Energija kristala – zašto u svom domu treba da imate žad

Žad je divan poludragi kamen i feng šui praksa ga visoko ceni, jer simbolizuje nežnost, spokoj, harmoniju i ravnotežu, unosi dobru energiju u vaš dom i vaš život. Pored toga, žad ima i druge kvalitete i pripisuju mu se isceliteljska svojsta – snaga, sreća i dobro zdravlje su sa vama, kada u svom domu imate ovaj čudesni kristal. Žad je, takođe, predmet lepote i plemenitosti i možete ga kupiti sami sebi (to nije loš feng šui) i nositi ga kao komad nakita.

Žad i njegovi kvaliteti

Najcenjeniji je zeleni žad, koji se naziva još i „carski žad) i jedan je od najomiljenijih materijala za rezbarije i izradu ukrasnih (simboličnih) figura, koje se koriste u feng šui praksi. Takođe je veoma omiljen i kao nakit i može se nositi kao kamen u prstenu, ili u niski oko vrata, sam, ili kombinovan sa drugim kristalima.

Pored zelenog, ima mnogo drugih vrsta žada, u drugim bojama – ima ga u nijansama tamnozelene, providne lavande, kremasto-bele i narandžasto-crvene, smeđe, zeleno-plave… Svaka vrsta i boja ima posebno značenje i simboliku.

Žad je vekovima cenjen širom istočne Azije i jedan je od najstarije sakupljenog i sačuvanog poludragog kamenja. Njegova lepota je u tamnom sjaju, a mnogi njegov kvalitet opisuju kao „masnu glatkost“. Jedan od pokazatelja kvaliteta je zvuk koji žad proizvodi kada ga kucnete – prosto zvoni, a viši ton znači da je kamen kvalitetniji i vredniji. Baoding kineske kugle za relaksaciju (dve kugle, koje zvone dok ih pokrećete u šaci) se proizvode uglavnom od metala, ali i od kamena i žada. Kuglice od žada koriste se za relaksacionu masažu, a u poslednje vreme su popularni masažeri za lice i relaks setovi, od različitih kristala, najčešće od rozenkvarca i žada.

Ređi primerci žada duboke zelene boje (boje spanaća) pomešane sa belinama poput oblaka, podsećaju na prirodu na tradicionalnim kineskim slikama. Kada se uzme u ruku prvi put, žad najboljeg kvaliteta je hladan na dodir – čak ledeno hladan, kao komad leda.

Lekovita svojstva žada

U Kini, žad se smatra živim kamenom. On pripada zemlji, ali njegov sjaj je poput sunčeve svetlosti na površini duboke vode. Žad povezuje zemlju i nebo, svetovno i onostrano, komunicira sa dušama pokojnika pomažući im da nađu mir, dok je istovremeno prožet čijem, životnom snagom koja teče kroz sva živa bića. Veruje se da žad ima lekovita svojstva koja pomažu u ravnoteži telesnih tečnosti i uklanjanju toksina iz organizma, odnosno, podstiče rad organa za filtriranje tela, kao što su bubrezi, bešika, slezina i nadbubrežna žlezda. Njegova svojstva utiču na održavanje gustine kostiju i regeneraciju ćelija – infekcije brže prolaze, a rane zarastaju bez komplikacija. Takođe, njegov uticaj je blagotvoran za libido i plodnost i pomaže ženama pri porođaju. Tradicionalna kineska medicina, kao i praktičari alternativne medicine, koriste valjke od žada ili ravni kamen u tehnikama akupresure i masaže.

Pročitajte i ovo: Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Žad i značenje boja

Boje žada su povezane sa taoističkim kosmološkim sistemom i smatra se da lakši i providniji žad ima mekšu, jin energiju. Za tamnije zelene i neprozirnije vrste žada smatra se da imaju moćniju, težu i jaču jang energiju. Na primer, naše vene koje dublje ispod kože izgledaju kao zmajsko-zelene žile, nose jang energiju i predstavljaju sposobnost prevazilaženja nevolja i stvaranja boljeg života.

Boje žada povezane su i sa sistemom od pet elemenata, koji se koristi u feng šui praksi – zeleni žad simbolizuje blagostanje i dugovečnost, zelena je povezana sa elementom drveta. Crveni žad simbolizuje ljubav i radost i povezan je sa elementom vatre, dok beli dnosi smirenje i jasnu svrhu i povezan je sa metalom. Kombinacija više boja u komadu žada povećava njegovu vrednost – figure izrezbarene od kamena u tri boje (zelene, crvene i bele), simbolizuju bogove sreće, bogatstva i dugovečnosti.

Zeleni žad je najkvalitetniji i nalazi se u nijansama od skoro providnog, preko smaragdnog, do tamnozelenog i neprovidnog. Najvrednija vrsta zelenog žada je poznata kao „carski žad“.

Beli žad se, takođe, naziva i „sneg u mahovini“ i karakteriše ga providna bela, sa svetlo zelenim žilama i mrljama.

Žuti ili „žad jabuke“ je intenzivno žućkasto-zelene boje i predstavlja zdravlje i izobilje, a onaj u boji lavande je visoko cenjen i naziva se još i „jorgovan žad“, varirajući od bledo ljubičaste do duboke boje šljive. Ovaj poludragi kamen može se naći i u crvenoj, narandžastoj, braon, sivoj i crnoj boji, koje su ređe i manje se upotrebljavaju.

Vrste žada

Ovaj poludragi kamen dolazi od dve vrste kristala – nefrita i žadeita. Nefrit se nalazi u srednje do tamnozelenoj, ređe u narandžastoj i beloj boji i to je najčešći (i manje vredan) oblik žada.

Žadeit je cenjen zbog svog providnog kvaliteta i dolazi u mnogim nijansama zelene, čak i u veoma traženoj boji lavande. Najređi primerci žadeita su opisani kao „mahovina upletena u sneg koji se topi“.

Kristalna struktura je ono što razlikuje nefrit i žadeit – nefrit se sastoji od fibroznog krisatala koji se spajaju u matiranu teksturu, dok žadeit obuhvata znaste kristale koji su gusto zbijeni. Nefrit je izdržljiviji i zato se često koristi za rezbarenje i pravljenje ukrasnih predmeta, dok se za nakit i intarzije koristi žadeit, koji ima gušću strukturu i visok sjaj, i uklapa se u složene šare i delikatan dizajn.

Žad pobljšava feng šui

Možete postaviti komade žada u svom domu, da poboljšate feng šui, ili uravnotežite energiju. Postoji mnogo načina da unesete žad u svoj prostor – ukrasni komadi, figurice, predmeti, rezbarije. Predmeti od žada osnažuju či, životnu energiju koja se nalazi svuda oko nas i u nama. Ako imate komad žada, nosite ga, ili ga izložite – nemojte ga držati u fioci, jer on je živ i ako se ne koristi, postaće beživotan i lomljiv.

Pročitajte i ovo: Feng Shui principi – nova energija u novom domu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.