Kako da oporavite oštećenu kosu kućnim tretmanima

Oporavak oštećene kose može delovati kao nemoguća misija, ali postoje određeni potezi koje možete sprovesti sami, u kućnim uslovima, a koji mogu da vam pomognu. S obzirom na to da skoro sve čemu svakodnevno podvrgavamo našu kosu nanosi štetu dlakama, skoro je neizbežno da povremeno bude suva ili iskrzana.

Najčešći uzroci toplotnog oštećenja uključuju hemijske procese kao što su boje, kao i svakodnevno korišćenje vrućih uređaja za oblikovanje kose. Faktori životne sredine, kao što su tvrda voda, UV zraci, pa čak i ekstremna hladnoća, takođe mogu izazvati štetu.

Postoji mnogo načina da oštećenu kosu vratite u život. Evo najboljih saveta za oporavak oštećene kose, koji će vas spasiti vaše buduće frizure.

Oporavak oštećene kose – šta možete da uradite u kućnim uslovima?

Maska za kosu je ključna

Postoji mnogo kvalitetnih apotekarskih šampona i balzama za rešavanje problema suve, oštećene kose. Iako su šampon i balzam koje redovno koristite veoma važni, postoji i treći igrač koji bi trebalo da bude deo vaše standardne rutine nege kose. Masku za kosu treba da nanosite na nedeljnoj bazi. Potražite maske hidratantnih formula sa sastojcima kao što su shea puter, kokosovo ulje i ulje avokada.

Uprkos tome što maske za kosu neće popraviti nikakvu štetu, one će joj dati dosta vlage. Hidratacija čini kosu mekšom i glađom, što je uvek dobra stvar. Osim toga, manje je verovatno da će dobro hidrirana kosa pući i opasti prilikom češljanja ili oblikovanja.

Najbolji savet: ostaviti masku za kosu na kosi čak i nekoliko minuta je od pomoći, ali da biste zaista povećali dejstvo, nanesite na vlažnu kosu, a zatim stavite kapu za tuširanje i ostavite da deluje preko noći. Kapa za tuširanje zaključava toplotu, pomažući sastojcima da bolje prodru u kosu. Isperite ujutru.

Domaće maske za oporavak oštečene kose

Jeftine domaće maske mogu popraviti oštećenu kosu i učiniti je zdravom. Koristite zreli avokado i jaje da napravite masku za kosu i ostavite da deluje 20 minuta. Avokado je bogat vitaminima, mineralima i masnim kiselinama – svime što je potrebno za zdravu kosu.

oporavak oštećene kose

Pomešajte zrelu bananu sa maslinovim uljem. Nanesite ovu mešavinu na kosu i kožu glave. Operite blagim šamponom. Banane sadrže ugljene hidrate, kalijum, vitamine i prirodna ulja potrebna za dodavanje vlage kosi.

Koristite belanca i pola limuna da napravite glatku smesu. Nanesite na kosu i pokrijte kapom za tuširanje 30 minuta. Isperite blagim šamponom. Jaja su puna proteina, vitamina A, D i E. Deluju kao regeneratori i vraćaju izgubljeni sjaj. Limun je antifungalni i pomaže u uklanjanju ostataka proizvoda na kosi.

Zaštitite kosu od toplote

Svakodnevno feniranje ili ispravljanje kose peglom može biti primarni izvor oštećenja, ali oporavak oštećene kose je veoma lak. Sve što treba da uradite je da poprskate vlažnu kosu sredstvom za zaštitu od toplote pre nego što posegnete za bilo kojim uređajem; to je najbolji način da se zaštiti od oštećenja izazvanih visokom temperaturom direktne toplote. Lakše je reći nego učiniti, ali što se ređe oslanjate na vruće uređaje za oblikovanje kose, to bolje.

Zaštitite kosu od sunca

Zaštita od sunca nije samo za kožu. UV zraci mogu istovremeno isušiti kosu i izazvati to da boja kose bledi. Najbolja odbrana je da nosite šešir kad god ste na otvorenom, a možete isprobati i sprej za zaštitu od sunca, koji deluje kao zaštitni premaz kako bi se sprečilo sušenje i to da potencijalno štetna slana voda ili voda iz bazena puna hlora uđe u koren dlake.

Pažljivo češljajte kosu

Preterano, nepravilno češljanje kose je veoma podmukao izvor mehaničkih oštećenja i nešto što možda radimo svakodnevno, a da nismo svesni. Pridržavajte se nekoliko važnih pravila češljanja da biste umanjili štetu. Prvo, počnite češljanjem kose odozdo prema gore. Ako počnete od korena i češljate nadole, na kraju ćete gurati čvorove do krajeva i možete završiti sa ogromnim zapetljanjem na delu kose koji je najkrhkiji i sklon lomljenju. Počevši od krajeva i napredujući prema gore, eliminiše se ovaj rizik.

Drugo, očešljajte kosu pre tuširanja jer pranje šamponom potencijalno može izazvati više zapetljavanja. I na kraju, nakon pranja, obavezno poprskajte sredstvo za raspetljavanje kose ili balzam koji se ne ispira pre češljanja.

Pročitajte i ovo: Načini da zaustavite stanjivanje kose koje se dešava s godinama

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković