Simbol večnog luksuza: Priča iza najpoznatijih komada Cartier nakita

Cartier je sinonim za sofisticiranost i bezvremensku eleganciju. Najpoznatiji komadi Cartier nakita imaju bogatu istoriju i s razlogom važe za statusni simbol – mnogi komadi su zauvek postali nosivi detalji ljubitelja luksuza širom sveta. Svetski poznata Cartier LOVE kolekcija, narukvica Juste un Clou, koja se obično naziva „ekser narukvica“, kao i izvrsno izrađena kolekcija satova Panthere su samo pojedini primeri upečatljivog dizajna ove kuće.

Ovom prilikom vam predstavljamo najpoznatije komade nakita kuće Cartier, i ponešto o priči iza svakog.

Kraljevsko poreklo brenda

Cartier je osnovao Louis-Fancois Cartier davne 1847. u Parizu, a prvi butik je otvoren 12 godina kasnije, 1859. Kao juvelir evropske kraljevske porodice, Louis je kontrolu nad poslovanjem potom predao svojim sinovima. Cartier je ostao porodično preduzeće više od 100 godina, kad se kuća priklonila grupi za luksuznu robu Richemont (koja do danas poseduje i Van Cleef & Arpels i Montblanc).

Kao pionir u oblasti kvalitetnog nakita, Cartier je zaslužan za to što je postao prva kuća nakita koja je učinila muški ručni sat popularnim, prva koristivši platinu, što su dve veoma značajne prekretnice u evoluciji nakita. Danas postoji preko 200 Cartier butika u 125 zemalja (od kojih je 30 u SAD, uključujući i vodeći butik na Petoj aveniji na Menhetnu).

Najpoznatiji komadi Cartier nakita

Cartier LOVE narukvica

Prva na našoj listi je Cartier LOVE narukvica, remek-delo koje prevazilazi trendove. Postoji svojevrsna istorija i značenje iza karakterističnih motiva zavrtnja i elegantnog dizajna.

Prvobitno namenjen da ga nose muškarci i žene, Aldo Cipullo je prvi put osmislio dizajn u njujorškom studiju brenda 1969. Legenda kaže da u početku niste mogli da kupite LOVE narukvicu za sebe – morala je da vam bude poklonjena od strane partnera ili voljene osobe. Sada, naravno, svako može da kupi i nosi Cartier LOVE narukvicu, bilo direktno od brenda ili sa proverenih luksuznih platformi za preprodaju.

Narukvica dolazi u mnogim iteracijama, uključujući ružičasto zlato, onih sa dijamantskim akcentima – ali bez obzira za koji stil se odlučite, nećete pogrešiti, jer LOVE narukvica važi za jedan od najtraženijih komada nakita u svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOTO KATO (@rinkan_couto0113)

Cartier Juste un Clou narukvica

Ovu narukvicu je takođe dizajnirao Aldo Cipullo, a pojavila se sedamdesetih godina prošlog veka, sa nekonvencionalnim akcentima inspirisanim ekserom. Odmah nakon uspeha LOVE narukvice, Juste un Clou odražava dizajnerov afinitet prema hardveru, u okviru njegovog uverenja da se lepota može naći svuda – čak i u svakodnevnim predmetima kao što su navrtke, vijci i šrafovi.

Od tada, Juste un Clou je postala cela Cartier kolekcija sa različitim varijacijama stilova u prstenju, minđušama i ogrlicama.

Cartier Trinity prsten

Trinity, takođe poznat kao Trinity de Cartier, prvi put je debitovao 1924. godine – i od tada je postao simbol odnosa koji traju večnost. Sa različitim varijacijama boja i veličina koje su sada dostupne, originalni Trinity prsten je imao isprepletenu traku od belog, žutog i ružičastog zlata. Prema brendu, belo zlato simbolizuje prijateljstvo, žuto simbolizuje vernost u braku, a ružičasto pravu ljubav.

Trinity stil je evoluirao u sopstvenu kolekciju i dostupan je u narukvicama, ogrlicama sa privescima, minđušama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomo (@tomonarik2015)

Pročitajte i ovo: Naziv su dobile po slavnim damama: Torbe koje su ušle u istoriju mode

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković