Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kolumna 35+: Forever underdressed

Underdressed: wearing clothes that are not attractive enough or formal enough for a particular occasion.

Evo gledam fitcheck videe na Instagramu i pomišljam da napravim neki, kad već imam toliku gomilu lepe odeće u ormaru, ali onda se javi onaj smarački glas ograničavajuće racionalnosti u meni koji kaže: Sestro, zašto bi to iko gledao?! A činjenica je da sve te divne stvari nikada i ne izađu iz ormara jer nosim isključivo one “druge”, koje se ne gužvaju, nekoliko su mi brojeva veće, da slučajno ne bi ograničavale moje novostečene majčinske pokrete i mogu da ih flekam do iznemoglosti, a da mi ne bude žao.

Kažem: Jao, kako mi se ide na neku svadbu, da se sredim i zablistam! Ima da obujem one crne sandale i da obučem očaravajući zlatni kombinezon, a kod frizera da odem da mi frizuru napravi. Možda čak i da me neko našminka. I onda dođe svadba, al’ napolju bude 12 stepeni niže nego što sam mislila, pa moram i neke čarape i neke jakne, frizeri ne rade nedeljom, a kad se sve raspada, što bih se uopšte i šminkala. Na kraju izgledam kao da sam pošla na zasedanje AVNOJ-a i jedina osoba koja mi kaže da sam lepa je moj dvoipogodišnji sin (ljubi ga majka, bukvalno jedva čekam da vidim njegov izbor životne saputnice). I posle dok sedim na svadbi i napadam predjelo, pitam se kako su sve te prelepe devojke i žene našle frizere šminkere u nedelju (i kad će već jednom na slavlja da prestanu da se nose maturske haljine). I onda pročitam tweet nekog lika u kome piše da mu je žena otišla na šminkanje za svadbu u pola pet ujutru i shvatim da nisam tome dorasla.

Suknja: XYZ Elisabetta Franchi, Džemper: Comma, Torba i naočare: P…S…Fashion

Preveliki sam konformista da bih bila lepa. Najvažnije mi je da mi ne bude hladno i da odspavam dovoljno da mogu da funkcionišem kao normalno ljudsko biće. Otvorenu obuću stoga nosim 3 dana godišnje, u najtoplijem delu leta. A kosa? S kosom sam užasna, ne znam da pravim frizure, ne znam ni da se očešljam kao svet. Znam da postoje žene koje kosu peru jednom nedeljno i to isključivo kod frizera koji ih tom prilikom i isfenira i tako budu kul čitave nedelje. Meni već drugog dana nakon pranja kosa izgleda kao da sam odigrala pet setova odbojkaške utakmice, sve u prvoj postavi. 

Pred poslednju svadbu na koju smo išli, ustala sam dva sata ranije da bih pokušala sama da sredim kosu (i posle toga sredim i dete i doručak i kuhinju) i dok samo po treći put vraćala na početak YouTube tutorial o tome kako peglom za kosu napraviti talase, slušala sam kako moj muž bezbrižno hrče u spavaćoj sobi i prosto nisam uspevala da ostanem zen.

Zašto muškarci ne ustaju u praskozorje pred važnu proslavu, da bi na vreme stigli kod frizera, manikira, pedikira? Zašto se njima oprašta kada se na tuđoj svadbi pojave u kariranoj košulji i bež farmerkama, a ja se osećam glupavo jer mi je hladno bez čarapa? Kako oni mogu da idu nenašminkani, a meni se gospođa u toaletu podsmeva jer ne umem da stavim ajlajner? 

Razumite me, želela bih, zaista bih želela da naglasim svoju ženstvenost detaljima poput nakita i svakodnevnim praksama poput šminkanja, ali me to neviđeno smara. Smara me i održavanje lepote – popravljanje šminke, peglanje nabora na odeći, obraćanje pažnje na to kako i gde sedim, kuda se krećem, da ne stanem slučajno u blato, da ne zakačim bluzu na bodljikavu žicu… Konvencionalna ženska lepota zahteva ozbiljan trud i posvećenost. Zato, kada bih mogla da biram, pre bih bila lep muškarac nego lepa žena. Ali biti srećna žena je sasvim okej za početak, čak i ako to znači da ću biti forever underdressed

Pročitajte i ovo: Kolumna 35+: Empatija ili ništa

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Milica Mitić je diplomirala holandski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a na Univerzitetu umetnosti završila je master studije iz kulturne politike i menadžmenta u kulturi. Bavi se tekstovima, muzikom i fotografijom. Ne zna da vozi, ali veoma dobro vesla. Voli da nosi muške košulje. Kad je bila mala mislila je da su vrapci deca golubova.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.