Najpoznatije muze slavnih modnih kreatora – zaslužne za oblikovanje istorije mode

Modni dizajneri i njihove muze zajedno su kreirali istoriju odevanja kakvo poznajemo danas. Ženama koje su inspirisale kreatore dugujemo najznačajnije modne kolekcije ikada.

Odnosi između dizajnera i muza oblikovali su putanju njihovih budućih karijera – od kreacija Jeana Paula Gaultiera koje je nosila Madona, zbog čega su mu donele svetsku slavu, do Lily-Rose Depp u veoma poželjnim Chanel komadima, koji su je doveli do toga da bude jedna od najpoznatijih “nepo beba” na svetu.

Prijateljstva su proizvela neke od najupečatljivijih momenata popularne kulture koje i danas spominjemo. Tanka je linija između dizajnera koji bira ambasadorku svog brenda i dizajnera koji ima veoma prisan odnos sa svojom muzom; jer kreatori koriste svoje muze kao “idealne žene” koje im pomažu da se kreću kroz svoje kreativne procese. Evo najpoznatijih dizajnera i njihovih muza kroz istoriju.

Modni dizajneri i njihove muze

Hubert de Givenchy & Audrey Hepburn

Prijateljstvo koje su imali Hubert de Givenchy, osnivač luksuzne kuće Givenchy, i glumica Audrey Hepburn je možda i najslavnije u modi. Givenchy je zaslužan za dizajn i popularizaciju male crne haljine nakon što je Hepburn obukla nezaboravni komad dizajnera u njenom hit filmu Breakfast at Tiffany’s. Hepburn je navodno izjavila da su njegovi komadi „jedina odeća u kojoj se oseća potpuno svoja“, dodajući da je dizajner bio „tvorac ličnosti“.

Yves Saint Laurent & Betty Catroux

Mnoge muze su inspirisale dizajnersku viziju Saint Laurenta, ali žena koja se najviše isticala bila je manekenka Betty Catroux. Ona mu je pomogla da otvori put savremenom ženskom oblačenju, koristeći androgini pristup dizajnu u svojim kolekcijama. Duo se upoznao u noćnom klubu u Parizu tokom prvih dana Laurentove karijere u modi, a od tada su njih dvoje postali nerazdvojni tokom svog 35-godišnjeg prijateljstva.

 

Instagram에서 이 게시물 보기

 

P Johnson Femme(@pjohnsonfemme)님의 공유 게시물

Azzedine Alaïa & Grace Jones

Dizajner Azzedine Alaïa je bio pionir revolucionarne “haljine sa zavojima” koja je zauvek oblikovala modni pejzaž. Sa legendarnim dizajnerom dolazi i kultna muza – Grace Jones. Duo je brzo promenio percepciju javnosti o savršenoj Bond devojci kada je Alaïa obukao Jones u filmu A View To A Kill iz 1985. godine.

Jean Paul Gaultier & Madonna

Madonnin špicasti grudnjak iz 1990. godine demonstrira njenu smelu ličnost, a Jean Paul Gaultier može da joj zahvali što ga je dovela do statusa ikone u svetu mode. Njena turneja Blonde Ambition sastojala se od autfita koje je dizajnirao Gaultier, što je takođe pomoglo u pokretanju njegove karijere. Nakon 30 godina prijateljstva, duo je zajedno prisustvovao Met Gali 2018 gde je Madonna nosila jedan od Gaultierovih komada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by amfAR (@amfar)

Bob Mackie & Cher

Jedna od najkontroverznijih, ali kultnih haljina u istoriji, jeste prozirna kreacija sa perlama koju je dizajnirao Bob Mackie, a Cher nosila na Met Gali 1974. Duo je nastavio da izaziva senzaciju sa istaknutim komadima tokom trajanja serije The Sonny and Cher Show, gde je Cher često nosila kreacije koji su bile simbol njene ličnosti i Mackijeve dizajnerske vizije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bob Mackie (@bobmackie)

Roy Halston & Liza Minnelli

Nakon što je Netflix objavio seriju Halston koja prikazuje život i nasleđe dizajnera Roya Halstona, mnogi su postali fascinirani njegovim kultnim prijateljstvom sa Lizom Minnelli, koje je trajalo veći deo njegove karijere – sve do njegove smrti 1990. Duo je posećivao Studio 54 tokom 70-ih, a njihovo druženje je u velikoj meri doprinelo modi disko ere tih godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HALSTON (@halston)

Karl Lagerfeld & Lily-Rose Depp

Prateći korake svoje majke Vanesse Paradis, Lily-Rose Depp je debitovala na pisti za Chanel uz pomoć svog dragog prijatelja Karla Lagerfelda. Njih dvoje su imali prilično nekonvencionalno prijateljstvo gde je Lagerfeld delovao kao mentor mladoj manekenki dok se probijala kroz svet mode. Depp je 2020. objavila retku sliku nje i dizajnera na Instagram priču sa natpisom: “Srećan rođendan, Karl. Nedostaješ nam i danas mnogo mislim na tebe“.

Pročitajte i ovo: SARAH JESSICA PARKER: ODEVNE KOMBINACIJE KOJE SU JE UČINILE IKONOM STILA

Naslovna fotografija: instagram.com/bobmackie

Božica Luković