easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja marta

Proleće nam se smeši, a samim tim dobijamo dodatnu inspiraciju da posetimo raznorazne manifestacije koje nas ovog meseca očekuju u Beogradu. Pozorišne i bioskopske premijere, izložbe, koncerti i druga dešavanja su tu da nas oplemene i zabave, i mi vam iz tog razloga predstavljamo…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za mart

Pozorište

2. i 19. mart – Mali bračni zločini (Narodno pozorište u Beogradu, scena “Raša Plaović”, 20.30č): Čovek dobije udarac u glavu i nađe se u situaciji da je u svom stanu sa ženom, svojom suprugom, koju ne poznaje. Njegova zbunjenost je posledica amnezije – ili smo mi makar ubeđeni da je to tako, jer Šmit u rukavu čuva više iznenadnih obrta. U više navrata se ispostavlja da likovi u drami nisu ono što smo mi mislili. Suprotno od uobičajenih stereotipa vezanih za polove, ni jednom od njih nisu strane grubosti i kriminalni impulsi. Bračni odnosi su centralna tema u ovoj igri svetlosti i tame, gde se smirenost smenjuje nasiljem, ljubaznost brutalnošću, a mirnoća iznenadnom akcijom, pisao je o predstavi Gilles Costaz za Magazine Littéraire. Igraju: Nela Mihailović i Boris Pingović.

8. mart – Koferče (Opera i teatar Madlenianum, Velika scena, 19.30č): Komad popularnog ruskog autora Jurija Poljakova, u režiji Olje Đorđević se bavi večnom temom: vlast i mali čovek. U središtu pažnje je Mihail Stražarenko, nezadovoljan svojom pozicijom u društvu, nezadovoljan ženom i detetom, jednog dana odlučuje da kaže „ne” tom svetu koji ga guši ali, kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno isplaniran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija. Igraju: Marko Gvero, Gorica Popović, Jelena Ćuruvija Đurica, Petar Mihailović, Vanja Nenadić i dr.

Izložbe (galerije)

Excess/Višak (Galerija Drina): Na samostalnoj izložbi umetnice Mine Radović prikazane su slike iz najnovije produkcije velikog, srednjeg i manjeg formata u tehnici ulja na platnu, nastale u periodu 2022-2023. godine. “Novi ciklus slika je nastao kao prirodno ishodište njenog dugogodišnjeg istraživanja i centra njene umetničke preokupacije. Novi opus je centriran oko teme kože, pri čemu je njen višak u fokusu. Mina Radović nastoji da višak kože ne odbacuje, čime se direktno suprotstavlja industriji lepote i kultu mladosti. Naprotiv, njoj višak kože i njene odlike – izboranost, smežuranost, mekoća – postaju izvor kreativnog naboja i sredstvo kojim oblikuje formu”, piše Nataša Radojević, kustos izložbe. Izložba je otvorena do 23. aprila.

Frljanje jezikom (Galerija Remont): Izložba je tematski usmerena na jezik, terminologiju, funkcije teksta, komunikaciju u oblasti (lokalne) savremene umetnosti i. Obuhvata radove petnaest autora koji su odabrani putem otvorenog konkursa. Radovi su realizovani u različitim medijima i svi apostrofiraju i problematizuju pojedine od specifičnih aspekata ove teme, koja će tokom dva meseca trajanja izložbe biti tretirana i kroz posebno organizovane javne događaje. Izložba je otvorena do 31. marta.

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Izložbe (muzeji)

Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996) (Muzej Vuka i Dositeja): Autori izložbe su, pre svega, imali u vidu istorijsko vreme i okolnosti u kojima su na svojstven način, Popović – vizuelnim izrazom, a Mihiz – pisanom rečju, obeležili izuzetno stvaralaštvo i dragoceno prijateljstvo. Pre sedam decenija otvaranjem izložbe slika Selo Nepričava predstavljeni su radovi mladog slikara Miće Popovića. Bila je to prva gostujuća izložba u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, u kojem je mladi pisac, esejista i budući kritičar Mihiz, bio kustos asistent. Mihiz, koji je, tom prilikom, za stvaralaštvo svog prijatelja i kuma, između ostalog, rekao da „Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti.“ Izložba je otvorena do 30. aprila.

Nadežda Petrović. Modernost i nacija (Narodni muzej u Beogradu): U pitanju je reprezentativna izložba na kojoj su u velikoj izložbenoj sali predstavljena dela iz sva četiri perioda Nadeždinog slikarstva koja oslikavaju Nadeždino smelo prihvatanje i razvoj kolorističkog ekspresionizma i doprinos srpskom impresionizmu. Izložba će biti otvorena do 15. aprila, a nakon toga će krenuti na višemesečno gostovanje. Najpre će biti predstavljena u Galeriji “Božidar Jakac” u Kostanjevici na Krki, a zatim u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku i u Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. U Čačku će izložba biti otvorena na dan Nadeždinog rođenja – 11. oktobra 2023. godine.

Bioskop

Ne daj bože brak (Maybe I Do): Mišel i Alen su u vezi. Odlučuju da pozovu svoje roditelje da se konačno sretnu kako bi se upoznali pre braka. Ispostavilo se da se roditelji već dobro poznaju, što dovodi do različitih mišljenja o braku. Uloge: Dajan Kiton, Ema Roberts, Luk Brejsi, Ričard Gir, Suzan Sarandon, Vilijam H. Mejsi. Film je na bioskopskom repertoaru od 2. marta.

Noćni putnici (Les Passagers de la Nuit): Pariz, 1981. U izbornoj noći duvaju vetrovi promena, a Francuzi ushićeni jurišaju na ulice, ali Elizabet ima poteškoća da podeli opšte raspoloženje optimizma. Muž ju je ostavio i tako izbezumljenoj, čini joj se da će zauvek plakati. Ali šta ako bi poslušala svoje emocije i počela da ispisuje nove životne listove? Šta ako bi napisala pismo voditeljki svog omiljenog radio programa? Ili pozvala beskućnicu u goste? Šta bi se dogodilo kada bi učinila stvari koji zapravo menjaju živote? Uloge: Šarlot Genzbur, Kvinto Rejon-Rišter, Megan Nortam, Emanuel Ber. Film je na bioskopskom repertoaru od 16. marta.

Koncerti

8, 9. i 21. mart – Crvena Jabuka (mts Dvorana, 20č): Jedan od najpoznatijih bendova sa ovih prostora, predvođen Draženom Žerićem Žerom, svim generacijama prepoznatljivim vokalom pop-rok scene, publici će, kako najavljuje, u elektrik rokenrol maniru odsvirati sve do jednog poznate hitove, među kojima su „Tugo nesrećo“; „Ima nešto od srca do srca“, „Tuga ti i ja“, „Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“. Crvena jabuka je nastala 1985. godine, čime je danas svrstana u jedan od najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

16. mart – Damir Imamović (Dom omladine Beograda, 20.30č): Tu negde, na prelasku sevdaha u bluz ili folka u soul, tradicije u futurizam, istorije u mitove i snova u maštanje Damir Imamović stvorio je svoj muzički svet. Moćan, uzbudljiv i prepun običnih ljudi koji se bore za sebe i svoju porodicu, prijatelje i zemlju na kojoj žive. Ova muzika leči i nadahnjuje, a svaki koncert je prilika da se obnovimo energetski i ljudski. Damir Imamović jedan je od najznačajnijih predstavnika sevdalijske scene Balkana.

Pročitajte i ovo: Najuzbudljiviji Pixar filmovi koje možete gledati sa celom porodicom

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.