Nini Panini: Parfe sa lešnikom i cimetom

Čini se da svake godine praznici dođu naglo i uhvate nas potpuno nespremne. Dok odbrojavamo poslednje nedelje u ovoj godini i pripremamo se za miran period koji nam dolazi, zgodno je u notesu imati jedan recept za desert koji će svi voleti, a koji ćete napraviti dok lampice na jelci trepnu. Zato vam danas donosimo predlog deserta koji kombinuje omiljene praznične arome i nastaje začas.

Parfe sa lešnikom i cimetom

Ovaj ukusni desert u čaši čine hrskavi, cimetasti sloj od keksa sa lešnicima preko kojeg lebdi svileni krem sa ukusom vanile koji uspešno raspršuje slatkoću ganaša napravljenog od najfinije lešnik čokolade i čini ga neodoljivim. Sve u svemu, dovoljno ukusno da mu zapevate – All I Want for Christmas is You.

 

Sloj od keksa

  • 180g keksa sa lešnikom i cimetom
  • 40g istopljenog putera 
  • 2 kašike soka od narandže
  1. Sameljite keks u blenderu, pa mu dodajte puter i sok i dobro promešajte. 
  2. Rasporedite keks između 4 čaše u kojima planirate da poslužite parfe.

Vanil krem

  • 5 žumanaca 
  • 5 ravnih kašika šećera 
  • 1 vanil šećer 
  • 3.5 ravne kašike brašna 
  • 500ml mleka
  • 100g putera sobne temperature 

  1. Žumanca pomešajte sa šećerom i brašnom i nekoliko kašika mleka, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku, žitku smesu.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva iznad tihe vatre. Kad provri, skinite ga sa ringle i ulijte žumanca u tankom mlazu mešajući neprestano. Vratite na vatru i mešajte dok se puding ne skuva i počne da ključa. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Kremasto umutite puter i dodajte kašiku po kašiku pudinga dok se ne sjedine u fin krem. Rasporedite krem preko sloja od keksa.

Lešnik ganaš

  • 125g lešnik pralina 
  • 100ml slatke pavlake 
  1. Zagrejte slatku pavlaku tako da bude vrela, ali ne sme da provri. Ubacite čokoladice i potopite ih, pa ih pustite da stoje u toploj pavlaci.
  2. Nakon 2 minuta dobro promešajte dok ne dobijete fin ganaš. Prelijte ga preko vanil krema i stavite čaše u frižider na 2h ili preko noći.
  3. Dekorišite parfe po želji.

Pročitajte i ovo: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima

Fotografije: Nini Panini

Nini Panini, fotograf hrane, autor food bloga i stilista hrane. Strastevna prema kuvanju, baštovanstvu i roditeljstvu, kroz svoj rad nastoji da inspiriše druge da svakodnevno uživaju u malim stvarima.