Vodič za odabir korektora koji se neće uvlačiti u fine linije i bore

Korektor za zrelu kožu može biti makeup korak koji će u potpunosti promeniti vaš izgled – i idealno ga osvežiti. Verovatno već znate sve moći korektora, jer ga dugo koristite u svom šminkanju, ali, sa godinama, način na koji koristimo korektor za zrelu kožu jednostavno mora biti prilagođen njenim novim potrebama.

Uprkos tome što je veoma koristan, korektor ume da zadaje prave glavobolje pri korišćenju. Prilično je mučno kad korektorom pokušavate da sakrijete nesavršenosti, samo da biste gledali kako tone sve dublje u vaše fine linije i bore tokom dana – zbog čega bivaju sve više izražene, a baš to niste želeli. Ali ne brinite, jer niste same. Mnoge žene sa zrelom kožom bore se da pronađu korektor koji radi sa njihovom kožom, a ne protiv nje.

Međutim, uz nekoliko zanimljivih i praktičnih saveta, uspećete da prevaziđete sve najčešće probleme koje korektor zadaje zreloj koži. Ne odustajemo od korišćenja ovog čudotvornog proizvoda – samo ga pametnije biramo i prilagođavamo tenu.

Korektor za zrelu kožu – kako da ga pravilno odaberete i nanesete

Hidratacija i nega kao preduslovi

Najbolji korektori za suvu, zrelu kožu su oni koji neguju kožu dok prikrivaju nesavršenosti. Glavna karakteristika na koje treba obratiti pažnju prilikom sledeće kupovine je da korektor ima hidratantnu formulu.

Naša koža postaje tanja i manje elastična kako starimo, zbog smanjenja nivoa kolagena, što je čini sklonom dehidrataciji. Upravo ta dehidratacija doprinosi pojavljivanju dosadnih bora i finih bora iznad usana i oko očiju. Dakle, kad nanosite korektor (ili bilo koju drugu šminku), morate odabrati formule koje sadrže hidratantne sastojke koji stimulišu kolagen, kao što su: retinoidi (vitamin A), vitamin C (askorbinska kiselina), glicerin, hijaluronska kiselina, ceramidi, skvalen, mlečna kiselina, aloe vera…

Nažalost, kožna barijera ima tendenciju da slabi kako starimo. Zdrava kožna barijera deluje kao prepreka koja zadržava vlagu u najudaljenijim slojevima kože dok odbija iritacije, bakterije i zagađivače. Nažalost, kako ova barijera u toku godina postaje slabija, to može dovesti do dehidrirane i ranjive kože. Međutim, možete ojačati kožnu barijeru čak i ako ne možete da vratite vreme unazad. Kada se na to fokusirate, sva šminka na vašem licu će lepše izgledati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INGRID RUTSCH (@ingridrutsch)

Kremasti i tečni korektori za zrelu kožu imaju prednost

Čak i ako su puder i čvrsti korektori činili čuda u prošlosti, bolje je da ih zamenite kremama ili tečnim korektorima kako starite. Korektori sa laganijom konzistencijom bolje deluju na zreloj koži jer su pokretljiviji i manje je verovatno da će se taložiti u nabore i bore. I dalje možete birati između sjajne ili mat završnice; samo budite sigurni da ste izabrali hidratantnu tečnu ili krem formulu.

Kako naneti korektor na zrelu kožu

Za zrelu kožu nije važan samo tip korektora koji koristite; već je bitan i način na koji ga nanosite. Jedna od najčešćih grešaka koje žene prave kada koriste korektor je to što ga stavljaju ispod linije trepavica u ​​V-oblik. To može naglasiti linije i bore i učiniti da oči izgledaju manje, posebno kako dan odmiče i koža postaje suva, a konstantno kretanje mišića ispod oka znači da se šminka pomera.

Da biste izbegli ovu previše čestu grešku, isprobajte tehniku za stvaranje „baby efekta”. Nanesite korektor ispod unutrašnjeg ugla oka – tapkajući kožu koja se ne pomera kad se smejete. Zatim utapkajte korektor dok unutrašnji ugao oka ne bude vidljivo posvetljen.

Za zaokruženi makeup lookispod očiju bi trebalo da koristite puder za fiksiranje, lagano ga nanoseći. Puder treba da bude providan i neopterećujuć. Takođe je najbolje pronaći onaj sa svetlosnim reflektujućim pigmentima koji daju sjaj, kako bi se sprečio izgled suvog praha.

Pročitajte i ovo: Greške u nanošenju karmina koje dodatno ističu bore oko usana

Naslovna fotografija: instagram.com/ingridrutsch

Božica Luković