WANNABE Magazine jedan od prvih koji je prepoznao tvoj rad. Na koju nagradu si najponosnija i zbog čega?

A

Tako je. U saradnji sa WANNABE Magazineom unela sam novi trend modnih fotografisanja. To su bila crtanja po licu kosom, koja su pratile avangardne frizure i modni detalji, kao i ekstravagantna šminka. Kada su osvanule prve fotografije, nema magazina koji nije želeo takve frizure za sebe i svi su nas zvali. Najponosnija sam na nagradu iz 2019. godine za „Najbolju frizuru“ na Belgrade Fashion Weeku za modni performans „Beli dani“, koji sam radila 15 dana nakon drugog porođaja.

Q

Na osnovu čega biraš proizvode sa kojima ćeš raditi u salonu? Na koji način razgovaraš sa klijentima kada im predlažeš da probaju novu frizuru ili boju za kosu?

A

Skup proizvod ne mora uvek biti i najbolji. Testiramo mnogo proizvoda. Međutim, Kerastase je moja ljubav na prvo pranje kose. Proizvodi su me potpuno opčinili, a koliko – govori i to da smo njihov salon influence. Probala sam mnogo brendova i istakli smo se kao salon koji brine o nezi kose. Nova frizura može učiniti da se osećamo dobro i sigurno u sebe. Frizuru je uvek najbolje prilagoditi ličnom stilu, figuri, obliku glave, temperamentu. Individualno pristupam svakom klijentu. Saslušam klijenta da saznam sve njegove potrebe i očekivanja.

Jelena Matić
Q

Možeš li da nam predstaviš koji će to trendovi biti aktuelni u narednim sezonama? Koje frizure ćemo najčešće viđati, a koje boje kose?

A

Godine 2023. se volumen kose vratio na velika vrata. Curve cut frizura nameće se kao trend za šišanje; kosa isfenirana na što veći volumen, što ste mogli primetiti da smo radili za reviju Dragane Ognjenović. Što se kolora tiče, kao trend se nameću topli tonovi. Sve vrste posvetljivanja nosiće više tople tonove nego ash.

Q

Koji su to trikovi kako da nam frizura pomogne da se bore manje vide?

A

Frizura nam može mnogo pomoći u održavanju mladalačkog izgleda. Žene često puste kosu kada dođu u određene godine, jer im bude lakše da je vezuju kada obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti. Međutim, kraća frizura može mnogo pomoći u tome da izgledamo mlađe. Šiške raznih oblika, takođe, mogu mnogo podmladiti izgled lica. Za početak – skratite šiške.

Jelena Matić
Q

Kako nam bojenje kose može pomoći da izgledamo mlađe, a da se ne farbamo često?

A

Balayage savršeno stoji svima. Ako imate smeđu, tamnoplavu ili crvenu kosu uvek možete malo tonirati i posvetliti kosu. Prelazak u svetlije tonove nas podmlađuje, bez obzira da li ste brineta ili crnka sa balayage tehnikom, možete posvetliti kosu i izgledati mlađe. Seda kosa, takođe, više nije tabu, čak je i dobar saveznik. Saveznik je za plavuše kao i osobe koje imaju pramenove. Kosa se vrlo lepo može istonirati pramenovima, a nakon nekoliko nedelja kad izraste, izrastak neće biti primetan, jer se sede lepo mogu uklopiti u pramenove. To olakšava održavanje i produžava period između dva farbanja.

Q

Koji je tvoj savet za negu kose kod kuće, bez čega ne možeš da zamisliš tu rutinu?

A

Koristim Kerastase već godinama i sada već ne mogu da zamislim negu kose bez njega. To je moj saveznik za željeni izgled kose i verujem mu.

Jelena Matić
Q

Koji su tvoji planovi za budućnost- možda proširenje salona?

A

Trenutno radimo na proširenju i uređenju našeg sajta Paolla, na kom imamo online shop. Radimo na proširenju ponude na shopu, kao i na novim beauty savetima koje možete pratiti na našem Instagram profilu paollahairstyle. Želimo svaku ženu da odvažimo na putu do željenog izgleda kose i boje koju nosi i da joj damo svu potrebnu pomoć u izboru adekvatne nege za kosu. Takođe, radimo na planu edukacije za frizere kao i klijenata.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Marija Gavrilović

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.