Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prednosti odvikavanja od kafe (i kako to da izvedete)

Granica između navike i zavisnosti je tanka, a možda i nepostojeća – neke dobre navike smatramo zdravom rutinom, a rutina je važna jer nam održava strukturu dana, dok su loše navike nešto čega želimo da se oslobodimo. Uživanje u jutarnjoj i popodnevnoj šolji kafe možda spada u vašu rutinu, ali ako je kafa vaše pogonsko gorivo, kojim se napajate u redovnim dozama tokom celog dana, onda ste zašli u oblast zavisnosti. A zavisnost vas ograničava i remeti, psihički i fizički i odvikavanje od kafe vam je potrebno da biste se oslobodili balasta.

Možda ne želite da se rešite svoje zavisnosti od kafe, ali želite da je smanjite i kontrolišete – umerenost je uvek razumno rešenje. A možda želite da izazovete sebe i da vidite da li stvarno ne možete bez kafe (kao što osećate) i da uporedite kako se osećate kad ne pijete kafu. Ili ste možda došli dotle da ste utvrdili da vam konzumiranje kafe smeta, da vam pojačava anksioznost, da loše spavate ili imate smetnje u želucu i pitate se kako da izvedete odvikavanje od kafe. Naravno da ne možete tek tako izbaciti upotrebu kafe iz svoje dnevne rutine i da je odvikavanje od kafe povezano i sa promenom stila života i naravno, vi to možete da uradite postepeno, onako kako preporučuju oni koji su prestali da piju kafu i primetili kod sebe značajna poboljšanja.

Prednosti koje donosi odvikavanje od kafe

Bolji san

Kafa je stimulans koji može poremetiti san, naročito ako je pijete kasno popodne ili uveče. Odvikavanje od kafe vam može doneti bolji san – možete lakše zaspati i spavati tokom cele noći.

Odvikavanje od kafe smanjuje anksioznost

Ako ste skloni anksioznosti, možete pratiti nivo svog stanja, koji dnevno varira i ako obratite pažnju, možete primetiti da se simptomi anksioznosti pojačavaju kad popijete kafu. Kafa stimuliše nervni sistem, što može dovesti do ubrzanog rada srca, znojenja dlanova i razdražljivosti i ovi simptomi mogu nestati ili se značajno smanjiti kad prestanete da je pijete. Ukoliko ste anksiozni, odvikavanje od kafe je svakako preporučljivo, uz sve ostale prirodne metode, kojima možete upravljati svojim stanjem.

Bolje varenje

Neko se odluči za odvikavanje od kafe ili na prelazak na neku blažu varijantu ovog napitka zbog smetnji sa varenjem – kafa može iritirati sluzokožu želuca i povećati nivo kiselosti, što dovodi do pojave kiseline, nadimanja i lošeg varenja. Ako osećate ovakve smetnje, svakako bi bilo bolje da umesto kafe pijete čaj ili kakao, a poboljšanje ćete osetiti odmah, čim izbacite kafu iz upotrebe.

Ali i ako ne osećate određene smetnje, odvikavanje od kafe donosi dobrobiti vašem organizmu, jer kafa podstiče lučenje kortizola (hormona stresa) na sličnim nivoima kao kada prolazite kroz stres, što dovodi do slabijeg varenja i apsorbovanja vitalnih hranljivih materija i minerala.

Pročitajte i ovo: Kako da napravite zdravu kafu, sa vitaminima i antioksidantima

Odvikavanje od kafe je dobro za zube

Kafa može zamrljati zubnu gleđ i dovesti do toga da zubi požute i postanu preosetljivi. Kofeinska pića takođe isušuju usta, što može dovesti do propadanja zuba i odvikavanje od kafe možete poboljšati i zdravlje i izgled svojih zuba.

Smanjena zavisnost

Ako ste razvili zavisnost od kofeina, možete imati sve simptome krize kada pokušavate da prestanete ili da smanjite količinu kafe koju dnevno unosite u organizam. Postepenim odvikavanjem prekidate ciklus zavisnosti, što donosi fizičko i psihičko olakšanje.

Odvikavanje od kafe poboljšava hidrataciju

Kafa je diuretik, koji može izazvati dehitrataciju organizma, ako se konzumira u većim količinama. Kada prestanete da je pijete, biće vam lakše da ostanete hidrirani tokom dana.

Bolje opšte zdravlje

Odvikavanje od kafe može imati pozitivan uticaj na vaše opšte zdravlje i dobrobit, povećanje nivoa energije, raspoloženja i produktivnosti.

Bolje stanje kože

Kofein ometa proizvodnju kolagena, koji održava elsastičnost kože i jača kosti i kada je njegova proizvodnja niska, koža se stanjuje i isušuje, a bore postaju vidljivije. Isključivanje kafe omogućava vašem telu da efikasno proizvede količinu kolagena koja vam je potrebna.

Regulacija krvnog pritiska

Kafa je takođe i vazokonstriktor, što znači da sužava zidove krvnih sudova i na taj način povećava krvni pritisak. Iako postoji više faktora koji utiču na povećanje krvnog pritiska, smanjenje unosa kofeina može uticati na smanjenje pritiska, što ujedno umanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kako da izvedete odvikavanje od kafe

Postepeno odvikavanje od kafe

Umesto da odjednom prestanete da je pijete, pokušajte najpre da postepeno smanjite unos. Prvo smanjite količinu kafe koju pijete svakog dana, za pola šolje, na primer, a zatim povećajte razmak između dve šolje kafe, dok ne dođete do toga da pijete samo jutarnju kafu. Zbog boljeg sna i smanjenja anksioznosti, stručnjaci preporučuju da se kafa pije samo u prepodnevnim satima.

Pređite na kafu bez kofeina

Ako volite ukus kafe, ali želite da smanjite unos kofeina, pređite na kafu bez kofeina, ili sa smanjenim procentom kofeina – i ovde je potrebno da se postepeno odvikavate od dnevne količine kofeina, na koju je organizam navikao.

Zamenite kafu drugim napicima

Isprobajte čajeve (bez kofeina), ili pređite na kakao, koji je veoma zdrav – bogat je antioksidantima, magnezijumom, gvožđem, podstiče lučenje serotonina i pripisuju mu se brojna lekovita svojstva.

Pijte više vode

Održavajte hidrataciju i steknite naviku da pijete više vode. Kad pijete kafu i čajeve, možete „zavarati žeđ“ i zaboraviti da pijete vodu, zato svesno zamenite uzimajte više vode i primetićete da se osećate budnije i energičnije.

Prilagodite svoju rutinu

Ako ste navikli da pijete kafu u određeno doba dana, možda vam neće biti dovoljno da u to vreme popijete čašu vode i šolju čaja, ali zato promena rutine može osvežavajuća. Umesto da sednete da popijete kafu, pokušajte da izađete u šetnju, ili uradite nekoliko vežbi istezanja.

Pozabavite se osnovnim problemima

Ako se oslanjate na kafu da biste preživeli dan, trebalo da se pozabavite izvorom svog umora i potrebe za dodatnim gorivom u vidu kofeina. Možda loše spavate, ili ste pod stalnim stresom i kafa samo maskira iscrpljenost koja vas može dovesti do sagorevanja i razboljevanja.

Odvikavanje od kafe treba da bude postepen proces, prilagođen vašim potrebama, navikama i okolnostima i možda je za vas dovoljno da smanjite količinu i učestalost ispijanja kafe, da biste osetili dobrobiti smanjenja unosa kofeina.

Pročitajte i ovo: Tešenje hranom – kako da zaustavite emocionalnu glad

Naslovna fotografija: pexels.om

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.