Nini Panini: Recept koji će vam ugrejati telo i dušu

U hladnim jesenjim danima bivamo spremniji da odvojimo vreme za pripremu nečega što će nam ugrejati telo i dušu. Potrebni su nam recepti u kojima uživamo dok ih pripremamo, dok ih ušuškani ispod ćebeta čekamo da se ispeku u rerni i koje sa slašću jedemo u toplini svoga doma. Baš takav recept danas imamo za vas.

Njoke od batata u bolonjeze sosu

Njoke su umešene od slatkog batata savršeno mekane i aromatične, a zatim uronjene u bogati bolonjeze sos. Nakon kratkog vremena, u rerni zajedno sa sirom ovo jelo postaje sve što ćete želeti da jedete ove jeseni. 

Sastojci

  • 500-600g pečenog batata (2 srednja batata)
  • 1 kašičica bibera
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • oko 500 g brašna 

Priprema

  1. Izbockajte batat viljuškom i stavite u rernu na 200°C. Pecite 40-50 minuta dok sredina ne odmekne tako da možete lagano da prodrete viljuškom. Ostavite da se prohladi, zatim izvadite sredinu u činiju (ovaj korak možete napraviti dan ranije).
  2. Stavite vodu u šerpicu srednje veličine da se zagreva na šporetu. Dobro posolite.
  3. Batat izgnječite i posolite po ukusu pa dodajte beli luk i ostale začine. Umešajte jaja i sve dobro sjedinite. 
  4. Nakon toga dodajte jednu po jednu kašiku brašna i mešajte viljuškom. Količina će varirati od suvoće brašna i veličine jaja. Testo treba da bude meko i pomalo vlažno u sredini tako da vršite samo lagan pritisak  dok se ne formira kompaktna lopta. 
  5. Nož za testo ili običan ako drugi ne posedujete dobro pobrašnite. Podelite testo na 4 dela i svaki deo formirajte u glistu pa isecajte njoke oko 2cm širine imajući na umu da će udvostručiti veličinu kada se skuvaju. 
  6. Ubacujte ih u vodu iz nekoliko tura i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga vadite ih u tanjir i prelijte sa malo maslinovog ulja kako se ne bi ulepile.

Bolonjeze sos

Sastojci:

  • 3-4 listić žalfije (opciono)
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1/2 crvene babure
  • 2 čena belog luka
  • 1 kocka goveđe supe
  • 850g mešavine mlevene svinjetine i junetine
  • 500ml soka od paradajza
  • 50g parmezana
  • 2 paketića mocarele

Priprema:

  1. Tiganj prelijte sa malo maslinovog ulja. Ubacite žalfiju i pržite je 2 minuta zatim je izvadite na kuhinjski ubrus.
  2. Ubacite sitno seckan crni luk, šargarepu, beli luk i baburu. Dinstajte dok ne porumene fino. Dodajte meso i razbijte ga varjačom mešajući ga sa povrćem. Kada meso pusti svoje sokove izmrvite kocku supe i dinstajte lagano dok sokovi ne ispare. 
  3. Uključite rernu da se zagreva na 200°C.
  4. U sos sipajte sok od paradajza, promešajte i ostavite  da se krčka 10-15 minuta. Kada se sos malo redukuje skinite sa vatre i umešajte parmezan. 
  5. U tepsiju dimenzija oko 40×40 cm smestite njoke i prelijte ih bolonjeze sosom pa sve dobro promešajte i stavite da se peče u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Za kraj izvadite tepsiju i poređajte kriške mocarele po površini, pa vratite u rernu na još 5 minuta. 
  6. Služite dok je toplo uz svežu rukolu ili grožđe.

Pročitajte i ovo: Nini Panini: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima

Naslovna fotografija: Nini Panini

Nina Vaš (Nini Panini), fotograf hrane, autor food bloga, stilista hrane i Lidlova gastro zvezda. Strastevna prema kuvanju, baštovanstvu i roditeljstvu, kroz svoj rad nastoji da inspiriše druge da svakodnevno uživaju u malim stvarima.