easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja novembra

Uveliko smo ušli u jesen i uživamo u čarima koje nam pruža – da li i vi, kao mi, imate neprestanu želju da, u svakom slobodnom trenutku od obaveza, posetite pozorište, bioskop, izložbe, koncert – gde ćete se zavaliti u fotelju i odmoriti mozak ili đuskati u parteru ispred bine? I ovog meseca smo izdvojili nekolicinu zabavnih događaja uz koje se možete opustiti i oplemeniti, pa bez daljeg odlaganja – predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za novembar 2023.

Pozorište

4. i 22. novembar – Poslednjih pet godina (Opera i teatar Madlenianum, Velika scena, 19.30č): Brodvejski hit, koji je doživeo i svoju holivudsku ekranizaciju 2015. godine, kompozitora i tekstopisca Džejsona Roberta Brauna, a u režiji Roberta Boškovića, prikazuje nam ljubav, patnju, potragu za karijerom, brak i rastanak u veoma atraktivnoj muzičkoj i dramskoj formi. Veliki muzički i glumački zadaci su postavljeni pred samo dvoje glavnih aktera, uz pratnju malog igračkog ansambla i benda koji je sastavljen od šest muzičara. Igraju: Branislava Podrumac/Tatjana Dimitrijević/Irma Dragičević i Žarko Stepanov/Arsenije Tubić/Dimitrije Cincar-Kostić.

9. i 11. novembar – Lažljivi svet odraslih (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena “Olivera i Rade Marković”, 19.30č): Pratimo protagonistkinju Đovanu Tradu, od njenih 13 do 16 godina – u periodu rane adolescencije kad se telo devojčice menja u telo mlade žene, kad počinje da se menja i sve oko nje. Đovanino odrastanje je putovanje između razočaranja i potrage za nečim šta je stvarno i stabilno, nešto u šta bi verovala i na šta bi mogla da se osloni. Sve oko nje se zamagli, niko je ne čuje i sve novo što sretne na putu, na prvi pogled deluje kao nada, a uvek se pokaže da je, u stvari, novo razočaranje. Igraju: Maša Obradović, Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Jovana Šokčević, Vanja Panić, Sofija Kovačević i dr.

Izložbe (galerije)

Y SO SERIOUS? (Galerija Štab): Tina Dobrajc, Mito Gegič, Arjan Pregl i Sašo Vrabič predstavljaju deo ljubljanske likovne scene koje okuplja galerija Y. Četvoro umetnika ima potpuno drugačije poetike i pristupe, ali ono što zaista objedinjuje njihove radove je zapravo kritička, cinična i ponekad duhovita misao o aktuelnim društvenim događajima i redovno pozivanje na širok spektar umetničkih i popularnih referenci. Radovi na ovoj izložbi se razlikuju po pristupima samom mediju, građenju slike i njenoj tehnici, kao i poruci koju nose i načinu komuniciranja sa publikom, ističe kustoskinja izložbe, Ana Kršljanin. Izložba je otvorena do 14. novembra.

Glasovi u kući (galerija Atrijum, Biblioteka grada Beograda): Na izložbi umetnika Miša Filipovca predstavljeni su radovi nastali u različitim idejnim konceptima, ali sa poveznicom koja je gotovo uvek prisutna na slikama ovog autora. Reč je o motivu laneta koje se dosledno ponavlja u ciklusima slika. Priča o Bambiju je meditacija o postojanju, o nemoći o preživljavanju. Univerzalno osećanje i emocije koje svako od nas ima prema ikoničnom liku Bambija, autor vešto koristi kao medijum u aktivnom učešću i doživljaju slike, piše Nataša Ril, istoričarka umetnosti. Izložba je otvorena od 1. do 15. novembra. 

Izložbe (muzeji)

Vidi, dodirni, oseti (Muzej afričke umetnosti): Prva taktilna izložba autorke Milice Joksimov predstavlja rezultat nastojanja da dela tradicionalne umetnosti iz afričke zbirke Pečar, koja od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, postanu dostupna posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno. “Ovom izložbom sam uspela da spojim vajarstvo i konzervaciju predmeta u ovom muzeju. Stalno slušamo o tome kako ne smemo da dodirujemo predmete u muzejima, i to je, naravno, pravilo koje važi i dalje. Ali ono što smo mi uradili jeste da smo stvorili mogućnost da određene muzejske predmete sada možemo i da dodirnemo. Nadam se da ćete uspeti da vidite, opipate i doživite sve ove predmete koje smo odabrali za vas. Odabrano je 15 predmeta iz inicijalne zbirke Pečar. U pitanju je keramika i tekstil koji su na neki način “prevedeni” u reljefe, a tu su isto maske i skulpture, i četiri predmeta iz zbirke bronze. Ova izložba je nastajala četiri meseca i ne bi bila moguća bez podrške kolega i prijatelja”, izjavila je autorka. Izložba će biti otvorena do februara 2024.

Nevidljiva umetnost i Carski porcelan – povodom manifestacije Dani Ermitaža u Srbiji (Narodni muzej u Beogradu): „Nevidljiva umetnost” ostvaruje želju mnogih da dodirnu eksponate. Takav kontakt omogućava osobama sa oštećenim vidom i slepim osobama da taktilno dožive umetničke predmete, a drugim posetiocima da osete nove emocije u dodiru sa tepisima, freskama, skulpturama i bareljefima. Izložba „Carski porcelan” na svoj način priča priču o ruskoj carskoj dinastiji Romanovih. Dvorski servisi su punopravni učesnici dvorskog života i porodične svakodnevice monarha; oni su svedoci bogate istorije ruske imperije. Uz rekonstruisane servise, multimedijske tehnologije su postale važan vodič u ovom putovanju. Portreti vladara, panorame Sankt Peterburga, slike rezidencija i dvorskih trpeza, pomažu posetiocima izložbe da osete dah vremena i utope se u posebnu atmosferu Ermitaža. Izložbe u Narodnom muzeju su otvorene do 24. novembra ove godine.

Bioskop

Napoleon (Napoleon): U režiji Ridlija Skota, Napoleon je epski akcioni spektakl koji detaljno prikazuje uspone i padove legendarnog francuskog cara Napoleona Bonaparte, kog tumači dobitnik Oskara, Hoakin Finiks. Nasuprot zadivljujućoj pozadini filmskog stvaralaštva velikih razmera, film prikazuje Bonapartin nemilosrdni put do moći kroz prizmu njegovog zavisničkog, promenljivog odnosa sa svojom jedinom istinskom ljubavlju, Džozefinom, pokazujući svoje vizionarske vojne i političke taktike protiv pojedinih od najdinamičnijih bitaka ikada snimljenih. Uloge: Hoakin Finiks, Vanesa Kirbi, Tahar Rahim. Film je na bioskopskom repertoaru od 23. novembra.

Jadna stvorenja (Poor Things): Od reditelja Jorgosa Lantimosa i producentkinje Eme Stoun stiže nam neverovatna priča o fantastičnom napretku mlade žene, Bele Bakster, koju briljantni naučnik, dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Pod Baksterovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa Dankanom Vederbernom, uglađenim i razvratnim advokatom, u vrtoglavu avanturu širom kontinenata. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu. Uloge: Ema Stoun, Viljem Defo, Mark Rufalo. Film je na bioskopskom repertoaru od 25. novembra.

Koncerti

4. novembar – Kaliopi (mts Dvorana, 20č): Kaliopi nakon tri godine dolazi ponovo u grad “sa najlepšim osmehom”, kako ona kaže za Beograd. Ovo će biti njen osmi Veliki koncert u Beogradu, a drugi po redu u mts Dvorani. Kaliopi je poznata po svojim jedinstvenim interpretacijama, a publika za vreme njenih koncerata ima osećaj da je sa njom moguće dotaći nebo. Mnogi je smatraju kraljicom emocija. Njen Kofer ljubavi postaje iz godine u godini bogatiji novim pesmama koje nas očaravaju, kao što je to učinio i poslednji duet za pesmu “Znam” sa Željkom Samardžićem. Očekuje se da će nas Kaliopi i ovaj put iznenaditi još jednim nezaboravnim doživljajem i muzikom koja je, kako mnogi kažu – bezvremenska.

22. novembar – Atomsko Sklonište & prijatelji (mts Dvorana, 20č): Ovaj pažljivo pripremani, ekskluzivni koncert biće održan u čast pevača Serđa Blažića koji je kao frontmen obeležio veoma značajan period razvoja popularne grupe, od osnivanja benda 1977. do svoje prerane smrti 1987. godine. Serđo i Atomsko Sklonište su bili jedan od bitnih aktera tadašnje jugoslovenske rok scene, a Blažić je sa bendom snimio blizu 10 albuma. Nakon Serđove smrti, Atomci su nastavili dalje, vokal je preuzeo Bruno Langer, a nezaboravni Serđo se preselio u rok legendu. Uz pomoć prijatelja, Atomsko Sklonište će izvesti svoje najveće hitove, ali i drage pesme koji dugo, dugo nisu svirali. Za sada, iz benda ne otkrivaju o kojim gostima je reč, ali, kako tvrde, „ to su zasigurno najbolji vokali sa naših prostora.“ Kako dodaju, „ovo će biti jedinstvena prilika da se ovakav all stars okupi na jednom mestu“.

Pročitajte i ovo: Otvorena izložba Y SO SERIOUS? u galeriji Štab: Zavirite u stvaralaštvo četiri umetnika iz Slovenije

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović – diplomirani novinar i pop culture fanatik