Kinoa za jak organizam: Razlozi zašto odmah morate da je uvrstite u svoju ishranu
Dodatak slatkim i slanim jelima, a izuzetno zdrava – kinoa, sve je popularnija namirnica koju preporučuju pobornici zdravog života. Spada u integralne namirnice, tačnije, ugljene hidrate i bogata je hranljivim materijama. Može da posluži kao zdravija alternativa ukoliko želite da kinoom zamenite hleb, testenine i pirinač.
Na tržištu postoje bela, crvena i crna sorta kinoe, a mogu se kombinovati i jesti zajedno. Svaka od njih je drugačijeg ukusa, ali kinoa, generalno, ima blag, orašast ukus. Kako bismo vam lakše pojasnili zašto je kinoa prava namirnica za vaš jelovnik, u nastavku ćemo napisati koje su njene prednosti.
Odličan je izvor proteina
Kinoa je, za razliku od ostalih namirnica celog zrna, kompletan protein. Sadrži čak devet esencijalnih aminokiselina – to su blokovi proteina koji stvaraju sve vitalne strukture u našem organizmu. Od 20 aminokiselina koje postoje, devet naš organizam ne može da proizvede, ali zato se mogu naći u kinoi i nadomestiti.
Bogata je vlaknima i zdravim mastima
Šolja kuvane kinoe sadrži oko 6 grama vlakana, što je dovoljno za početak dana s obzirom na to da je preporučena dnevna doza vlakana 25 do 35 grama. Vlakna pospešuju rad creva, regulišu holesterol i nivo šećera u krvi. Kinoa sadrži i omega-3 masne kiseline i antiinflamatorne masti koje, kako je dokazano, pomaže u smanjenju nivoa triglicerida u krvi, utičući i na održavanje zdravlja srca.
Sadrži razne mikronutrijente
Kinoa je izvor raznih minerala i vitamina, te ni ne čudi što je omiljena u krugovima fitnes ambasadora. Evo koji se to vitamini i minerali nalaze u kinoi: mangan – vitalan za zdravlje kostiju i metabolizma, magnezijum – ključan za zdravo funkcionisanje mišića, protiv zgrušavanja krvi, bakar i cink – podržavaju zdravu imunološku funkciju, gvožđe – poboljšava zdravlje krvnih zrnaca, vitamin E – antioksidans, fosfor ključan za zdrave kosti, zube i obnavljanje ćelija, i vitamini B kao što su folna kiselina, tiamin, riboflavin i B6 – neophodni su za zdrav nivo energije, rast i razvoj.
Puna je fitohemikalijama
Takođe, utvrđeno je da je kinoa odličan izvor i fitokemikalija kvercetina i kempferola. Kvercetin je potencijalno sredstvo za jačanje imuniteta i antiinflamatorno sredstvo, za koje je utvrđeno da štiti od srčanih bolesti i raka. Kaempferol takođe pomaže u smanjenju upale i očuvanju zdravlja jetre dok sprečava metaboličke bolesti.
Povoljno utiče na rad creva
Za sve one koji se bore sa gastrointestinalnim problemima, kinoa je prava namirnica za vas. Vlakna koja se nalaze u kinoi ne samo da pomažu u regulisanju varenja, već deluju i kao prirodni probiotik.
Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da je kinoa izuzetno povoljna kod regulisanja dijabetesa tipa 2. Utvrđeno je da smanjuje šećer u krvi ako se redovno konzumira. Upravo zbog vlakana, zdravih masti i proteina koje sadrži, usporava se varenje tokom jela.
U nastavku možete naći jedan slani i jedan slatki recept sa kinoom.
Jaja sa kinoom i čeri paradajzom
Sastojci:
- 5-6 čeri paradajza
- kašičica maslinovog ulja
- malo soli i bibera
- 1/2 šolje kuvane kinoe
- malo parmezana
- 2 jaja
- malo origana (po želji, a i ne mora)
Na tiganju na maslinovom ulju propržite čeri paradajz, malo ga posolite i pobiberite. U drugom tiganju ispržite jaja na oko. Kinou (koja je već kuvana i gotova) rasporedite na tanjir, stavite preko nje jaja i čeri paradajz, pobiberite i pospite origanom i parmezanom i vaš zdrav doručak je spreman.
Slatki doručak od kinoe i kokosa
Sastojci:
- 1 šolja nekuvane kinoe
- 400 ml jogurta (običnog ili grčkog, po želji)
- 1 šolja borovnica
- 1/2 šolje seckanog manga
- 1 kašičica bademovih listića
- 2 kašičice čia semena
- listovi nane za ukrašavanje
Metod je sledeći: isperite kinou pod mlazom vode nekoliko minuta, a zatim je propržite na suvom tiganju, da ispucka i otvori se. Mešajte je i prevrćite da ne bi zagorela. Posle toga, nalijte kinou sa dve šolje vode, poklopite i pustite da se ukuva, oko 15 minuta. Kada bude kuvana, sklonite sa vatre, ali ne skidajte poklopac još 5 minuta, pa tek onda skinite pokopac i rastresite je viljuškom. Sipajte kinou u dve činije, podelite jogurt, borovnice i mango, ukrasite listićima kokosa i nanom i uživajte. Ovo sve je još jednostavnije ako imate već skuvanu kinou, koja vam je ostala od prethodnog obroka ili ste je veče pre skuvali i ohladili. Od ovih sastojaka ćete dobiti dve dobre porcije doručka.
Pročitajte i: Tešenje hranom – kako da zaustavite emocionalnu glad
Naslovna fotografija: pexels.com
Marija Gavrilović