Najbolje godine za najbolji seks

Ako niste verovali da sa godinama možete imati sve bolji seks – čak i sa istim partnerom – verovatno ste prijatno iznenađeni sopstvenim iskustom. Žene razgovaraju među sobom, a naučna istraživanja potvrđuju subjektivne doživljaje – najbolje godine za seks dolaze posle 35. Što su bliže srednjim godinama, žene su više zainteresovane za seks, više u njemu uživaju i češće doživljavaju snažnije orgazme.

Zašto su četrdesete najbolje godine za seks

Kad prebacite trideset petu, već ste prevalili polovinu četvrte decenije, mada nije popularno tako razmišljati. Radije verujete da ste i dalje u tridesetim, što generalno znači nekoliko godina plus ili minus (uglavnom plus). Iako je četrdeseta (i ulazak u petu deceniju) zabrinjavajuće blizu, osećate se bolje nego ikad – na vrhuncu mladosti i snage, zapravo. U to doba počinjete da shvatate da ni sa 40 nećete biti stari – zapravo, što ste stariji, mladost se sve više produžava. Tek kad počnete da osećate hormonske oscilacije i promene koje se dešavaju u perimenopauzi (i mogu da potraju vrlo, vrlo dugo), osećate objektivni ugriz zuba vremena, ali isto tako shvatate i snagu subjektivnog stanja svesti i vitalnosti. Savremena kultura je tek sa početkom 21. veka počela da se opire mitu mladosti i da ceni zrelost, telesnu i mentanlu i promoviše njene dobrobiti.

A ta zrelost svom snagom nastupa posle trideset pete (i može da potraje vrlo, vrlo dugo) obeležavajući vaše srednje godine kao najbolje godine – za uživanje u životu. Sa zrelošću, imate za sobom neka važna dostignuća koja ste jurili i dostizali snagom mladosti, imate pristup delovima sebe koje niste imali vremena da razvijate dok ste jurili za ciljevima i mnogo bolje poznajete i razumete svoje potrebe na svim nivoima – i raspolažete načinima da ih ispunite. Samouvereniji ste i opušteniji fizički, mentalno, emocionalno, psihološki i to svakako utiče na uživanje u seksu, kao i u drugim životnim radostima i izazovima.

Popularna percepcija seksa projektuje lepotu zategnutih tela isprepletenih u svim mogućim pozama, u kojima orgazmi pršte na sve strane – ali, iskustvo demantuje ovaj mit. Kao i istraživanja koja pokazuju da vrlo mali procenat mladih žena doživljava vaginalni orgazam i da se žesnko seksualno biće obično budi nešto pre tridesete – i nastavlja da se razvija i potvrđuje.

Pročitajte i ovo: 8 seks razgovora koje morate da povedete sa partnerom

Seksualno biće cveta u zrelosti

Postoji generalni osećaj neprikladnosti – četrdesete su možda najbolje godine, ali za nešto dostojanstveno, poput direktorske pozicije, ponosa svojom decom, malim i velikim maturantima, koja kreću stazom ambicije i jurnjave za postignućima, predstavljajući najbolje verzije nas samih. Otvoreno promovisati zrele godine kao najbolje godine za seks nije popularan način razmišljanja i nailazi na otpor – i u našim sopstvenim glavama. Ali kad se na njima (našim glavama) pojave sede, dolazi do izražaja i naša individulanost, kritičko razmišljanje i sposobnost da odbacimo predrasude i prihvatimo sebe. I više nismo uznemireni činjenicom da su i naši roditelji uživali u seksu u srednjim godinama – i možda još uvek uživaju.

Predrasude mladosti ustupaju mesto mudrosti zrelih godina, koja nam omogućava da se osećamo slobodnije i samouverenije nego ikada – prihvatamo svoje bore, strije, celulit, posmatramo svoja tela manje kritički, a više sa zahvalnošću, jer nam dobro služe i pružaju više zadovoljstva nego ranije. U najboljim godinama verovatno najzad imate dovoljno strpljenja, energije i volje da se posvetite svom uživanju, da se igrate i istražujete i da uživate bez stida u svemu što vam prija, ne razmišljajući kako pri tom izgledate i kakav utisak ostavljate.

Ljubav prema sebi i stavljanje sebe na prvo mesto su veštine koje sa godinama usvajate i sve bolje praktikujete, a kad jednom shvatite šta stvarno znači preuzimanje odgovornosti za svoja osećanja, svoje odluke, svoje stavove – i svoj orgazam – više vas ništa ne sprečava da se „ubacite“ u odgovarajuće rasploženje kad god imate priliku i nameru da se bavite seksom (sami ili sa partnerom, ili kombinovano), na načine koji vas najviše uzbuđuju i koji se mogu razlikovati, u zavisnosti od atmosfere i raspoloženja. A najbolje godine vam omogućavaju i taj luksuz svesnosti i samouverenosti da verbalizujete svoje potrebe i da izrazite osećanja i tražite od partnera ono što bi vam u datom trenutku, najviše prijalo.

Najbolje godine za partnersku bliskost

Ako prolazite kroz životne faze zajedno sa partnerom, možete otkriti da se i on slično oseća – ego mu je popustljiviji, strpljenje i tolerancija veći, kao i nežnost i senzibilitet. Ni on više ne žudi da se dokaže bilo kome i u stanju je da se prepusti igri, istraživanju i uživanju. Seks možda nije tako čest i strast tako eksplozivna kao ranije, ali zato traje duže, a povezanost i uživanje koje osećate su dublji i značajniji – više cenite jedno drugo i ulažete više pažnje i truda, vodite više računa o potrebama i osećanjima.

Mnoge žene prijavljuju da su pedesete njihove najbolje godine za seks, jer ih je ulazak u menopauzu oslobodio straha od neželjene trudnoće i da su tek tada prvi put iskusile potpunu opuštenost i predanost i raskošno uživanje u tempu i ritmu koji same biraju.

Dakle, ako ste ušle u svoje najbolje godine za seks (bližite se četrdesetoj), očekujte da će vam najbolje godine potrajati i služiti vas i posle pedesete – ono najbolje što upravo otkrivate, postajaće sve bolje, suptilnije i senzualnije. Vaše seksualno biće ceni i koristi vašu zrelost – a vi samo treba da sarađujete sa njim.

Pročitajte i ovo: Starije žene i mlađi muškarci – seks ili nešto više?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.