Kako treba da izgleda jutarnja rutina nege kože ukoliko prolazite kroz menopauzu

Nega kože u menopauzi je specifična jer naš ten prolazi kroz promene, jednako kao i naš organizam. Tokom menopauze, barijera kože slabi, što dovodi do povećanog gubitka vode, tvrde stručnjaci. Hormonske promene smanjuju lipide, zbog čega je presudno odabrati proizvode koji mogu efikasno da učvrste, “podignu” i poboljšaju izgled finih linija i bora, a da pritom ostanu nežni za kožu.

U TikTok snimku, za svojih 305.7K pratilaca, sertifikovana dermatološkinja dr Suchismita (Tia) Paul, objašnjava koje proizvode je najvažnije uključiti u rutinu nege kože za žene u pedesetim godinama, koje doživljavaju menopauzu.

@drtiapaul Replying to @Ren Orlando skincare routine in your 50s #skincareroutine #over50club #over50 #over50women #over40club #over40mom #skincare ♬ Good Vibes (Instrumental) – Ellen Once Again

Nega kože u menopauzi: jutarnja rutina

Hidratacija i prilikom čišćenja

Ako u pedesetim imate specifične probleme sa kožom, kao što su fine bore, gubitak čvrstoće, neujednačen ton i suvoća, možda je uzrok neadekvatna jutarnja rutina nege kože.

Prvo, počnite sa nežnim sredstvom za čišćenje koje ne uklanja prirodno ulje kože. Možete da isprobate hidratantno sredstvo za čišćenje lica za normalnu do suvu kožu, koje sadrži važne sastojke. Esencijalni ceramidi i hijaluronska kiselina ključni su za borbu protiv suvoće.

Serum sa vitaminom C

Još jedan problem koje mnoge zrele žene primećuju dok prolaze kroz menopauzu je promena boje kože ili neujednačen ton. Pouzdani serum sa vitaminom C ovde može da reši problem, ako se primeni svakog jutra odmah nakon čišćenja. Dakle, sledeći korak bi bio dodavanje seruma poput vitamina C koji može pomoći kod neujednačenog tona kože.

Dr Suchismita Paul predlaže da u apotekama potražite serum sa najmanje 10% čistog vitamina C, koji će da donese blistav sjaj, mekoću i hidrataciju za stariju kožu, što rezultira podmlađenim izgledom.

Pidžama: Lindex

 

Krema sa peptidima

Odabir odgovarajuće hidratantne kreme je ključ za sprečavanje ljuštenja i pucanja kože tokom menopauze. Prilikom traženja kreme, dr Paul kaže da treba dati prioritet onima koji „stimulišu proizvodnju kolagena kako bi pomogle sa finim linijama i gubitkom čvrstoće“. Takođe je odlično, dodaje ona, ako vaša hidratantna krema „ima hijaluronsku kiselinu koja pomaže kod suvoće kože“.

Ona predlaže da nabavite hidratantnu kremu koja se sastoji od tri moćna sastojka — hijaluronske kiseline, različitih peptida i niacinamida — jer zajedno deluju u borbi protiv uobičajenih znakova starenja. Ti znaci podrazumevaju bore, tamne mrlje i opuštenu kožu u donjem delu lica.

Hidratacija okoločnog predela

Kako starimo, mnogi od nas mogu primetiti kako koža ispod očiju, na očnim kapcima postaje suvlja. Da bi se uhvatili ukoštac sa ovim problemom, Paul savetuje da uključite bogatu hidratantnu kremu za taj predeo, kao sledeći korak u svom jutarnjem ritualu nege kože – nakon nanošenja hidratantne kreme.

Uvek nanesite SPF kremu

Poslednji (i najvažniji) korak u jutarnjoj rutini nege kože za žene u kasnim četrdesetim do srednjim pedesetim, koje doživljavaju menopauzu, jeste da uvek nanose kremu za sunčanje pre nego što napuste kuću, navodi dr Paul.

Ona napominje koliko je ovaj korak ključan za sprečavanje stvaranja dodatnih finih linija i bora, raka kože i drugih negativnih efekata koji mnogi doživljavaju zbog preskakanja SPF kreme. Predlaže da odaberete hranljivu formulu koja ne samo da štiti vašu kožu od štetnih zagađivača i sunca, već i da se bori protiv njene prirodne suvoće. Nikada ne zaboravite da nanesete kremu i na uši, vrat, grudi, ruke i lice.

Pročitajte i ovo: Vredne lekcije Brooke Shields o starenju, koje treba da pročita baš svaka žena

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Božica Luković