Slatko, a zdravo: 6 moćnih efekata meda

Med je prirodni zaslađivač koji bez mnogo razmišljanja stavljate u čaj, jer želite da dotate malo slatkoće, a da izbegnete šećer, ili ga dodajete ovsenim pahuljicama, jer volite sladak doručak.

Verovatno znate da je zdrav, pa ga zato i koristite, a da li ste znali da ovaj pčelinji proizvod ima dugu i jedinstvenu istoriju korišćenja u prirodnoj medicini, zbog svojih lekovitih efekata?

Stari Egipćani su koristili med za dezinfikovanje rana, zbog njegovih antibakterijskih svojstava, a takođe su ga koristili i u procesu balsamovanja – zapravo, Egipćani su prva poznata kultura koja se aktivno i organizovano bavila pčelarstvom.

I dok razmišljate o kupovini teglice meda direktno od pčelara, na pijaci ili po preporuci, razmotrite dodatne razloge da se potrudite da nađete kvalitetan prirodni proizvod, koji čuva sva svoja lekovita svojstva.

Prednosti meda u ishrani

Med pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Ukusan i hranljiv, med je pun polifenola, biljnog jedinjenja koje deluje kao antioksidant u telu, smanjujući rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti, a ima ulogu i u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja mozga.

Iako se uglavnom sastoji od fruktoze (voćnog šećera), ima potpuno drugačiji uticaj od onog koji ima rafinisani šećer na nivo šećera u krvi. Pri konzumiranju podiže nivo šećera (kao i sve slatko), ali zapravo igra neprocenjivu ulogu u regulisanju i stabilizaciji optimalnih nivoa šećera u krvi.

Kašičica meda u vašem čaju povećava adiponektin, hormon koji je povezan sa optimalnim nivoom šećera u krvi i deluje preventivno, smanjujući rizik od bolesti poremećaja regulacije šećera u organizmu, kao što su metabolički sindrom i dijabetes.

Pomaže u zarastanju rana

Sledeći put kad se povredite, ili vam dete dođe ranajvih kolena, postupite kao drevni Egipćani – nakon čišćenja, namažite povredu medom i prekrijte gazom, koristeći ga kao melem za zarastanje rana. Istraživanja takođe ukazuju na lekovito dejstvo meda u zarastanju opekotina ili inficiranih postoperativnih rana.

Ukoliko imate ekceme, psorijazu ili druga stanja kože, pokušajte da ih neko vreme tretirate medom, umesto medicinskim sredstvima sa kortikosteroidima i pratite dejstvo ovog umirujućeg tretmana. Njegova efikasnost vas može iznenaditi!

Pročitajte i ovo: Salata od lubenice – letnje osveženje za um i telo

Med pomaže kod kašlja

Umesto sirupa za kašalj, skuvajte čaj od bosiljka, korena omana ili obične nane i zasladite ga kašikom meda, ili prosto pojedite kašičicu meda tri puta dnevno, kao što biste uzimali sirup. Istraživanja tvrde da je ovaj tretman efikasniji od drugih lekova protiv kašlja. Istovremeno, njegovo dejstvo poboljšava imuni sistem, podržavajući vaš organizam u borbi protiv virusa i bakterija.

Može poboljšati zdravlje srca

Navika korišćenja meda na dnevnom nivou, deluje blagotvorno na rad srca, jer štiti zdrave ćelije i snižava krvni pritisak. Propolis, koji se nalazi u medu povćeva nivo zdravih masti u organizmu i ima zaštitne efekte za vaše srce, krvne sudove i ukupno zdravlje.

Smanjuje stres i promoviše mentalno blagostanje

Konzumiranje meda smanjuje simptome povezane sa depresijom, anksioznošću i stresom, a takođe poboljšava pamćenje i koncentraciju. Med je dobar za vaše mentalno zdravlje i kognitivne funkcije, jednako koliko je i ukusan u vašem slatkom obroku ili čaju.

Med se jednostavno koristi

Možete ga dodati smutiju, grčkom jogurtu, čaju, ovsenim pahuljicama i voćnim salatama, a mnogi gurmanski recepti sadrže med kao specijalni sastojak za prelive za razne vrste mesa. A možete ga koristiti i na najednostavniji način, kao jutarnji ritual – pre nego što popijete kafu, uzmite kašičicu meda i veliku čašu vode. Time obezebeđujete i povoljne efekte meda i hidrataciju i oblaganje želuca, tako da prvu jutranju kafu nećete piti na prazan stomak.

Kako god ga korstili, med možete uključiti u svoju ishranu na mnogo načina, ali kao i sve drugo (a naročito šećere) konzumirajte ga umereno.

Upotreba meda se ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana, kao ni osobama koje su alergične na ovaj proizvod, ali u suštini, sa medom možete postupati kao i sa drugim šećerima.

Prema nekim izvorima, preporučena dnevna količina šećera je 24 grama, uključujući i šećere iz voća i meda. Drugi se slažu da je preporučena dnevna količina meda, koji sadrži voćni šećer, za odraslu osobu između 60 i sto grama, odnosno, da možete konzumirati gram meda na kilogram telesne težine.

Naravno, pritom treba da vodite računa o drugim izvorima šećera, odnosno, konzumiranju voća i da svakako izbegnete unos rafinisanog šećera.

Prateći logiku zlatne sredine – prave mere umerenosti – to znači da će kašičica meda koju ujutru uzmete sa vodom ili dodate vašem jutarnjem napitku, doručku ili gurmanskom specijalitetu, biti dovoljna za sve lekovite i zaštitne efekte ovog prirodnog proizvoda.

Pročitajte i ovo: Koliko su pistaći zdravi? Sve prednosti i mane ove ukusne grickalice

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević