9 načina da budete produktivniji nakon povratka sa odmora

Nakon povratka sa odmora, čeka nas dobro poznati scenario – pred nama je gomila prljave odeće koju treba oprati, a potom i ispeglati. Koliko god da nam je na putovanju bilo lepo i da smo se odmorili, ovakve obaveze, koje nas dočekaju odmah po povratku, utiču na pad entuzijazma čak i kod onih koji inače nemaju te faze. Bez obzira na to da li ste proveli deset dana sa porodicom na moru, produženi vikend sa partnerom ili nedelju dana kod roditelja na selu, povratak sa odmora može dovesti do pada produktivnosti.

Iako bi trebalo da ste se na odmoru opustili, podmladili i odmorili, to ne znači da ćete nužno imati snage i volje da odmah uđete u svoj standardni ritam rada i da ćete moći da završite sve što ste planirali – bilo da vas čekaju celodnevni sastanci, brdo veša ili brdo nekog drugog posla.

Ipak, povratak standardnoj rutini je moguć, i to bez mnogo izgubljenog vremena, a sve će vam delovati lakše ukoliko ovom problemu pristupite na dva načina: prvo – tako što ćete se pre odlaska pripremiti za prvi dan nakon povratka, i drugo – tako što ćete resetovati svoj um čim stignete kući.

Pročitajte i: Dominikanska Republika – idealna destinacija za porodice sklone avanturi

Pre nego što odete

Raščistite svoju listu obaveza

Završavanje nekih sitnih obaveza pre nego što krenete na put može vam pomoći da se osećate opuštenije dok ste odsutni, a takođe može mnogo da vam znači kad se vratite. Gomila veša koja će se stvoriti po povratku neće izgledati tako strašno ako uz nju ne treba da peglate i silne stvari od ranije.

Šta možete da učinite? Ove pripreme će biti drugačije za svakoga: nekim ljudima znači da ostave kuću u besprekorno čistom stanju, odgovore na sve imejlove i poslovne poruke; drugi žele da srede baštu, ispeglaju sav veš i ne ostavljaju prljave sudove u mašini. Rešavanje stavki sa vaše liste možda može učiniti da vaš dan odlaska bude užurban i mooožda malčice napet, ali vrlo često se isplati. Na kraju, sređena situacija po povratku sa odmora delovaće vam kao poklon.

Isplanirajte svoj prvi dan nakon povratka sa odmora

Pravljenje nekog ne tako striktnog plana onoga što želite da uradite po povratku može da bude od pomoći jer ćete znati šta treba da radite i pored toga što je mozak do tada bio na leru. Nemojte praviti listu koja će biti prepuna obaveza, odredite jedan ili dva prioriteta i držite se toga. Plan može da se sastoji od pranja peškira za plažu i selektovanja fotografija, ili, na primer, možete isplanirati odlazak po namirnice i obilazak roditelja i sl.

Budite fleksibilni

Koliko god da ste detaljno isplanirali putovanje, pa i vreme povratka, nemoguće je predvideti sve. Neplanirana čekanja na graničnim prelazima, iznenadni kvar ili promena plana, mogu da učine da se vratite kući nekoliko sati kasnije od onoga što ste očekivali. Zbog toga bi trebalo da u svojim rasporedima i planovima uvek ostavite prostora i za neočekivano. Budite fleksibilni i spremni da se prilagodite promenama, bilo da je to neko prijatno iznenađenje ili problem.

Povratak sa odmora

Priuštite sebi dan za adaptaciju

Povratak kući sa odmora , uz dodatnih dan ili dva pre nego što se vratite na posao, omogućiće vam da se vratite svom svakodnevnom ritmu na lagan i lagodan način. Zbog toga je savet da se sa odmora uvek vraćamo u petak (a ne u nedelju) jer ćemo tako imati vikend da se raspakujemo, operemo veš, napunimo frižider i aklimatizujemo se na naš standardni život u kući.

Zakažite obaveze u kojima uživate

Dodajte u svoj planer zadatak ili dva u kojima ćete uživati i zbog čega ćete se radovati povratku. Šta to može da bude? Odlazak na manikir sa drugaricom, u teretanu, na piće sa dragim ljudima, kupovina omiljenog časopisa… bilo šta. Uz to, obavezno ostavite i malo vremena za sebe, ako ste na odmoru bili sa mnoštvom ljudi. Razmišljajte, pravite planove i vizije za period koji je pred vama.

Nakon povratka sa odmora

Praktična strana vaše ličnosti probudiće se nakon odmora uz pomoć planova i lista, međutim, neophodno je da se pobrinete i za svoje mentalno stanje. Kada prelazite sa režima odmora na režim rada i života, postoje dva glavna izazova: ponovno fokusiranje na ciljeve povezane sa vašom dnevnom rutinom i zamena neproduktivnih emocija koje se prirodno mogu pojaviti kada se odmor završi.

Često vraćanje u uobičajeno okruženje može izazvati emocionalno resetovanje – kada se probudite u svojoj kući, u svom krevetu, vaš um se vraća na poznate obrasce i zadatke (kao što je skuvati kafu ili nahraniti mačku). Međutim, ukoliko vas povratak sa putovanja čini depresivnim i nevoljnim, ova četiri koraka će vam pomoći da se vratite sebi.

Slušajte svoje telo

Ako se još uvek oporavljate od fizičkih efekata vašeg putovanja — bilo da je uključivalo sate planinarenja ili ste izgoreli na suncu, a ono što vas čeka kod kuće predstavlja izvestan napor u tom trenutku i nikako vam se ne radi, odmorite se. Slušajte svoje telo i dajte prioritet odmoru. Nema svrhe boriti se protiv toga. Fizička briga o sebi učiniće vas i psihički jačim i stabilnijim.

Počnite malim koracima

Kada se odmorite, razmišljajte o sebi kao o uređaju koji je ponovo uključen. Jeste li spremni da se vratite svakodnevnim obavezama? Ovo ćete saznati tako što ćete uraditi jednu ili dve stvari sa svoje liste obaveza. Ukoliko vidite da možete i da vam ne predstavlja napor – spremni ste za povratak u realnost.

Fokusirajte se na pomaganje nekom drugom

Ako i dalje ne možete da ostanete fokusirani i motivisani, pronađete mirno mesto i osamite se. Dišite duboko, opustite telo od glave do pete i razmišljajte o neposrednoj budućnosti. Ponekad se zaglavimo u prošlosti ili u sadašnjosti jer razmišljamo o neprijatnim emocijama koje osećamo, kažu psiholozi. Umesto toga, počnite da razmišljate o tome šta treba da se uradi, a naročito šta možete učiniti za neku drugu osobu. Skretanje fokusa sa sebe na one kojima smo potrebni najbolji je način da se pokrenemo.

Preoblikujte stvarnost

Na kraju, možete se motivisati za povratak u realnost tako što ćete, zapravo, pustiti svoje misli da odlutaju i prave planove za sledeći odmor. Ako radni ili životni ciljevi ne pokreću nikakvu energiju kod vas, možda će povlačenje u režim odmora – ali u razmišljanju orijentisanom na budućnost, pomoći u pokretanju pozitivnih emocija poput interesovanja i uzbuđenja.

Saznajte i: Evo zašto su Maldivi trenutno najpopularnija turistička destinacija

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.