Najveći mit u trudnoći: Nastavi da radiš isto što si i ranije radila

Umerenim vežbama u trudnoći možemo da pomognemo sebi u prevenciji bola u sakroilijačnom zglobu i bola pubične simfize. Trudnice koje su bile aktivne tokom trudnoće imaju za trećinu manji rizik od gestacijskog dijabetesa, lakši porodjaj i sveukupno bolje raspoloženje.

Mnogo puta smo čuli kako nijedna trudnoća nije ista i ne postoje dve iste žene, te je nezahvalno davati univerzalne savete kada je u pitanju vežbanje u trudnoći. Medjutim, svaka od nas je čula barem jednom savet da nastavimo da radimo u trudnoći sve normalno kao i do sada, ukoliko nam je trudnoća uredna, podrazumeva se. Medjutim, taj naizgled prilagodjeni savet ne samo da je beskoristan već je potencijalno i opasan.

Možemo trudnice da podelimo u dve kategorije, one koje nisu bile aktivne pre trudnoće i drugu kategoriju žena koje su aktivno trenirale nešto. Savet “radi sve isto kao i do sada” ne bi bio dobar ni za jednu ni za drugi grupu, a evo i zašto:

Žena koja nije trenirala pre trudnoće može početi sa vežbanjem i na bezbedan način poboljšati svoje fizičko stanje, sprečiti potencijalne tegobe, umanjiti oscilacije raspoloženja usled naleta hormona i generalno imati mnogo benefita, kako za sebe, tako i za bebu. Za nju je veoma korisno da promeni svoje navike i bude aktivnija, prilagodjeno svom stanju i potrebama.

Sa druge strane, žena koja je pre trudnoće aktivno trenirala, često je navikla da na treninzima pomera svoje granice kako bi postigla cilj. Trudnoća nije vreme za postizanje vrhunskih rezultata, imajte to na umu. Nije sve bezbedno da se nastavi da se radi u trudnoći. Kratkoročni fitnes ciljevi nisu vredni dugotrajnih posledica. Pre svega je potrebno da naučimo da slušamo svoje telo i da razumemo šta nam govori, da ga poštujemo i prihvatimo nivoe umora i modifikujemo svoj trening u skladu sa tim. Nekim ljudima pada teško da smanje tempo. Skloni smo da trenutno stanje doživljavamo kao nešto trajno i veoma je važno da osvestimo da je trudnoća samo period koji će proći, da imamo razumevanja i pametno vežbamo, kako bi i oporavak bio lakši i brži.

Postoje slučajevi kada je vežbanje kontraindikovano, kao što su problemi sa grlićem materice, abrupcija posteljice, prethodni prevremeni porodjaj, stalno krvarenje, usporeno napredovanje ploda i preeklampsija, te je dobro pratiti krvni pritisak i ne trenirati onda kada je povišen.

Ako lekar koji vodi trudnoću odobri nežne aktivnosti, moguće je i preporučuje se raditi na pokretljivosti, dubokom disanju i posturi.

Takodje, postoje i aktivnosti koje same po sebi nisu preporučljive da se rade u trudnoći, ma koliko da je žena utrenirana. To su, pre svega, kontaktni sportovi, kao i oni gde je povećan rizik od traume. Aktivnosti poput klizanja, vožnje rolera i zimskih sportova se ne preporučuju zbog rizika od padova. U vožnji biciklom možete slobodno uživati, tako što ćete ga zameni sobnim biciklom.

Kako početi?

Trudnice koje ranije nisu trenirale mogu početi sa vežbanjem u trajanju od 10 minuta, niskog intenziteta, sa pauzama od po 10 minuta i tokom naredne 2 do 4 nedelje pojačavati intenzitet za 50% a trajanje treninga na 30-45 minuta. Na taj način može se bezbedno poboljšajti aerobni kapacitet i efikasno vežbati tokom trudnoće.

Tokom sva tri trimestra dešavaju nam se različite promene u telu i važno je da prilagodimo svoje aktivnosti. U prvom trimestru mnoge od nas se susreću sa mučninama i povećanim umorom. Neka vas ne grize savest ako preskočite trening da biste spavali. Telu je potreban i odmor i prilagodjavanje na drugo stanje. Mnogim ženama je drugi trimestar znatno lakši, ponovo imamo više energije, a stomak još uvek nije veliki i možemo da izvedemo razne pokrete. Tokom trećeg trimestra pratimo rastuće posturalne promene i prilagodjavamo vežbe.

Kada osetimo povećan pritisak ili težinu u karličnom dnu tokom ili posle vežbanja vreme je da smanjimo intenzitet treninga. Ukoliko osetimo povećan pritisak u stomaku ili pojavu dijastaze modifikovaćemo vežbu i položaj tela u kome se ovo javlja. Izbegavamo vežbanje na visokim temperaturama, većim nadmorskim visinama, vodimo računa da unosimo dosta tečnosti i da se tokom vežbanja osećamo prijatno.

Naslovna fotografija: pexels.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju. 🙂