Intervju: Nataša Petrović-Dolinaj, lična stilistkinja i profesorka

Lične potrebe, vrednosti i želje utiču na građenje stila svake osobe, koji se vremenom razvija i menja, a na tom putu uvek, ako je potrebno, u pomoć priskaču stilisti. Na Instagram stranici natasa.rocks možete pronaći pregršt saveta i kombinacija za autfit u svakoj situaciji. Ukoliko imate nedoumice, naša sagovornica, Nataša Petrović-Dolinaj, rešiće svaku. Sa njom smo razgovarali o modnim trendovima za 2023. godinu, koliko utiču na stil jedne osobe, čime se ona vodi kad gradi svoj stil, ali i o idealnim kombinacijama za dnevne i večernje varijante.

Nataša Petrović-Dolinaj
Q

Ti si lična stilistkinja i modna influenserka, ali i profesorka. Kada se rodila tvoja ljubav prema modi i da li si od samog starta znala kojim putem će se razvijati tvoja karijera?

A

Diplomirana grafička dizajnerka po obrazovanju, potekla iz porodice sa umetničkom tradicijom i jednim delom krojačkom sa mamine strane. Okružena od rođenja sadržajem bogatim umetnošču, kulturom, putovanjima, jednostavno sam odmah zavolela taj život. Modu nisam izabrala za studije jer ovde nije bilo adekvatnog obrazovanja, a nisam imala uslove za odlazak van zemlje. Za vreme studija na Akademiji umetnosti, radila sam kao asistentkinja na setovima i kao dizajner u prodavnicama odeće. Po završetku studija radila sam u agencijama za marketing i kao lični stilista, ali sam vrlo brzo započela rad kao profesorka na odseku grafičkog dizajna. Mama je bila moj modni i stilski guru i naučila kao malu me je naučila da prepoznam loš i dobar kvalitet materijala, izrade i modela od obuće do odeće. Nikada ne grešim u kupovini baš zbog toga (osim online). Veliku zahvalnost i oslonac u poslu imam u talentu koji sam nasledila. On me je usmerio u pravcu koji je jedini pravi.

Q

Aktivna si na Instagramu i TikToku, gde svoje stilske savete deliš sa velikim brojem pratilaca. Koliko se publike na Instagramu i TikToku razlikuju i na koji način prilagođavaš sadržaj za svaku od ovih mreža?

A

Iskreno, estetika Instagrama mi više odgovara, ali to je verovatno i zato što se TikTokom nisam ozbiljnije bavila. Fokus na TikToku je na savetima i manje estetskom prikazu, a spontaniji… Još pokušavam da ga razumem.
Instagram je platforma koja je polirana, kontrolisana, daje mi više mogućnosti jer volim dobru fotografiju i meni je kao esteti bitno da je ”sve na svom mestu” kako sam planirala. Nisam control freak, obećavam, samo želim da se sadržaj u koji ulažem adekvatno prezentuje jer moja publika to zaslužuje. Način izražavanja na IG mi je bliži jer sve što kažem je sa idejom i porukom. Koliko sam u privatnosti spontana toliko želim da ono što prezentujem bude profesionalno. Broj pratilaca je nebitan ako nisu pravi i oni koji razumeju i cene materijal koji im prezentujem.

Nataša Petrović-Dolinaj
Q

Kako bi opisala svoj lični stil? U čemu sve pronalaziš inspiraciju pri kreiranju odevnih kombinacija?

A

Nikada ne planiram outfit, ali se uvek za pet minuta spremim jer uzmem jednu stvar i dalje samo gradim outfit. Klasični odevni modeli, ali sa preokretom, sa ličnim potpisom su moj stil. Podržavam autentičnost i ”izlazak iz kalupa” u koji nas nekada smešta i IG. Ne razumem potrebu da na isti način nosimo iste stvari. Nije bez razloga nastala ona moderna izreka: TI nosiš odeću, a ne ona tebe.

Q

Na koji način kao personalni stilista pristupaš definisanju stila svojih klijenata?

A

Potrebe, životni stil, građa i njihove lične želje su prioritet. Uvek se vodim time šta klijentkinja želi da postigne. Tu sam da joj skrenem pažnju na ono što mogu da uzdignem na njoj blizak način i predložim koje stvari da izbegava. Nikada ne forsiram izbacivanje, niti menjam ono što klijentkinja voli, već nalazim rešenja kako da ga na drugačiji način nosi. Ima izuzetaka.

Nataša Petrović-Dolinaj
Q

Koji su tvoji osnovni stilski saveti za žene u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama? Da li moda uopšte “broji godine”?

A

Rizikujem što ću ovo reći, ali mislim da se neke stvari, koje smo volele da nosimo u dvadesetim, možemo da nosimo i u kasnijim godinama, ali na drugačiji način. Bez obzira koliko smo zgodne ili mladolike, određene stvari nošene ranije i sada davaće potpuno drugačiji utisak na nama. Naravno, ako se neko dobro oseća u tome, ko smo mi da mu govorimo NEMOJ. Odluku bih prepustila svakome za sebe. Kako sam gore napomenula: pronalazim načine da nosim ono što sam nekada i sada.

Q

Koji stajling je prema tvom mišljenju uvek adekvatan za odlazak na poslovni sastanak, a koji za večernji izlazak?

A

Zapravo, u zavisnosti od konkretnog posla, izlaska i mesta, ali uopšteno govoreći, prema mom mišljenju, promena obuće i aksesoara učiniće jedan outfit za poslovni sastanak večernjim. Za poslovni sastanak bih predložila klasične mokasine za one koje ne vole potpetice, a za druge potpeticu od bar +6 cm, ravno krojene pantalone i blejzer dvorednog zakopčavanja, tanka košulja ispod. Boje zavise od posla – tako da od potpuno crnog, sivog ili krem do bordo. Lično uvek biram crnu. Za veče bih uzela ekskluzivniji materijal sa sjajem (saten, svila ili koža) i belu košulju dublje otkopčanu i upečatljiv nakit ili aksesoar. Stiletto obuća što viša. Druga opcija je duga haljina koja prati liniju tela.

Nataša Petrović-Dolinaj
Q

Koje modne trendove predviđaš za 2023. godinu i do koje mere se zaista treba voditi trendovima?

A

Trend za ovu godinu su: padobranske jakne, suknje, pantalone, borbena (combat) jakna, pencil suknja, duga suknja od teksasa, a najavljuju se karneri i – kao i svake godine – intenzivne boje. Gore spomenute trendove prezentovala sam na svom profilu u januaru i februaru. Trend Gazelle i Samba Adidas patika i kaubojki “zavrteo” je društvene mreže po pitanju obuće. Smatram da, ako se neko bavi poslom stiliste i komentariše ih, MORA sam da ih isproba i prezentuje. Prepričavanje tuđeg mišljenja i tekstova, tuđih stilskih kombinacija, po mom mišljenju je neadekvatno. Znam, gruba sam, ali iskrena.

Q

Koju stilsku grešku primećuješ da ljudi koji ti se obrate za savet najčešće prave?

A

Imaju previše stvari koje posle ne uspevaju da uklope. Dešava se svakome bez obzira na novac ili godine i građu… Globalni problem je što je izbora naizgled mnogo, a zapravo se sve vrti oko istog i kvalitet koji je strahovito opao.

Nataša Petrović-Dolinaj
Q

Šta još od tebe možemo očekivati u 2023. godini?

A

Tematsko proširenje profila. Dodajem priče o uređenju prostora i životnih tema. Kvalitet sadržaja, iskrenost i dobra komunikacija sa pratiocima ostaje.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić