Energija mesečevih mena i kako da se uskladite sa njom

Astrolozi smatraju da mesečeve mene snažno utiču na naše raspoloženje i nivoe energije i da nas usklađivanje sa lunarnim ciklusom može osnažiti u svakodnevnom životu. Možda i sami primećujete uticaj punog Meseca, ali svaka njegova četvrt povezana je sa vašom mentalnom i fizičkom energijom – samo treba da obratite pažnju, da biste to prepoznali.

Mesečeva energija predstavlja naše emocionalno biće, intuiciju i žensku energiju, a lunarni ciklus je direktno povezan za ženskim ciklusom – oba imaju 28 dana i u svakoj kalendarskoj godini ih ima 13.

Šta su Mesečeve mene i kakvu energiju donose

Mesečeve mene i faze

Četiri mesečeve mene odvijaju se u osam uzastopnih faza, mada uglavnom obraćamo pažnju na mlad i pun Mesec. Svaka faza ima drugačiji efekat na naše emocije i raspoloženje, a svaki ciklus počinje u sazvežđu jednog od astroloških arhetipova, koji određuje preovlađujuću energiju.

Lunarni ciklus počinje sa mladim Mesecom, kada je on u liniji sa Suncem. Na polovini ciklusa je pun Mesec, suprotstavljen Suncu, a četvrtina kada je Mesec pod kvadratinim uglom od 90 stepeni u odnosu na Sunce.

Mlad Mesec

Kada su Sunce i Mesec na istoj strani Zemlje, na nebu se pojavljuje mlad Mesec, koji je zasenčen i zatamnjen, odajući tek jednu tanku „krišku“, koja u rastu ka polumesecu postaje sve deblja. Astrološki, on predstavlja novi početak, ali i povratak – vreme kada možete povratiti snagu, razmotriti svoje namere za naredni ciklus i početi iznova. Obratite pažnju na misli koje mogu izroniti iz dubine podsvesti, jer su one ključevi za usmeravanje pažnje u narednih 28 dana. Vođenje dnevnika i meditacija mogu povećati svest o tome šta zaista želite.

Rastući polumesec

Polumesec otkriva srp svetlosti, inspirišući nas da razvijemo svoje namere, nade i želje, na putu ka prvoj četvrtini i predstavlja energiju trenja i otpora, koja se manifestuju kroz izazove.

Prva četvrtina

Prva četvrt je tačka u kojoj Mesec dostiže prvu četvrtinu, nedelju dana nakon mladog Meseca – vreme je da svoje misli iz faze mladog Meseca sprovedete u delo i da se malo više udubite u ono što želite, kako biste otkrili da li se krećete u dobrom pravcu i šta vas sputava (sumnje, strahovi, izbegavanje, odlaganje). Ako vam strah stoji na putu, vreme je da izađete iz svoje zone komfora i suočite se sa njim.

Rastući Mesec

Rastući Mesec je prelazak iz druge mesečeve mene ka punom Mesecu – vreme prilagođavanja, preceiziranja i podešavanja navigacije ka svojim ciljevima, dok se krećemo ka kulminaciji i srednjoj tački lunarnog ciklusa.

Pročitajte i ovo: Duhovna praksa koju svaki horoskopski znak treba da isproba u 2024. godini

Pun Mesec

Pun Mesec se dešava kada su Sunce i Mesec na suprotnim stranama Zemlje, što znači da Sunce u potpunosti osvetljava Mesec. Pošto su oni na suprotnim stranama zodijaka, vrhunac lunarnog ciklsua može doneti energiju napetosti i nelagodnosti, dok pokušavate da uspostavite ravnotežu između dve krajnosti. Kulminacija ciklusa osvetljava stvari i možete ih videti onakve kakve jesu – iako su do sada bile skrivene. Ovo je period kada informacije dolazi iz podsvesti, kao i iz spoljašnjih izvora – obratite pažnju na snove, „slučajne“ podudarnosti, kao i na sve što čujete ili čitate, a što vam „zagolica“ svest. Zastanite i sagledajte dublje značenje i širu sliku – pun Mesec može biti vreme da se oslobodite onoga što stoji na putu vašim namerama, bilo da su u pitanju pogrešna uverenja ili neke spoljašnje prepreke. Pod njegovim svetlom možete preispitati svoje namere i uskladiti ih sa novim informacijama – to je vreme oslobađanja, a često i opraštanja sebi i drugima.

Opadajući Mesec

U fazi u kojoj stižemo do četvrte mesečve mene, poslednje četvrti, svetlost punog Meseca lagano opada i energija se menja. Ovo je vreme da usporite, odmorite i posvetite svom unturašnjem miru i udobnosti.

Poslednja četvrt

Kako se pun Mesec smanjuje, raste potreba za rasterećenjem – ciklus se bliži kraju i važno je da dozvolite sebi da se oslobodite svake ljutnje i besa. Ovo je vreme da raščistite sve što ne funkcioniše, stvarajući prostor za ono što je pred vama – idealan trenutak fizičko i energetsko čišćenje životnog prostora. Iskoristite poslednju četvrt svakog meseca da bacite pokvarene i dotrajale stvari ili da nekome date ono što ne koristite (sigurno ćete uvek naći nešto), napravite detaljnije čišćenje, posle koga možete izvesti energetsko čišćenje uz pomoć tamjana, žalfije ili palo santo štapića. Dok se bavite čišćenjem prostora, osetite povezanost i simboliku – sa svakom stavri koju dovedete u red oko sebe, osećate više sabranosti, jasnoće i zadovoljstva. Poslednja četvrt mesečeve mene je vreme da se mentalna energija pretvori u fizičku – koja se zauzvrat transformiše u mentalnu i donosi osnaženje.

Opadajući polumesec

Srp sa leve strane predstavlja poslednju, osmu fazu u kojoj Mesečeve mene završavaju ciklus. Kako poslednji osvetljeni deo Meseca polako nestaje, krećući se ka tamnom mladom Mesecu, počinje vreme preispitivanja. Možete razmišljati o periodu za vama i o tome šta ste mogli da uradite drugačije, ali u ovoj fazi dozvolite sebi da se opustite i prihvatite kraj ciklusa. Jer, novi je pred vama!

Mesečeve mene i lunarni rituali

Mesečeve mene možete obeležiti i propratiti kroz razne rituale manifestovanja – sve od zapisivanja želja do upotrebe kristala – ali vođenje dnevnika je tehnika koja se preporučuje. Dnevno beleženje i praćenje svojih misli i osećanja dobro je za vaše mentalno zdravlje, omogućava vam da prostor za razmišljanje, kanalisanje osećanja i artikulisanje želja i namera. Na kraju svakog meseca možete prelistati dnevnik i pratiti svoja razmišljanja, emocije i oscilacije kroz mesečeve mene, kako biste stekli uvide koji će vam pomoći da se u narednom lunarnom ciklusu bolje uskladite i usmerite ka onome što želite da manifestujete.

Pročitajte i ovo: 5 rituala za privlačenje sreće i uspeha u 2024. godini

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević