Načini da zaustavite stanjivanje kose koje se dešava s godinama

Kako starite, vaše telo doživljava mnoge promene, a kosa nije izuzetak. Prirodno menja boju i teksturu, pa je i stanjivanje kose normalnost koja se dešava s godinama. Da bi u toku godina i dalje izgledala zdravo, potrebna joj je posebna pažnja.

Kosa je napravljena od proteinskih niti. Jedan pramen ima normalan život od dve do sedam godina. Kosa raste u proseku 1,2 cm mesečno i 15 cm godišnje. Faktori kao što su starost, ishrana, genetika i opšte zdravlje određuju koliko brzo raste i zdravlje kose.

Stanjivanje kose – zašto se dešava?

Kako kosa stari, ima skraćeni životni ciklus, sa kraćom, finom dlakom koja opada. Oba pola doživljavaju gubitak kose iz različitih razloga kako stare, kao što su nasledne osobine, endokrini poremećaji, poremećaji štitne žlezde, smanjena hormonska podrška i nedostaci u ishrani.

Polni hormoni koji pomažu u stimulaciji folikulskih vlakana su smanjeni i često postoji mala dominacija testosterona. Zbog ovih promena starenja i životne sredine, pojedini folikuli dlake prestaju da proizvode novu kosu. Vremenom, vlakna kose postaju tanja i opadaju, a nažalost – nikada se ne regenerišu.

Prirodne promene pigmenta (boje) se javljaju i u kosi kako starite. Pigmentne ćelije prestaju da se proizvode u toj meri, i na kraju vaša nekada gusta kosa postaje tanka, fina i seda. Kako da to usporite?

Stanjivanje kose – kako ga usporiti?

Postoje koraci koje možete preduzeti pre i posle menopauze da biste nadoknadili ove prirodne promene. Evo koje su to mere:

Perite kosu ređe

Koliko često perete kosu zaista zavisi od tipa kose koji imate. Ali bez obzira na tip, generalno, prečesto pranje može dovesti do toga da kosa postane suva i lomljiva. Ne preterujte sa šamponom, ali trebalo bi da operete vlasište najmanje dva puta nedeljno. Koristite tip šampona koji je naznačen za vaš tip kose — normalnu, masnu ili suvu.

Ne zaboravite regeneratore i sredstva za volumen

Nanošenje balzama nakon pranja kose šamponom je od suštinskog značaja za održavanje zdrave dlake. Regenerator je vitalni korak za negu kose koji dodaje vlagu, da bi se obnovio sjaj kose i prirodna ulja izgubljena tokom šamponiranja. A proizvodi za volumen funkcionišu kao udlaga da ojačaju svaki pramen kose, nadopunjujući ga kako bi pružili veću gustinu po pramenu.

stanjivanje kose

Izaberite prave proizvode

Ako odlučite da farbate kosu, najbolje je da to prepustite frizeru. Profesionalac može pomoći u određivanju najsigurnije boje za vaš tip i može vam dati savete o šamponima, balzamima i drugim proizvodima napravljenim posebno za farbanu kosu.

Takođe je mudro odreći se svakodnevnog stilizovanja toplotnim uređajima, kao što su fen, figaro za kovrdžanje i pegle. Svi želimo da izgledamo najbolje što možemo, ali smanjenje upotrebe toplotnih alata na jedan ili dva dana u nedelji pomoći će kosi da se oporavi od štete koju nanose.

Ali ako morate da koristite proizvode za toplotno oblikovanje, nanesite sredstvo za zaštitu od toplote pre upotrebe. Sredstvo za zaštitu od toplote obezbeđuje zaštitni sloj između zagrejanih proizvoda za stilizovanje, a takođe dodaje vlagu da zaštiti kosu od oštećenja.

Takođe, izbegavajte proizvode koji sadrže hemikalije koje remete hormone kao što su parabeni i ftalati, koji se obično nalaze u mnogim proizvodima za kosu. Ipak, nauka ne potvrđuje da ove kozmetičke hemikalije izlažu bilo kakvom riziku, jer prirodno okruženje i hrana imaju veći rizik.

Jedite ishranu bogatu proteinima

Ne možete kontrolisati stanjivanje kose na osnovu genetike ili starosti, ali možete pomoći svojoj kosi zdravom ishranom. Obavezno uključite raznovrsnu hranu u svoju ishranu.

I pošto su folikuli dlake uglavnom napravljeni od proteina, nemojte preskakati ovaj vitalni hranljivi sastojak. Nedostatak proteina je povezan sa gubitkom kose. Žene treba da jedu malo crvenog mesa sa malo masti nekoliko puta nedeljno. Štaviše, sa godinama vaša štitna žlezda usporava. Jedenje crvenog mesa sa niskim sadržajem masti ublažava ovaj nedostatak gvožđa.

Spanać i drugo zeleno lisnato povrće su prepuni hranljivih materija koje su potrebne zdravoj kosi, poput folne kiseline, gvožđa i vitamina A i C. Jaja sadrže biotin, koji je neophodan za proteine kose.

Masna riba poput lososa je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu podstaći rast kose. Jagode, maline i drugo voće pune su vitamina C i antioksidansa, koji ne samo da su dobri za vašu kosu, već i pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema. Vaše telo takođe koristi vitamin C za proizvodnju kolagena, proteina za kosu koji jača snagu.

Pročitajte i ovo: Poroznost kose: Zašto je važna i šta treba da znate

Naslovna fotografija: unsplash.com

Božica Luković