Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 knjiga koje su idealne za čitanje na plaži

Postoji toliko divnih stvari kod leta – počevši od sočnih lubenica, preko sladoleda, do savršenih izgovora da kupimo još koji kupaći kostim ili kaftan za plažu. A ništa manje divno nije ni preterano analiziranje odgovora na pitanje – koju knjigu da ponesem na plažu? Suviše često knjige na koje mislimo kad kažemo summer read dobiju epitet banalne literature, ali – da li zaista želimo da nosimo Viktora Igora ili Dostojevskog na plažu? Ako ima neko kome je odmor idealan za čitanje upravo ovakvih dela, svaka čast. Mi obični smrtnici to čitamo preko godine, a na odmoru tražimo nešto laganije, a postoje lagane i pitke knjige koje su i te kako inteligentno napisane, nose jaku poruku i ostavljaju nas bez daha. Upravo su takvi i ovi predlozi. Zavirite u top-listu i otkrijte knjige koje ćete ovog leta ubaciti u pletenu torbu za plažu i slučajno malo umazati kremom za sunčanje, što će im samo dati poseban šmek.

Nebesa, Sandra Njuman

Ako ste ljubitelj modernih ljubavnih priča i baš tako nešto vam se čita ovog leta, say no more. Nebesa je roman koji će vas odvesti u Njujork, ali i u London iz XVI veka. Putovaćete kroz vreme i prostor, baš kao i glavna junakinja ove priče. Ona je Kejt, devojka koja vodi veoma aktivan život u snovima. Kada legne da spava, Kejt se, naime, budi kao Emilija – i živi u Londonu 1593. godine. I ne samo to – Kejtini postupci kad je Emilija utiču na njen stvarni život, pa i na tok istorije, kompletno menjajući stvarnost. Vekovi postaju promenljiva zagonetka koja se menja dok spava, a ona ne može da se otrgne uverenju da ima ulogu da spase svet. Nevolja će naići kad se bude zaljubila u Bena, mladog muškarca kog upoznaje na jednoj zabavi u Njujorku. Njen život iz snova uticaće na njihovu vezu, a do kraja romana poželećete istovremeno oboje da ih izlemate i da ih zagrlite. Sve u svemu, ovo je knjiga koja govori o ljubavi i usamljenosti, a kako priča odmiče, pojavljuje se i onaj Henri Džejms momenat gde sumnjate da protagonistkinja, zapravo, pati od nekog mentalnog oboljenja jer njeno povlačenje u sebe i snove počinje da utiče veoma negativno na njen stvarni život. 

Dejzi Džouns i šestorka, Tejlor Dženkins Rid

Pisana u formi intervjua, navodno po uzoru na bend Fleetwood Mac, Dejzi Džouns i šestorka priča priču o izmišljenom bendu iz sedamdesetih godina. Ovo je knjiga koja je, pre svega, veoma zabavna ukoliko vam treba neko štivo za razonodu. Ima mnogo žurki, droge, alkohola, muzike i u njoj će uživati svako ko želi da opusti mozak i pročita nešto što će ga lepo provozati. Glavna junakinja je, naravno, famozna izmišljena rokenrol pevačica Dejzi Džouns, oko čijeg napuštanja benda se plete cela priča. Zašto su se raspali? Ko ih to uopšte i intervjuiše? To su dve najveće enigme u knjizi. Pored toga, ono što je vrlo lepo u ovoj knjizi jeste činjenica da je autorka smislila sve pesme koje su svirali kao bend i ubacila ih na sam kraj knjige, tako da imate utisak da te pesme zaista postoje.

Svet po Garpu, Džon Irving

Da li vam se ikad dogodilo da pročitate knjigu i pomislite kako biste samo takve mogli da čitate do kraja života? Znam da se to ne dešava često, a znam i da, kad se desi, to bude trenutak ogromne sreće. Upravo to je osećaj koji sam imala nakon što sam završila roman Svet po Garpu. I ne samo kad sam ga završila, već i sve vreme dok sam ga čitala. Glavni junak je T.S. Garp, sin čuvene feministkinje Dženi Filds, koja je, zapravo, samo plod Irvingove fenomenalne mašte. E sad, Garp je, takođe, malo poseban tip. U mladosti je živeo s majkom Dženi, koja je radila kao medicinska sestra, bavio se rvanjem, ali je u jednom trenutku svog života pomislio kako bi želeo da bude pisac. Međutim, ovde dolazimo do prvog obrta – za razliku od Garpa koji je za profesijom pisca žudeo, ali nekako nije uspevao da do nje dođe, njegova majka je sasvim slučajno postala jedna od najpoznatijih književnica u SAD u tom trenutku. Pitanje koje možda sada postavljate jeste – o čemu zaista govori Svet po Garpu? Odlično pitanje. Svet po Garpu govori o svemu pomalo. Hajde da počnemo sa jednom očiglednom temom kojom se roman bavi, a to je feminizam i sve što on obuhvata – od prava žena, preko muško-ženskih odnosa i odnosa unutar porodice, do rodnih uloga i njihove podele. A Džon Irving je jedan od najboljih živih pripovedača, tako da Svet po Garpu knjiga koju zaista nećete ispustiti iz ruku i koja će s vama ostati celog života. Obećavam!

U leto, Karl Uve Knausgor

Karl Uve Knausgor je jedan od najvećih norveških pisaca svih vremena, i jedan od najvećih živih pisaca uopšte, a pre svega je poznat po svojoj šestotomnoj autobiografiji Moja borba. Ako niste čitali Moju borbu i razmišljate da li da se upuštate u taj poduhvat, čitanje njegovog kvarteta Godišnja doba je sjajan prvi korak i test da vidite da li vam leži kao pisac, a U leto je upravo jedan od delova ovog kvarteta. Njegova ideja je da kroz ova dela piše pisma svom nerođenom detetu kako bi ga pripremio za svet u koji dolazi. Dakle, dok je njegova najmlađa ćerka bila u stomaku, on joj je posvetio celo književno delo. Zar nije genijalno? A kad na to dodamo da je on Karl Uve Knausgor, neko ko je neviđeno talentovan i pronicljiv i neko ko kroz najsitnije banalnosti svakodnevice dolazi do velikih životnih istina, postaje nam jasno da su ovo sve samo ne obični eseji. Poslednji deo kvarteta, U leto, potpuno je drugačiji od sva tri koja mu prethode i predstavlja kombinaciju svega što smo do sada čitali u ovom serijalu. Savršena u opisima banalnosti svakodnevnog života, a istovremeno duboka u razmišljanjima šta smo mi i od čega smo sačinjeni – U leto je knjiga koja će vas istovremeno smiriti, ali i pokrenuti na razmišljanje o svemu i svačemu što vam možda nikad ranije nije ni palo na pamet, a važno je za vas kao osobu koja živi ovaj život i trudi se da to čini najbolje i najpoštenije što ume.

Gde si nestala Bernadeta, Marija Sempl

Gde si nestala Bernadeta je priča o ozbiljnim temama, ali ispričana na veoma duhovit način. Bernadeta je bila perspektivna i uspešna arhitektica, ali se zbog ćerkinog slabog zdravlja posvetila samo njenom odgajanju i nezi. Jednog dana će Bernadeta u napadu panike samo nestati bez traga, a njen muž i ćerka će prevaliti put čak do Antarktika da je pronađu. Bernadeta je junakinja koja je šampionka crnog humora, prava hejterka, ali izuzetno inteligentna i suštinski veoma emotivna. A takva je i knjiga, te je obavezno uzmite u razmatranje ako tražite razonodu za leto.

Bajni svete, gde si ti, Sali Runi

Ako ste fan Sali Runi, a i ako je nikada niste čitali – leto je idealno vreme da čitate njen poslednji roman. A zašto? Pa, zato što Sali Runi piše o ozbiljnim temama, izuzetno inteligentno i pronicljivo, a pakuje ih u omot sapunice, tako da se veoma lako čitaju i razumeju. U romanu Bajni svete, gde si ti pratimo četvoro ljudi i njihove međusobne odnose, razgovore i unutrašnje borbe. Ajlin i Alis su dve drugarice od kojih svaka ulazi u jednu novu vezu. Unutar tih veza se na samoj površini ne dešava mnogo, ali se, zapravo, dešava čitav spektar događaja i emocionalnih previranja. Autorka se dotiče pitanja komunikacije u vezi, i nedostatka iste, emocionalne nedostupnosti, ali i pojedinih veoma važnih globalnih pitanja koja utiču na naše živote, hteli mi to da priznamo ili ne. Ako se do sada niste upoznali sa Sali Runi, definitivno je došlo vreme za to. Verujte, nije za džabe ceo svet poludeo za njenim knjigama.

Vidi nas sad, Gejr Guliksen

Gejr Guliksen je pisac koji se bavi problematikom savremenog braka i ljubavi, a i u ovom romanu to čini na jedan fantastičan način. Glavni junak romana, Hans Kosajure, srećno je oženjen čovek, bavi se okej poslom i sve je u njegovom životu generalno okej. Međutim, na jednom venčanju Hans upoznaje Harijet Okre i završava u komičnoj, erotskoj i apsurdnoj situaciji u kojoj pomaže Harijet da izmuze grudi u kupatilu, pošto se nedavno porodila. Da, dobro ste pročitali. Štaviše, on ne može da se drži podalje od nje, pa započinju jednu veoma složenu vezu. Radnja u knjizi je podeljena na delove. Prvo upoznajete Hansa i njegovu priču, a kasnije se fokus pomera na njegovu suprugu Ingun. Zatim, čujemo ostatak priče iz njenog ugla, dok se ne vrati na Hansa i kraj njegove priče. Postupak Gejra Guliksena je takav da natera čitaoca da se poistoveti sa pojedinim postupcima ovih junaka, a potom da pusti da ti postupci kulminiraju u potpuno grotesknom prizoru. Malo je muških pisaca koji pišu ovako otvoreno o muškarcima poput Hansa. Vidi nas sad je roman koji, pre svega, govori o životu u vremenu kada se od svih očekuje da žive po moralnom kodeksu koji je tek nedavno uveden. Glavni junak ove priče je sa velikim entuzijazmom usvojio očekivanja koja novo doba ima od obrazovanog, liberalnog čoveka. Ali, onda nailazi na pravila koja je sam pomogao da se uspostave i koja konstantno koče njegovu sreću. Sve u svemu, jedan izuzetno inteligentan, a čitljiv roman koji će vas od srca nasmejati i u čijim junacima ćete se vrlo verovatno pronaći.

Sve što je ostalo nakon ovih predloga jeste da otrčite u knjižaru, izaberete jedan od ovih naslova i spakujete ga u svoj morski kofer. Ili više njih. Na moru se knjige gutaju, tako da slobodno možete poneti i više njih. A ni sa jednom nećete pogrešiti. Ovo su dela koja su izuzetno pametna, i koja govore o veoma ozbiljnim temama na načine koji su duhoviti i dovitljivi, tako da sam sigurna da ćete u njima uživati. 

Zorana Karapandžin je studirala Skandinavske jezike i književnost, govori norveški kao maternji, guta knjige, stripove i filmove i istovremeno je i cat i dog person (da, moguće je biti i jedno i drugo). Više od čitanja možda jedino voli da priča o knjigama. Obožava putovanja i smatra da život nije život ako se ne ložiš na nešto baš jako.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.