Predstavljamo vam 10 najboljih restorana na svetu u 2024, a prvi se nalazi u Evropi

Koji su najbolji restorani na svetu 2024. godine? Dugoočekivana lista najboljih restorana na svetu otkrivena je ovog meseca na glamuroznoj ceremoniji dodele nagrada, održanoj u Las Vegasu. Događaj je okupio najbolje kuvare i ikone ugostiteljske industrije na planeti.

Ovo je 22. izdanje godišnje rang liste, koje uključuje restorane sa 26 teritorija i pet kontinenata. Pogledajte listu i saznajte ko je kući odneo trofej.

Najbolji restorani na svetu 2024. godine

10. mesto: Don Julio u Buenos Ajresu

Pablo Rivero je otvorio ovaj restoran 1999, kad je bio u ranim dvadesetim godinama. Danas, porodični restoran predstavlja Argentinu na najvećim gastronomskim pozornicama sa Riverovom neuporedivom strašću za organsku poljoprivredu i lokalne proizvode. Izvršni kuvar Guido Tassi dizajnira meni „oko semena“, fokusirajući se na sezonsku dostupnost i lokalne useve, za najbolje odreske birajući samo stoku koja se hrani travom. Pored specijaliteta odrezaka, Don Julio ponosno nudi široku paletu vrhunskih vina: podrum restorana ima više od 14.000 argentinskih brendova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Don Julio (@donjulioparrilla)

9. mesto: Gaggan u Bangkoku

Indijski kuvar Gaggan Anand je u misiji da pomeri granice finog gastronomskog iskustva, nastojeći da stvori „kulinarsku avanturu čula i vožnju rolerkosterom emocija“. Jelovnik nudi jedinstvenu, progresivnu indijsku kuhinju sa francuskim, tajlandskim i japanskim uticajima. Gosti se podstiču da jedu rukama ili čak ližu tanjir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gaggan Anand (@gaggan_anand)

8. mesto: Alchemist u Kopenhagenu

Budite spremni za putovanje koje se razlikuje od bilo čega drugog što ste iskusili u restoranu. Teška bronzana vrata sa ukrasima koji podsećaju na Narniju, vode vas u misteriozni svet Alchemist restorana. Teatralno i impresivno iskustvo obedovanja koje vodi Rasmus Munk, odvija se pod kupolastim krovom sa različitim grafikama koje se menjaju u zavisnosti od jela. Munk neprimetno spaja klasične tehnike, savremena istraživanja i najbolje dostupne proizvode, što rezultira hranom prepunom raznolikih ukusa, ali i snažnim porukama o životnoj sredini i drugim važnim društvenim pitanjima.

7. mesto: Quintonil u Meksiko Sitiju

Nazvan po zelenoj biljci koja se nalazi u pojedinim jelima i pićima, Quintonil je idealan izbor za one koji traže sveže, lokalne sastojke i tradicionalne meksičke ukuse. Restoran je remek-delo kuvara Jorgea Valleja i njegove supruge Alejandre Flores, koji nude ultimativno gostoprimstvo. Na sezonskom degustacionom meniju nalaze se kreativna jela meksičke kuhinje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Quintonil (@rest_quintonil)

6. mesto: Atomix u Njujorku

Ovo je najfinija korejska kuhinja: sofisticirana i ukusna hrana, sa jelima zasnovanim na tradiciji, ali različita i inovativna. Jela se isporučuju sa pažnjom posvećenom detaljima što osigurava da svaki gost odlazi zadivljen. Ellia Park, koja vodi biznis, i njen suprug, kuvar Junghyun ‘JP’ Park, organizuju vrhunsku gastronomsku manifestaciju. Uzmimo, na primer, jagnjetinu sa korejskim korenastim povrćem ili morskim krastavcem koji se servira sa škampima i jajetom preko pirinča. Svako jelo se servira u prelepoj keramici koju prati kartica sa objašnjenjima koja pruža pristupačne informacije o sastojcima, poreklu i inspiraciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by atomix (@atomixnyc)

5. mesto: Maido u Limi

Ovaj elegantni restoran, smešten u modernom kvartu Miraflores u Limi, otvorio je cenjeni kuvar Mitsuharu Micha Cumura, 2009. godine. Harizmatični Micha kombinuje japanske tehnike i peruanske sastojke u Nikkei kuhinju. Dostupni su degustacijski i a la carte meni, koji sadrži delikatese kao što su The Triple, kombinacija avokada, jaja, paradajza, i chashu (dinstanog svinjskog trbuha).

4. mesto: Diverxo u Madridu

Šef kuhinje Dabiz Muñoz opisuje svoju kuhinju kao hedonističku, kreativnu i nepredvidivu. To je upravo ono što gosti mogu da očekuju u Diverxu. Muñoz uživa u pomeranju gastronomskih granica što je više moguće. Sve u ovom restoranu je umetničko delo, od smele dekoracije do pozorišnih jela, sa jedinstvenim kombinacijama ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dabiz Muñoz (@dabizdiverxo)

3. mesto: Table by Bruno Verjus u Parizu

Ovaj restoran ima dugačak pult dizajniran kao talas koji stvara privatne kutke, plus otvorenu kuhinju. Oduševljeni gosti mogu da prate svaki gest, da vide svaki tanjir i svedoče kako Verjus servira jela. Ljubazna usluga, zapanjujuće vino i zadivljujuća hrana omogućili su da restoran uđe u top 10 na svetu.

2. mesto: Asador Etxebarri u Ahondu

Ovaj magični restoran, koji se nalazi u mirnom baskijskom selu okruženom planinama i bujnim zelenilom, priziva entuzijaste koji putuju iz celog sveta da probaju izvanredna jela koja je kreirao Viktor Arguinzoniz. Šef kuhinje naglašava prirodne ukuse i daje prioritet sastojcima kako u jelovnicima a la carte, tako i u degustacionim menijima od 14 sledova. Svaki obrok se priprema na roštilju, od inćuna i sočnih crvenih Palamos kozica do mlečnog sladoleda sa cveklom.

1. mesto: Disfrutar u Barseloni

Kuvari Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas imaju mnogo razloga za slavlje ove godine. Pored obeležavanja desetogodišnjice restorana, dobili su i vrhunska priznanja. Disfrutar je proglašen za najbolji restoran na svetu 2024. Trio takođe nosi trofej za najbolji restoran u Evropi 2024. Maštovita jela se prave sa izuzetnom tehničkom veštinom i serviraju na najrazigraniji mogući način. U ponudi su dva paralelna menija od 30 jela: Classic i The Festival. Prvi sadrži jela kao što je sipa u tajlandskom stilu sa kokosom u obliku sfere, dok se u klasičnoj opciji mogu naći čuvena slatka pančino krofna punjena kavijarom. Bez obzira na odabrani meni, jedno je sigurno: doživećete iskustvo koje ćete pamtiti celog života.

Pročitajte i ovo: Travel wish list: Hoteli koji izgledaju kao da su iz filma Wesa Andersona

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković