Načini da kupatilo pretvorite u lični spa centar

Nema ničeg tako prijatnog i osvežavajućeg kao što je tuširanje nakon napornog dana ili znojenja posle treninga. Isto tako, relaksirajuća mirišljava kupka u kadi, uz sveće i meditativnu muziku prija više od bilo koje opuštajuće tehnike. Zbog toga bi kupatilo trebalo da bude vaš lični spa centar, u kome možete da se opustite i prepustite lekovitom dejstvu vode. To ne znači da morate nabaviti tuš-kabinu sa mlaznicama, ugraditi mini-đakuzi ili uneti bilo kakve posebne predmete i izmene – kupatilo možete oplemeniti uz malo mašte i rešenosti.

Jednostavni trikovi da vaše kupatilo postane mali spa centar

Započnite uklanjanjem svega suvišnog

U svakoj prostoriji u kući predmeti koje ne koristite imaju tendenciju da se nagomilaju i to za vrlo kratko vreme, u ogromnim količinama, čemu ne možete prestati da se čudite, kad jednom započnete sortiranje i bacanje. Zato je prvi korak u sređivanju i oplemenjivanju svakog prostora – uklanjanje suvišnog, što u kupatilu uglavnom znači detaljno pretresanje svih polica, pronalaženje praznih boca i ambalaže (pogledajte iza veš-mašine!), ali i pretresanje nesesera i ormarića sa šminkom i raznim sredstvima za negu. Na tim mestima ćete pronaći poluprazne boce sredstava za čišćenje, šminku, kreme i losione kojima je istekao rok, prazne kutijice i kesice koje ste negde gurnuli, jer su pakovanja bila suviše lepa da biste ih odmah bacili.

Budite radikalni – bacite svu šminku stariju od godinu dana, sve što niste koristili proteklih mesec dana, sve patrljke olovaka za obrve i usta koje ste mislili da možete zarezati i upotrebiti bar još nekoliko puta (a u međuvremenu ste kupili nove olovke), sve prskalice, bočice, teglice i pakovanja u kojima je ostalo malo na dnu, pa vam je bilo žao da bacite nešto što još niste potrošili, svu ambalažu proizvoda koji su vam se posebno sviđali i koju ste čuvali da biste nabavili iste takve (fotografišite ih telefonom, tako ćete ih možda stvarno i upotrebiti kada sledeći put kupujete proizvod koji vam je potreban i ne možete da prepoznate onaj koji vam se sviđao).

Ostavite na otvorenom – na lavabou, kadi, veš-mašini – samo ono što vam je svakog dana neophodno (sapun, sredstvo za kupanje, šampon, regenerator, četkica za zube i pasta, toalet papir, neseser, peškiri). Sve ostalo možete držati u ormariću ili na policama. Izložite ove potrepštine kao ukrasne predmete, a ako nemate odgovarajuće mesto za ređanje svih ostalih predmeta koji spadaju u kupatilo, možete napraviti ili nabaviti običnu stojeću ili viseću policu, za koju možete napraviti zavesicu.

Zavesa preko police može biti komad materijala koji vam se sviđa i koji će uneti posebnu atmosferu (pamučan, svileni, muslinski, čipkasti, u boji koja se slaže ili je u kontrastu sa ostalim tonovima), koju možete proštepati sa jedne strane tako da napravite mesto za uvlačenje lastiša. Tkanina će se lepo nabrati kad uvučete lastiš (uzmite komad širi od širine police), a možete je pričvrstiti običnim rajsnadlama ili ekserčićima, ako je polica drvena, a ako je metalna ili plastična, možete koristiti kukice, štipaljke, magnete… Zavesice možete postaviti i oko lavaboa, i na prozoru, ako ga imate, a istim materijalom možete pokriti i veš-mašinu.

Pročitajte i ovo: Kako je čišćenje i sređivanje povezano sa mentalnim zdravljem

Popravite ono što ne funkcioniše

Cevi moraju da budu prohodne, a slavine ne smeju da kaplju – ako nešto ne funkcioniše, postarajte se da to popravite. Zamenite slomljene pločice, učvrstite vratanca na ormariću koja padaju sa šarki – rešavanje ovih sitnih problema trenutno eliminiše okidače koji bi vas nervirali i stresirali dok ste u kupatilu.

Unesite male promene

Poput police ili zavesica za zaklanjanje postojećih, male promene u prostoru mogu značajno osvežiti vaše kupatilo. Možda da uparite boju peškira sa bojom kutije za sapun i čaše za četkice i pastu, ili farbanje metalnog ili drvenog dela, ili unošenje biljke (ili sve to zajedno). Ako imate malo prostora u ćošku, možete postaviti luksuznu prostirku, na nju nisku stoličicu (farbanjem i lakiranjem stari tronožac ili običnu hoklicu možete pretvoriti u autentičan rustični komad), a na nju postavite saksiju (odaberite keramičku, koju možete obojiti onako kako vam odgovara, možda čak i u zlatno) sa biljkom kojoj nisu potrebani posebni uslovi za opstanak.

Dodajte malo luksuza

Takođe, možete ubaciti rustične ili elegantne korpe za veš ili za skladištenje, uramljene umetničke slike (reprodukcije ili fotografije) malog formata, male skulpture i luksuzne ukrasne predmete, za oplemenjivanje prostora. Ako je u planu preuređenje i ako vam budžet dozvoljava, uložite u podno grejanje, grejne šipke za peškire, luksuznu keramiku, tuš odvojen od kade, dupli umivaonik i uredite kupatilo u japanskom stilu, sa trščanim paravanima i podnim prostirkama, za vrhunski spa osećaj.

Ukoliko nemate u planu nikakav dodatni trošak, i dalje možete oplemeniti kupatilo, tako da deluje luksuzno i svetski. Kada su u pitanju materijali, manje može biti više – važno je da se pridržavate samo dva materijala – jedan može biti drvo, a drugi kamen, da biste stvorili osećaj kao da ste u spa centru. Kamen može zameniti pločice ili jednostavno možete preko njih zidove do polovine obložiti kamenom, što će stvoriti sasvim novu atmosferu i energiju u vašem kupatilu. Krupan kamen će učiniti da vaše kupatilo deluje luksuzno, a na kadu i umivaonik možete postaviti atraktivna pakovanja soli za kupanje u staklenim bocama i sveće u boji.

Osvetljenje je možda najvažnije za opuštajuće okruženje i dimeri ugrađeni u zidove mogu biti sjajno rešenje, ali sa svećama nikada ne možete pogrešiti – one daju toplo, treperavo i živo osvetljenje, stvarajući magičnu i romantičnu atmosferu u kojoj ćete uživati.

Privatnost je ključna

Ako imate prozor u kupatilu, verovatno stalno držite spuštenu roletnu i oklevate da otvorite prozor, jer ne želite da u komšiluk dopiru zvuci iz vašeg kupatila i ne želite da vas neko vidi kako ulazite pod tuš. Pitanje prozora možete rešiti postavljanjem prozračne zavese u okvir prozora (i korišćenjem istog materijala za još neki detalj u kupatilu), koja će vam obezbediti privatnost uz prijatno difuzno osvetljenje.

Pročitajte i ovo: Energija kristala – zašto u svom domu treba da imate žad

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.