Kako oživeti uvele sobne biljke

Sobne biljke su ponekad začuđujuće otporne i koliko god ih zapostavljali, one bujaju i istrajavaju. Iznenadite se kad se setite da danima niste zalili onu saksiju što vam je neko poklonio i otkrijete da je biljka u sasvim dobrom stanju. A ponekad uredno zalivate biljku i ona odjednom počne da žuti i vene i ništa vam nije jasno. U prvom slučaju, vaša zaboravnost je spasla biljku od „davljenja“, a u drugom ste verovatno preterali sa zalivanjem. Ali, ima i drugih faktora zbog kojih sobne biljke venu – ili napreduju.

I ako niste veliki ljubitelj cveća i imate svega jednu, ili dve saksije nečega što i ne znate tačno šta je i što vam je neko nekad doneo, biće vam žao kad vidite da biljka vene i pitaćete se da li ste joj nečim naškodili i želećete da je oporavite – ili da se rešite uvele biljke, koja vam izaziva grižu savesti. Ne odustajte tako brzo – mnoge sobne biljke su mnogo otpornije nego što mislite i mogu se oporaviti čak i kad izgledaju kao da su otpisane.

Procenite stanje sobne biljke

Iako je uvela, ili požutela, velike su šanse da u biljci još uvek ima života, koji se može pokrenuti. Isto tako, neke biljke (kao što je raskošni amaralis, ili dekorativni kaladijum) periodično prirodno odlaze u „hibernaciju“ – gube svo lišće, ali je to za njih normalno. Dakle, iako izgleda kao da vašoj biljci nema spasa, možda uopšte nije tako. Da biste utvrdili da li je biljka živa, pregledajte stabljiku. Živa stabljika je savitljiva (nije lomljiva) i ima zelenu boju. Ako je stabljika drvenasta, zagrebite noktom, da proverite ima li zelenog tkiva ispod kore. Ako ni tada niste sigurni – pregledajte koren. Izvucite biljku iz saksije (ako je živa, verovatno joj treba presađivanje) i pogledajte u kakvom su stanju njene žilice – zdrvo korenje je belo ili žuto, a čak i ako je smeđe, biljka se još uvek može oživeti. Međutim, ako je korenje postalo kašasto i trulo, to je znak da joj nema spasa.

Kako oživeti sobne biljke

Kada prepoznate znake života, možete se poduhvatiti oživljavanja, a to znači da morate malo istražiti, kako biste shvatili jedinstvene potrebe određene biljke. Ne zahtevaju sve sobne biljke istu količinu svetlosti i vode, niti uspevaju na istim temperaturama. Dakle, odvojte malo vremena da se informišete, a to možda pre svega znači da saznate koja je to biljka, a zatim, kakva joj je nega potrebna.

Prestanite sa prekomernim zalivanjem

Prekomerno zalivanje češće uništava sobne biljke, nego zanemarivanje – kada je zemlja potopljena, nema prostora za kretanje vazduha kroz nju, što dovodi do gušenja korena. Trenutno rešenje je smanjenje količine i učestalosti zalivanja. Možete dodati u saksiju malo suve zemlje, ili prebaciti biljku u svežu zemlju i dozvoliti joj da se oporavi od preterane vlage. Pre nego što je ponovo zalijete pustite da se gornji sloj zemlje osuši i tako postupajte i nadalje. Proverite da li saksija ima dobru drenažu i redovno praznite posudu koja sakuplja vodu.

Ako ste pregledom korena ustanovili da je postalo smeđe (ali još nije počelo da truli), odrežite korenje koje je u lošem stanju i presadite biljku u svežu zemlju, a zatim počnite sa umerenim rasporedom zalivanja, kako biste joj dali prostora za disanje.

Rehidrirajte suvu zemlju

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do sušenja sobne biljke – ali uvenulo ili opušteno lišće može biti znak i prekomernog i nedovoljnog zalivanja. Kako biste otkrili razliku, pogledajte da li na biljci postoje osušeni ili lomljivi vrhovi listova, ili požutelo lišće blizu vrha biljke – to su znaci nedovoljnog zalivanja.

Ako je zemlja u saksiji isušena, može biti teško rehidrirati je jednostavnim zalivanjem. Umesto toga, pokušajte sa rehidriranjem odozdo, sa dna, umesto sa vrha. To ćete učiniti tako što ćete saksiju staviti u šerpu sa vodom (sudoperu, kadu, kantu) – sve posude za biljke imaju otvore na dnu, da bi suvišna voda mogla da odlazi, ali na ovaj način se može i upiti voda. Žedna zemlja u saksiji će je „posisati“ kao kroz cevčicu. Ostavite zanemarene sobne biljke da se natapaju oko pola sata – dok gornji sloj zemlje ne pokaže znake vlažnosti. Nakon natapanja, važno je dozvoliti da višak vode isteče, zato stavite biljku na poslužavnik i pustite da se ocedi još petnaestak minuta.

Zalivanje sa dna može biti odličan način zalivanja i za zdrave sobne biljke, sve dok pazite na vreme i ne dozvoljavate da predugo ostanu u vodi.

Sobne biljke koje treba presaditi

Sobne biljke kojima treba presađivanje, mogu da pokažu slične simptome kao i one koje pate od nedostatka vode – nabujalo korenje ne može upiti dovoljno vlage, potrebne da hrani biljku. Možda je posuda suviše mala i ako razgrnete zemlju na površini, možete videti kako se žilice korenja pojavljuju, kao da se korenje presavilo i počelo da raste na gore (a kad izvadite biljku iz saksije, to tako i izgleda), ili je korenje suviše gusto i nema dovoljno zemlje iz koje može da aposorbuje vlagu.

Za presađivanje izaberite posudu koja je malo veća od prethodne (ne mnogo), nabavite zemlju za saksije visokog kvaliteta, koja odgovara vrsti sobne biljke koju presađujete i nežno ispravite, olabavite i razdvojte slepljene i uvrnute žilice korena, pre nego što biljku preselite na udobnije mesto.

Podrezivanje

Postoji nekoliko razloga za podrezivanje – listovi koji su se osušili i postali lomljivi nikada se neće povratiti, a uklanjanje viška mrtvog ili smežuranog lišća, koje zauzima mesto, omogućiće novim listovima da izbiju. Podrezivanje stabljike podstiče rast ispod tačke reza i to se radi ako želite da biljka bude gušća. Ako je biljka previše visoka, odrežite stabljiku za jednu trećinu, a ako se stabljika osušila, odrežite sve mrtve delove, do zelenog tkiva. Kad uklonite mrtve delove, biljka će se lakše oporaviti i počeće ponovo da raste.

Podrezivanjem možete pomoći biljci da se oporavi od stresa korena – ako je koren bio ugrožen i biljku ste presadili, možete odseći nekoliko grančica i skratiti stabljku, da biste pružili podršku korenu. Uklanjanje jedne trećine, do jedne polovine lišća, olakašaće korenu podršku i ishranu biljke.

Tragovi insekata i štetočina

Sobne biljke mogu biti ugrožene i insektima i štetočinama. Neki ostavljaju jasne znake oštećenja, dok paukove grinje ostavljaju lepljivu mrežicu. Većinu štetočina koje napadaju sobne biljke je relativno lako ukloniti – ponekad je odsecanje zahvaćenih delova rešenje (ako je ugroženo samo nekoliko listova), a neke se mogu otkloniti „tuširanjem“ – prskanjem lišća vodom, ili stavljanjem pod mlaz vode. Jaja štetočina se uništavaju insekticidnim sapunima i uljima – uvek proverite uputstvo za upotrebu i da li je sredstvo namenjeno vrsti sobne biljke koju tretirate.

Uslovi za sobne biljke

Na kraju, ako uzrok što vaše sobne biljke ne uspevaju i venu nije očigledan, uslovi u kojima se nalaze može biti razlog. Premalo ili previše svetla, kao i pogrešna temperatura (suviše toplo ili suviše hladno) može dovesti do toga da biljka uvene. I ovde morate saznati specifične potrebe vrste biljaka, odnosno, koliko joj svetlosti treba i koja je idealna temperatura za uzgoj. Proverite da li je biljka koja je ugrožena možda suviše blizu hladnog prozora, ili prima suviše sunčeve svetlosti. Ako se nalazi u vašoj kancelariji, možda se uslovi noću ili tokom vikenda menjaju (kad se ne greje) i možda joj to ne odgovara. Uslovi se razlikuju tokom godine – biljci koja je savršeno srećna tokom leta, može biti potrebna dodatna vlažnost zimi, zbog efekta sušenja, ako je biljka u blizini izvora toplote (grejanja).

Izbegavajte đubrenje

Iako vam se može učiniti kao dobra ideja da vaše sobne biljke podstaknete hranljivim materijama, đubrenje može slabe biljke dovesti u stanje stresa. Međutim, ponekad biljke ne napreduju jer im nedostaju hranljive materije, a ipak, izgladnjivanje ih neće dovesti do smrti. Ovakve biljke pokušajte da oporavite na druge načine (odvodnjavanje, presađivanje, rehidratacija, orezivanje), pre nego što im dodate đubrivo. I zapamtite da se biljke uglavnom ne moraju đubriti tokom zimskih meseci.

Budite strpljivi kada se bavite oporavljanjem sobne biljke – biće potrebno neko vreme da se vaša biljka oporavi i počne da napreduje. Iako možete primetiti znake oporavka u roku od nekoliko nedelja, biljci može biti potrebno i mesec i više dana, da počnu da napreduju.

Pročitajte i ovo: Začinsko bilje koje možete uzgajati na terasi

Brankica Milošević